Voorpagina Ervaringen, Politiek

Ze hebben een nieuw doelwit erbij

"Excuses maken zit niet in de Antilliaanse aard." .. Nee, dit zijn mijn woorden niet maar drie keer raden van wie? Terwijl het inauguratievuurwerk in Amerika het nu niet meer zo Witte Huis inwijdde voor het Obama-tijdperk, hadden we in ons eigen landje ook het nodige vuurwerk aan te schouwen in politiek Den Haag. Alleen niet in het kader van celebratie -we hebben sinds gisteren natuurlijk heel wat te vieren- maar eerder in dat van confrontatie. En wel tussen PVV’er Brinkman en PvdA’er Leerdam.

Ik doe al drie weken onderzoek naar de omgangsvormen in de politiek en iedere dag sta ik weer op scherp om dit soort incidenten te ontrafelen. Gelukkig verspreidt nieuws zich als een lopend vuurtje en, in dit geval, wat voor een!

Volgens de PVV’er heeft Leerdam hem heel wat uit te leggen. Brinkman legt de brildragende Surinamer bedrog en gelieg in zijn schoenen; Zo zouden zijn roots zijn objectiviteit over problemen in de Antillen hebben ondermijnd, zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan middelbare schoolse stemming kwekerij en keihard hebben gelogen om de PVV’er in het kwaad daglicht te stellen. Alsof hij met uitspraken als het citaat bovenaan, dat zelf niet doet.

Je hoeft geen analyticus te zijn om te constateren dat de omgangsvormen in de politiek een fervente verandering aan het ondergaan zijn. Het behoeft geen betoog dat zolang men fatsoen en respect in acht blijft nemen, niks of niemand die verandering in de weg moet staan. Maar voor de zoveelste keer staat de PVV zichzelf weer in de weg, hoogstwaarschijnlijk en hopelijk weer met alle gevolgen van dien.

De kleine ruzie tussen beide Kamerleden, met name het smadelijke aandeel van PVV’er Brinkman, laat weer eens zien hoe hoog die voorbeeldfunctie in zijn politieke vaandel ligt. De in Wilders’ voetsporen tredende Kamerlid is na heen en weer getrek uit de Comissie Koninkrijkrelaties gezet en het mag duidelijk zijn waar hij zijn woede op gericht heeft.

Leerdam, voorzitter van de Comissie, zou in het geniep hebben gezegd dat Brinkman de minister-president van Aruba voor oen had uitgemaakt. Met alle recht ontkent de PVV’er de ‘valse’ aantijgingen, maar wel op een eigenaardige manier. Niet ‘oen’ maar het woord lafaard zou hij liever bezigen in zo’n geval. Inderdaad, dat past beter in het straatje van knettergek. Nu eist HIJ excuses van Leerdam. Het is simpelweg de omgekeerde wereld.. Israël bombardeert tot het bijna siert, de onrustbarende Bush geniet nu zelf van zijn rust en belediging lijkt bijna een must.

Juist nu ik in de huid kruip van een onderzoeker en de feiten probeer te zien zoals ze zijn, stuit Brinkman’s uitspraak mij des te meer. Niet vanwege het schokgehalte van een dergelijke generalisatie maar juist door het ontbreken ervan.