Voorpagina Maatschappelijk

Herken de Pedo!

Dacht je ze allemaal gehad te hebben, verschijnt er een ‘Herken de Pedo’. Dat je als verontruste burger een aanzet doet om pedofilie te bestrijden is dikke OK. Geef je kinderen gewoon zoveel mogelijk informatie om die engerds te herkennen, geef ze in ieder geval genoeg snoep zodat ze dat niet van vreemden hoeven aan te nemen of beter nog; ga wat minder werken en hou je kind beter in de gaten. Maar als je foto’s, adressen en andere persoonlijke gegevens op het internet gooit, zodat de menigte met harken, bezems en fakkels de straat op kan om de ‘slechterik’ te verjagen ben je verkeerd bezig.

Burgers, leken en schapen bezitten de expertise niet om dit soort initiatieven te nemen en bovendien is het supermiddeleeuws. Ik maak me zorgen om dit soort zorgwekkende trends die onlosmakelijk zijn verbonden met de opkomst van het internet. Oké, de positieve mogelijkheden zijn onbeperkt (blablabla), maar in hoeverre beheerst iemand zijn Dark Side? In een wereld met toenemende manipulatie, anonimiteit, amateurschap en het samensmelten van fictie en werkelijkheid is een ieder in staat om de ander (terecht of onterecht) aan de schandpaal te nagelen. Gewoon omdat het kan.

Wees daarom goed voor je medemens en wees op je hoede voor je schizofrene buurman, hysterische (ex)vriendin, xenofobische medeburger, jaloerse vrouw, obsessieve internetcollega, vreemde pomphouder of louche zakenpartner; voordat je het weet ben jij de pineut!

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim