Het ging altijd maar van goed naar beter en van veel naar meer. Welvaart zonder grenzen, the Sky is the Limit. En dan ineens is er dé crisis! Overal. Niemand ontkomt er aan. Iedereen zal het voelen. Elke dag is er wel een nieuw bedrijf dat ontslagen aankondigt. We merken er nu nog weinig van, maar tegen het einde van het jaar zit één op de elf werknemers (675.000 mensen) zonder baan, thuis op de bank voor die 52 inch LCD tv (gekocht in betere tijden) of aan het rummikubben in het koffiehuis.
Aanpassen aan een steeds luxer en welvarender leven gaat vrij snel, maar de omgekeerde weg gaat vaak een stuk minder soepel.
Niet meer 7 dagen per week vlees op het bord, de echte Cola weer alleen voor visites, van de Zara terug naar de Zeeman. Geen Fifa 2010 op de PlayStation 4, maar gewoon weer met een echte bal op een echt voetbalpleintje je schoenen van de markt verslijten. Ach, weer lekker simpel leven heeft ook wel wat. De crisis brengt misschien net dat wat we nodig hebben, back to basics. De vraag is alleen of wij verwende tjappies en mammies er nog wel mee om kunnen gaan?
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.
Lees andere stukken van
21 Reacties op "Recessie Obsessie"
Ik hoop dat de mensen ,ook als er iemand op visite komt, geen echte cola meer kopen. Tenzij de mensen de zionisten willen steunen of gewoon een hart van steen hebben.
Sorry, I kan geen naam voor Uw gezicht opbrengen ander dan Reflex en Uw artikel lezende brengt mijn gedachte meteen terug naar een kort geleden bekeken website,”moneyasdebt.net”, en het woord obsessie is juist gekozen,je word kotstmisselijk als je naar Fox News of CNN luisterd, ook de kranten staan elke dag vol over het onderwerp, en welke besluiten genomen moeten worden. Is het geen wonder dat men vaak zegt dat het leven om geld heen draait? Hoelang geleden al werd woekerrente als een zonde erkent? Het schijnt dat de mens in elke omstandigheid instaat is de situatie uittebuiten om geld te verdienen,en er is niets verkeerd met redelijke winst.
Prachtig dat de economische blokkade van Gaza weer een voordeeltje opleverd
voor sommigen. Het kost ongeveer $28.000 een tunnel te maken en het geld is in binnen twee maanden terug verdient. De landeigenaars en de grens bewakers natuurlijk ook blij met extra
Ik ben het met je eens dat lekker simple leven een aantrekkelijke zijde heeft, vooral, als je je niet teveel verdiept in de crediet-zaken van het globale bankwezen. Ons noodlot hangt af van de grillen van de politiek.
Mayer Amschell Rothschild zei eens,
” Permit me to issue control the money of a nation and I care not who makes its laws.” Zijn dat de woorden van Satan?
Nu terug tot mijn rustig bestaan in een afgelegen land, saluutjes van Christchurch.
Back to basics of gewoon je creativiteit gebruiken? Ik ben niet iemand die duizenden euro’s voor een hifi installatie uitgeeft maar hou wel erg van mooie audio. Ik kwam er achter dat je deze …
http://www.sakurasystems.com/products/47amp.html
… ook wel zelf kan bouwen voor rond de 300 euro en die wordt 10km hier vandaan verkocht voor 5000 euro! Dat zelf bouwen is een avontuur want je komt uiteraard de nodige problemen tegen maar als je dan uiteindelijk iets hebt staan wat echt goed klinkt is dat wel bijzonder. Misschien iets voor die mensen die thuis zonder baan komen te zitten.
Alleen jammer dat de daders zelf niet strafbaar zijn.
Zag op Man Bijt Hond een man die in ee paar jaar miljoenen had verdiend met verzekeringen. Die heeft geen hypotheek op zijn riante bosvilla en berouwvol klonk hij ook al niet.
Aan de andere kant: veel mensen die nu in de problemen komen, doen dat door eigen hebberigheid en boven hun stand leven. Karma B)
Ik vind het vooral naar voor de zwakkeren in elke samenleving – hebben het niet veroorzaakt, krijgen straks wel de zwaarste last.
Stel die financiele zakkenvullers met terugwerkende kracht aansprakelijk en veroordeel ze. Pluk ze kaal. Maak ze zelf dakloos en loop er fluitend voorbij. [b] Criminelen [/b].
Het recht is een lat.
Te ver erboven en je krijgt slechts minder bonus.
Te ver eronder en je kan de borg niet betalen.
#Alison “Stel die financiele zakkenvullers met terugwerkende kracht aansprakelijk en veroordeel ze. Pluk ze kaal”.
