Ik was laatst bij de oprichting van een ‘islamitische studentenvereniging’ en werd min of meer gedwongen na te denken over het verenigingsleven op de universiteit. Toen ik mijn studie Engels afsloot aan de VU had ik een rommelig parcours achter de rug. Heel even was ik verzopen in het alcoholische verenigingsleven van de TU Delft, waar ik een blauwe maandag Chemische Technologie studeerde. Ongeveer een jaar bevond ik me in Schotland, aan the University of Glasgow, waar ik een aantal malen een vaag whiskeymixdrinkje kreeg toegestopt zonder dat ik dat direct wilde. En waar ik ook Schotse letterkunde studeerde overdag en ’s avonds taekwondowedstrijden uitvocht met een rode Celticsupporter en wat Pakistaanse broeders.
Dus jullie moeten mij vergeven, wanneer ik onbewust de link maak met alcohol wanneer mensen me vragen naar mijn tijd aan de universiteit – in ’t bijzonder als het gaat om het verenigingsleven.
In Delft sneuvelde ik mede daardoor – niet alleen de corpsballen, maar zelfs de alto’s daar deden niets anders dan zuipen. Nu moet u weten dat ik eigenlijk mijn hele leven al vegetariër ben geweest (tijdens een militante fase zelfs nog veganist, aanleunend tegen de Straight Edge wereld) en dat ik tijdens mijn hele puberteit mij zwaar heb afgezet tegen roken, drinken en alle andere vormen van normaal puberiaans verzet.
Dus wat gebeurt er dan, wanneer je op de universiteit komt en de groepssfeer ademt voornamelijk een alcoholwalm uit? Je trekt je terug: in studie, in sport en in individueel prettig afwijkend gedrag. In mijn geval: skateboarden, tatoeages nemen en veel, veel punk- en hiphopconcerten bezoeken. Hierbij zo min mogelijk met mensen spreken of contacten leggen.
U begrijpt: ik was rond deze periode van mijn leven nog geen moslim.
Toen ik over mijn ervaringen als student aan de VU nadacht en of ik nu wel lid zou worden van een islamitische studentenvereniging dacht ik enkel: subhanullah, je zou me nog niet onder bedreiging van fysiek geweld met een stok met spijkers erin in de buurt van een vereniging kunnen hebben krijgen. Ik zat tijdens de studie zwaar in een kluizenaarstrip, deed mijn eigen ding en was daar zeer blij mee. Koppige nonconformist tot het einde!
Maar ja: ik was nog geen moslim toen.
Dus ik probeerde mij een leven voor te stellen als moslim studerende aan de VU. Daarbij komt nog eens dat ik niet zomaar een moslim aan de VU zou zijn, maar ik zou een moslim zijn die aan de VU studeert voordat de TwinTowers naar beneden sodemieterden. Voor de tweede en derde intifadah, toen Geert en Rita nog veilig opgesloten zaten in de VVD, toen Osama nog de beste vriend van de CIA was in de strijd tegen het Rode Gevaar in Afghanistan en toen Saddam nog zaken deed met de Verenigde Staten om Iran te verslaan. Een moslim onder de paarskabinetten en onder Premier Kok. Dit klinkt mij nu als een paradijs in de oren. (Okay okay, de nuance is hier ver te zoeken: natuurlijk heb ik niet gestudeerd van 1982-1999; just for argument’s sake, jeweettoch?!)
Het enige wat mij zou kunnen gebeuren toen, wanneer ik zou gezegd hebben dat ik moslim zou zijn geworden, was waarschijnlijk een opgetrokken wenkbrauw van mijn ouders: mohammedaan? "Jochie toch, hehehehe, jij verzint toch ook altijd weer wat anders, straks wordt je nog Hare Krishna!" Dus: geen landverrader naar mijn hoofd, geen nepmarokkaan in mijn bakkes, geen terrorist, fundamentalist, overloper, maar waarschijnlijk enkel een flauw ‘kabouterplop’-mopje.
Ik zou moslim zijn aan de VU en waarschijnlijk naast mijn studie Engels een bijvak islamitische theologie volgen, af en toe naar boven sneaken om ergens mijn gebed te doen en heel af en toe een praatje maken met de docent filosofie die me zou vertellen over de belangrijke bijdrage van Ibn Rushd, Ibn Ghaldoen en Ibn Siena aan de reformatie en verlichting van Europa.
