Voorpagina Gastarbeiders, Maatschappelijk

Vrije woorden

Miriam Rifai is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Het debat dat is losgebarsten, sinds het gerechtshof in Amsterdam het OM heeft opgedragen tot vervolging van Wilders over te gaan, heeft tot nu toe een voorspelbaar verloop. Rutte trekt als een ridder ten strijde om de vrijheid van meningsuiting nu voor eens en altijd te bevrijden van haar fatsoensketens. Ook een interview met Salman Rushdie (Volkskrant, 27 januari) kon natuurlijk in deze vormdiscussie niet uitblijven. Hij is immers het meest prominente slachtoffer van de boze en barbaarse moslims die ons hier de mond willen snoeren.

Laten we Rutte nu eens zijn overwinning geven en alle beperkingen op de vrijheid van meningsuiting schrappen.

Laten we vandaag nog besluiten dat er alleen maar ‘vrije’ woorden zijn. Wat een verlichting als we die balast van wet- en regelgeving gewoon kunnen vergeten en vrijuit praten. Dan zullen de telefoons pas overbelast raken, de kranten niet meer aan te slepen zijn en de opiniepeilingen op volle toeren draaien. 

Laten we wel aan dat besluit toevoegen dat, indien alle woorden vrij zijn, er geen sprake meer kan zijn van gezeur over gekwetste gevoelens.

Als alles gezegd mag worden dan ontwikkelen kinderen van jongs af aan al een olifantenhuid. Ze leren goed tegen een stootje te kunnen en verwonderen zich nergens over. Assertiviteit wordt ze met de paplepel ingegoten terwijl de gemiddelde woordenschat omhoog schiet. Heerlijk dat ouders zo in de opvoeding ook een taak minder hebben. Al dat gecorrigeer aan de eettafel verstoort ook maar de sfeer. De ouders hebben het al zwaar genoeg. 

Alles wat tot nu toe als beledigend of discriminerend werd bestempeld, is nu de normaalste zaak van de wereld. De moderators op internet kunnen zich nu eindelijk aan belangrijkere zaken wijden. Zelfs het dreigen met geweld in al zijn varianten wordt zo vanzelfsprekend (het zijn tenslotte vrije woorden) dat niemand nog aangifte doet of zich daadwerkelijk bedreigd voelt. 

Het enige wat we moeten doen, is zorgen dat de woorden, die tot onze beschikking staan om uiting te geven aan onze oppervlakkigste en diepste gedachten, niet aan inflatie onderhevig raken. We moeten de  overtreffende trappen rennend beklimmen en steeds verder naar boven reiken. En we moeten zorgdragen dat degene die onverhoeds het tempo niet meer aankan en doodvermoeid uitroept "Stop! Laten we even nadenken" direct wordt verwijderd.


Miriam Rafai is dertig jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze is een liefhebster van theater en film. De foto hierboven is van de Egyptische actrice die ze bewondert, Suad Husni.