Voorpagina Maatschappelijk, Recensies

Mijn moskee

Ook vandaag was er wederom een interessante documentaire op tv. En net als vorige week weer op een moment waar een beveiligingsmedewerker die avonddienst draait in een saai museum naar zou kijken. Rest van Nederland slaapt dan al. Het is ook maar dat een nog wakkere vriendin mij een sms’je stuurde anders had ik het ook gemist (bedankt!). Heel jammer, het ging nou net over het onderwerp waar heel Nederland het over heeft: feministische moslima’s.

In de documentaire Mijn Moskee maakt Zarqa Nawaz, filmmaakster met een hoofddoek, een reis door de VS en Canada om te kijken hoe de sekseverschillen zijn in de moslimgemeenschappen. Aan het woord komen zowel geleerde mannen als vrouwen.

Ik vond het mooi om te zien dat de vrouwen religie van cultuur en tradities scheidden en zodoende inzagen dat er veel mogelijk is voor hun, veel meer dan een gemiddelde niet-moslim (en moslims) denk!

Veel gebruiken zijn als traditie overgenomen waardoor de oorspronkelijke boodschap niet duidelijk meer is. Er wordt verteld door een imam dat in de tijd van de profeet Mohammed (vzmh) er geen gordijn of glazen muur heeft gestaan tussen de mannen en vrouwen. Ik kan me geen moskee bedenken in Nederland waar dit nu ook het geval is. In een moskee in Washington heb ik gezien dat er maar een klein hekje tussen stond. De bezoekers van de moskee vonden dat heel normaal, dat is het eigenlijk ook. Je komt namelijk naar de moskee om te bidden en je moet wel gek zijn om andere gekke dingen in je hoofd te halen.

Blijf deze pagina in de gaten houden als je de documentaire wilt zien. Binnen een paar dagen staat het er.

update: De documentaire is hier te bekijken.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal