Voorpagina Politiek

Radicalisering?

Dinsdag zat ik in het panel bij een debat in Rotterdam over het beleid in deze stad tav radicalisering. Een beetje gesproken over dit en dat. Verschillende definities vlogen er door de zaal over radicalisering; ik ben er nog steeds niet uit (zelfs niet na een gesprek in de auto met de nuchtere Mostafa Hilali), maar dat is niet erg. Wat erger is, is dat de onzorgvuldigheid waarschijnlijk ook in het beleid zit. Heeft radicalisering te maken met het tegen de wet ingaan, of heeft het ook te maken met het hebben van een ongewenste mening en je voorkomen? Bv een iets te lang gewaad, zoals panellid Aicha leuk schetste. Maar goed. De discussie ging verder hierop: van het geven van een podium aan de jongeren die misschien in onze ogen radicaliseren (zodat zij iig hun mening ergens kunnen ventileren) tot het door een redelijk brede groep moslims ervaren probleem van ‘meten met twee maten’ als het aankomt op het uiten van je mening. Groep A kan alles zeggen over groep B, maar zodra B precies hetzelfde zegt over A is het land te klein. Laten we het vragen aan de wijze Bram Moszkowicz. Hij zal Geert Wilders verdedigen en weet dus precies wat wel en niet gezegd mag/kan worden.

Update (14:52) – Amai, een leuk artikel via de mail gekregen…

Van iemand bij stadsdeel Slotervaart met als kopje: ‘Bestrijden radicalisering in slotervaart werkt’. Leest u even de eerste twee alinea’s:

"AMSTERDAM – Het antiradicaliseringsbeleid van stadsdeel Slotervaart werkt vrij goed, stelt het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Die conclusie trekt het COT in een beoordeling van de pogingen van het stadsdeel om radicalisering tegen te gaan. Er zijn 28 meldingen gedaan van mogelijke radicalisering. De meldingen hadden bijvoorbeeld betrekking op bepaalde uitspraken of het weigeren van het schudden van handen." (Parool)

Nu gaan we even met z’n allen hardop nadenken. Vindt u iemand die weigert handen te schudden (waarschijnlijk met het andere geslacht) orthodox, radicaal, extremist, etc…? Et pourqoi?