Voorpagina Politiek

Israël introduceert ‘verboden-voor-Palestijnen-bussen’ na klachten joodse kolonisten

Er zijn nog steeds mensen die vinden dat Israël geen Apartheidsstaat genoemd kan worden, maar geleidelijk wordt dat steeds moeilijker vol te houden. Israël kondigt namelijk aan dat het buslijnen gaat inzetten: slegs vir kolonisten. Die beslissing volgt na klachten van de joodse bewoners van de illegale nederzettingen, die vinden dat Palestijnen een veiligheidsrisico vormen.

'Veilgheidsrisico's'

Israëlische autoriteiten praten recht wat krom is, en beweren dat dit juist in het belang van de Palestijnen is, zodat die minder snel vernederd worden bij één van de honderd checkpoints.

Dit jaar is het – toevallig? –  precies honderd jaar geleden dat Rosa Parks werd geboren, de vrouw die in 1955 weigerde om voor een blanke man op te staan en achter in de bus te gaan zitten. Zoals de wet in Alabama dat toen voorschreef voor gekleurde mensen. Rosa Parks kreeg een boete, werd gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde.

Benieuwd wanneer de eerste Palestijnse Rosa Parks op zal staan. Of beter gezegd: blijft zitten.

Foto: Michael.Loadenthal via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie