Voorpagina Gastarbeiders

Pasfoto Met Hoofddoek

Hendrik Jan Bakker is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl.

De IND accepteerde de pasfoto van mijn vrouw niet. Als reden stond in de brief dat de foto ouder dan zes maanden was, of al voor een ander identiteitsbewijs was gebruikt. Het eerste klopt niet, het tweede begrijp ik niet, tenzij ze bedoelen dat het van een ander identiteitsbewijs is afgerukt.
 
Telefonische navraag leerde dat de hoofddoek het probleem was en dat de (zeer professionele en ervaren) fotograaf de regels misschien niet kende. Ze moest het ergens anders maar opnieuw proberen.

Ik heb de voorwaarden voor foto’s op de site van de IND gecheckt. Die verwijst naar paspoortinformatie.nl. Daar staat een heel verhaal met voorbeeldfoto’s. Bij hoofddoeken een foto die vrijwel identiek is aan die van mijn vrouw met in de omschrijving dat uitzonderingen mogelijk zijn als je aangeeft dat je om religieuze redenen een hoofdbedekking draagt. Zou dat het punt zijn, dat ze niet heeft aangegeven waarom ze een hoofddoek draagt? Maar daar is op het formulier geen vakje voor..
 
Een vriendin vertelde dat ze van de gemeente haar hoofddoek voor de foto moest afdoen. Bij een controle op straat merkte een agent op: “Waarom draagt u geen hoofddoek op die foto?” Waarop zij antwoordde dat dat niet haar probleem was, maar dat hij daarvoor bij de gemeente moest zijn.
 
Weer iemand anders leverde voor een ID-kaart een foto in waarop ze geheel toevallig dezelfde hoofddoek droeg als op haar vorige kaart. Conclusie: foto te oud en al eerder gebruikt. Naar het verhaal dat het echt een nieuwe foto was werd niet geluisterd. De vrouw kwam terug met een oude foto met een andere hoofddoek, en die werd .. wel geaccepteerd!
 
Mijn vrouw heeft bij dezelfde fotograaf een foto met een andere hoofddoek laten maken. Kijken of het werkt.


De pasfoto in kwestie


Hendrik Jan Bakker is sinds 1997 moslim. Hij is geboren in Nederland en heeft een Indische moeder, Duitse grootmoeder en waarschijnlijk verre joodse voorouders. Hij heeft HBO museumwerk gestudeerd en een secretaresse-opleiding, momenteel is hij werkzaam als juridisch secretaresse.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie