Voorpagina Gastarbeiders, Grappig

Zonder Handen, Met Hoofddoek

Yeter Akin is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Volgens officiële cijfers vallen jaarlijks 45 doden en 600 gewonden in het verkeer als gevolg van mobiel bellen. Telefoneren in de auto met een mobieltje in de hand mag sinds maart 2002 niet meer. Deze regel, die ook in andere Europese landen geldig is, wordt nog vaak overtreden, ook in Nederland. In auto’s kom ik vaak verschillende ingebouwde handsfree systeempjes tegen. Er zijn nog steeds veel mensen die zich hier tegen verzetten. Zij willen bijvoorbeeld geen handfreeset of TomTom aanschaffen. Ik heb een veel simpelere oplossing voor hen: met een mobieltje en een hoofddoek kun je bellen, het adres vinden en gebeld worden.

Als je het adres via Internet opzoekt en vervolgens inspreekt op je mobiele telefoon, heb je jouw eigen TomTom. Voordat je gaat rijden, doe je een hoofddoek om (bij de meeste moskeewinkeltjes met exotische spulletjes te koop, of tegenwoordig als sjaal bij mode-winkels te koop). Je schuift je telefoontje tussen je oor en je hoofddoek. En je kunt handsfree bellen, zolang je wenst.

Als je niet tegen vervelende accenten op je navigatiesysteem kunt of technologie te ingewikkeld vindt, kun je op dezelfde manier naar jouw eigen ingesproken tekst luisteren. Voor degenen die hun eigen stem nog nooit hebben gehoord, adviseer ik dit eerst een paar keer thuis in te spreken en terug te luisteren.

Op straat is met je hoofddoek bellen helemaal handig. Je kunt met veel dingen tegelijkertijd bezig zijn, het bellen zal je niet belemmeren. De reactie van de omgeving laat ik aan eigen beleving over.

Als je in je auto gebeld wordt, kun je hetzelfde doen. Het klemmen van de telefoon tussen schouder en oor kan je een boete van 136 Euro kosten en in extreme geval twee maanden cel of een boete van 2000 Euro.

In het kader van de Internationale Vrouwendag heb ik dus een ‘mogelijke’ oplossing bedacht. Bovendien niet alleen voor moslimvrouwen, want net als vrouwenrechten zijn hoofddoeken ook internationaal. 


Yeter Akin richtte in 2005 de stichting Verdwaalde Gezichten op en is één van de initiatiefnemers van het project Zwarte Tulp. Zij strijdt in het bijzonder tegen alle vormen van geweld en onderdrukking die vrouwen en meisjes weerhouden van hun zelfbeschikking.