Wanneer iemand me dan zou vertellen over een studievereniging voor moslims, zou ik mijn schouders ophalen en zeggen: wees je eigen persoon, wees je eigen mens, laat je niet opsluiten in het verenigingsleven, waar de persoonlijke kosten altijd hoger zijn dan financiële baten. Want zo zag ik dat: het enige waar een vereniging goed voor zou zijn, was een sterk netwerk, zekerheid op een baan, contacten met medestudenten van verschillende studies en clubs. Omdat ik voelde dat dit ten koste zou gaan van mijn individualiteit zou ik hiervoor passen en de moeilijke weg verkiezen: zelf mijn pad vinden, geen hulp van anderen accepteren. Lekker aanklieren onderaan de ladder en langzaam mijn weg naar boven vinden.
Echter: anno 2009 staan de zaken er anders voor. Het maatschappelijke klimaat en de sociopolitieke kaart, zowel nationaal als internationaal, dwingen de moslims van de 21ste eeuw om zich sterker te verenigen, elkaar meer te ondersteunen en de netwerken uit te bouwen. De negatieve tendens ten opzichte van religie in het algemeen en Islam in het bijzonder, nopen ons ertoe om de handen ineen te slaan. Totaal in tegenstelling tot elke persoonlijke impuls van mij, zie ik in dat het nodig is een islamitische zuil te bouwen. Getverdepielekes, ik dacht dat we die verzuiling nu wel gehad zouden hebben.
Concreet betekent dit: op religieus gebied elkaar ondersteunen en op weg helpen om die precaire balans tussen onze islamitische identiteit en ons nederlandse burgerschap in stand te houden. Dit kan door middel van het organiseren van Nederlandstalige lezingen, maar ook door elkaar aan te moedigen in zelfstudie. Zorg er dan voor dat die studie uitgebalanceerd is: leer je religie, leer je cultuur te herkennen, maar leer ook de wetten en gebruiken van het land waarin we wonen, je weet maar nooit waar dat nuttig voor is.
Dit betekent ook dat we onderkennen dat we als mensen zeer zeker niet perfect zijn: we zullen te maken krijgen met islamofobie, met racisme of discriminatie. Soms zullen we aan de kant van rechtvaardigheid staan, maar soms ook niet. Soms zijn wij degenen die het onderscheid maken op een voor de ander vervelende manier. Laten we leren om elkaar hier op aan te spreken en scherp te houden. En als we zelf het slachtoffer hiervan worden: blijf niet bij de pakken neerzitten, maar help elkaar op positieve wijze. Zorg ervoor dat je elkaar aan een stageplek helpt. Zorg ervoor dat je elkaar aan werk helpt en blijft ondersteunen: help elkaar met sollicitatietraining, met het herkennen van bepaalde bedrijfsculturen die wel openstaan voor diversiteit in afkomst of religie.
Al deze zaken zou ik verwachten van een islamitische studentenvereniging. Hoogdravend of wat? Maar er is meer.
In een tijd waarin de Islam verdacht is, verwacht ik van zo’n vereniging dat zij het gedrag zal vertonen waar de zuiverheid van de Islam in is terug te vinden. (Dus: geen financieel wangedrag, geen over elkaar buitelend bestuur en transparantie, veel transparantie.) Ik verwacht een openheid naar mensen van andere geloven of ideologieën om met hen in gesprek te zijn, gaan en blijven.
Dan nog zou ik trouwens zelf geen lid worden, daarvoor ben ik te koppig. Ik zou misschien wel af en toe op bezoek komen, een lezing volgen, een praatje maken, bakkie koffie doen. Zo ben ik dan weer wel.
11 Reacties op "Een islamitische studentenvereniging?"
Ach gut, wat heb je het anno 2009 inderdaad slecht zeg hier in Nederland als moslim zijnde.
Heel jammer weer dat hier de dingen zo erg vanuit een slachtofferrol worden bekeken (“in deze barre tijd hebben wij elkaar nodig”).
Maak er een leuk clubje van en zonder je nog meer af van de rest.
Juist door bij een ’traditionele’ studentenvereniging te gaan leer je de juiste mensen kennen en leer je je ook staande te houden in het latere bedrijfsleven.
Maar, nogmaals, maak lekker je eigen clubje en zonder je nog meer af. En blijf vooral lekker de dingen vanuit een slachtofferrol bekijken.
geachte mods.
Haal a.u.b. een keer die dating-ads weg.
@Noureddine Steenvoorden
Masallah. Allah leid wie hij wil. Broeder
Die vorige stuk van jouw over de Sheik Khalid Yasin ga ik zeker nog lezen. Lijkt me een heel mooie stuk om te lezen.
Leuk stuk.
Is het eindexamen in Nederland qua inburgering niet het hebben van een eigen zuil?
…
Ik heb iets leuks voor thuis: Halal-Shampoo. ( ook voor veganisten )(’t bestaat echt )
Een korte inhoudelijke reactie dan maar:
– de verwachtingen die je hebt t.o.v. die arme islm. studentenverenigingen kun je slechts wanhopig koesteren. Zeker in deze tijd en context. Iets krijgt niet zomaar een ‘ Halal ‘ keurmerk dan alleen om krampachtig ergens bij te horen. Met als gevolg dat iets dergelijks als een islm. studentenvereniging die de eigen waarden niet op de manier uitdraagt, niet de doelen heeft die vanuit die waarden geformuleerd zouden kunnen worden, zoals men idialiter verwacht, met stuiptrekkingen iets nieuws lijk en vervolgens oplost in de massa.
Zoiets heeft alleen een meerwaarde als het onnovatief is, als het continue het F5 knopje weet te vinden en vooral bij de les blijft. En anders is het alleen leuk halal-‘borrelen’.
Als iets werkt dan werkt het, maar alleen als het de juiste samenstelling heeft. Het zou een natuurlijke houding zijn om een boodschap uit te dragen.
Om vooral te blijven struikelen over het alcoholgehalte (knipoog): bier blijft blier al zit het in een cola-flesje.
Creatieve geschiedschrijving!
Natuurlijk is de moslim niet in de 21ste eeuw gedwongen de handen ineen te slaan.
Als de Moslim gedwongen is, is dat begin jaren 70 gebeurd door de moslimsleiders in het Midden- Oosten.
Verder zeg je de moeilijke weg te nemen door niet bijde studentenvereniging te gaan.
Het is juist erg makkelijk om ergens niet aan mee te doen.
Mvg
Ben het met Frank eens, dat het veel moeilijker om juist wél mee te doen.
Het is de eenzaamheid die moeilijk is bij alleen-doen, niet de inhoud of vormgeving.
Mooi stuk Noureddine!
Ik ben nu student aan de TU Delft (alhoewel ik bijna afstudeer) en ik heb mij ook altijd afgezonderd van studentenverenigingen. Om precies de zelfde redenen als jij.
Het was dan ook goed dat ik goede vrienden heb. We zijn een beetje ranzig lang met onze studies bezig geweest, met veel ups-and-downs, maar we hebben elkaar altijd ondersteund. Goede vrienden die elkaar ondersteunen zijn meer dan goud waard.
Zo’n Islamitische studenten vereninging is een heel goed idee. Waar kunnen we beter terecht voor ondersteuning dan bij onze broeders en zusters? Vooral in het huidige klimaat.
@1 gus
ja man, bij nader inzien heb je helemaal gelijk: niet zo zeiken!
@3 frank: wut?!
@6, 7: in mijn geval juist niet. Ik vond het lastig functioneren in Delft zonder lid te zijn. Je valt (of viel, destijds) behoorlijk buiten de sociale boot aldaar.
enfin, de mazzel
ws
noureddine
Neste Nouredine,
Wat ik bedoel met mijn stukje is dat je bewerering over anno 2009 de omgekeerde wereld is.
Le revanche de dieu (de wederopstanding van religie)
De wederopstanding van religie die in de jaren 70 is ingezet. we zullen jullie overwinnen door de magen van onze vrouwen etc. De gehele Islamitische wereld kwam erachter dat de Islam een goed bindmiddel is om macht te verkrijgen, dus de noodzaak die jij anno 2009 voelt is dus het gevolg van le revanche de dieu.
Ook onze christelijke partjen hebben in de afgelopen jaren hun kans geroken en genomen om op veel punten weer 50 jaar terug te gaan, verbodje hier, verbodje daar, Abortus moeilijker, euthanasie moeilijker etc.
Dus het religieuze politieke klimaat zorgt ervoor dat niet gelovigen zich sterker moeten verenigen en niet andersom.
Mvg
[b]Hey man![/b]
Long time no see.
Studentenverenigingen zijn ook helemaal niet nodig he ;) Je kunt ook makkelijk met 8 aankloten en er een leuke bak van maken.
Ik ga je weer vaker lezen!
Tabee,
Barbara (pabo)