Ik vrees dat het probleem daar te groot voor is. Dezelfde AFM waar je nu met je klachten naartoe kan heeft indertijd toezicht gehouden op de financiële instellingen en goedkeuring gegeven aan produkten die een vorm zijn van legale oplichting zijn. De mega oplichter Bernard Madoff heeft voor 50 miljard dollar opgelicht maar had meerdere controles gehad door de toezichthouder SEC in de VS en ze hebben nooit iets ontdekt. Eigenlijk zou je de toezichthouders verantwoordelijk moeten houden maar daar is geen geld te halen en die zullen wel in hun statuten hebben verwoordt dat ze iedere verantwoordelijkheid uitsluiten. De maatschappijen kunnen weer schermen met het feit dat hun produkten en handelswijze legaal was WANT goedgekeurd door de toezichthouder. Leuk natuurlijk voor juristen maar wereldwijd zijn hier vele mensen het slachtoffer van.
@ Simon
Ben het met je eens.
Het is helaas duidelijk, dat een kaste van gegoede financiele en sociaal netwerk kapitaalkrachtigen elkaar jaren gematst heeft. Helaas is het dezelfde kaste die ook de wetten maakt. Wat mij betreft was het systeem lang voor het finacieel failliet was, ook moreel failliet.
We leven feitelijk in een totalitair systeem waarin privileges, wetten en loonslavernij bepaald worden door een heilig geel goedje (plus vele andere kleuren :( )voor welks winning de aarde stelselmatig verkracht wordt.
Probeer maar eens aan het totaal abstrakte concept ‘geld’ te ontsnappen. Tenzij je bij de yanomamo gaat wonen – en zelfs daar – lukt het je niet. Geld is een harddrug, dat rucksichtloos door financiele guru’s en andere opper-pushers gepromoot wordt.
Op een positievere toon: een weg voorwaarts is niet allen groenten uit eigen tuin ;) , maar vooral ook lokaal geld systemen – een uur werk geven is een uur werk ontvangen; met dergelijke lokale urenboekhoudingen zijn in de middeleeuwen de gebouwde kathedralen gefinancieerd deels naast het gewone geld om. Reciprocaal vrijwilligerswerk en het herstel van sociale kapitaal in de samenleving kan Nederland helpen in deze ontnuchterende (letterlijk als in drugsverslaafde) tijd.
Wat ik wel goed vind aan deze crisis is dat de teloorgang van ons ecosysteem in ieder geval een paar jaar respijt krijgt, omdat het vullen van kasten met overbodige consumptiegoederen nu gelukkig op een lager pitje komt te staan.
Lopen we eigenlijk niet allemaal te hard van stapel? Gaan we niet sneller dan het eigenlijk gezond voor ons is?
Waar te voor staat is niet goed…Maar waarom of waarvoor zijn we aan het wedijveren? Waarom meer en meer? Waarom snel en snel?
Kunnen we niet gewoon op normaal tempo leven? De milieu crisis, de economische crisis, de massa wapens, de armoede en nog meer van die dingen zijn de oorzaak van het westerse volk.
Ja Kees allemaal de schuld van het westen.
En natuurlijk van Sinterklaas met zijn slavenmetaliteit. Om nog maar niet te spreken van de kerstman, die ouwe dierenbeul!!
En nu we toch bezig zijn; Heb je nog meer van die sprookjes? Altijd leuk keesje sprookjes op de zondagmiddag!!
;-)
Simon,
Je kunt niet met je klachten bij het AFM terecht, laat ik het anders zeggen je kunt ook met je klachten bij mij terecht maar ik zal er net zo weinig mee doen als het AFM. Ze sturen klachten heel vaak door naar het Kifid (klachteninstituur financiele dienstverlening) die probeert te bemiddelen tussen personen en verzekeraars of banken over geschillen.
Het probleem met verzekeraars en banken is dat ze te gericht zijn op winsten genereren (winstmaximalisatie) tbv de aandeelhouders, de consumenten dreigen hierdoor een ondergeschoven kindje te worden. Vooral met beleggingsverzekeringen zijn veel mensen de mist ingegaan door weinig transparantie en te hoge kosten, maar ook met uitvaartverzekeringen (een verzekerd bedrag ipv de uitvaart.
Economie is niets anders dan gedrag en gedragingen uitgedrukt in geld. Het is heel moeilijk om alle soorten gedragingen zien op te vangen in een model dat werkt. Ze hebben het geprobeerd met de rationele mens, is mislukt. Het blijkt dat ook al hebben alle informatie tot hun beschikking heben niet in staat zijn om dit allemaal te verwerken en dat degenen die dit wel kunnen ook van een koude kermis thuiskomen omdat ze geen rekening hebben gehouden dat mensen niet allemaal even goed kunnen autorijden (metafoor).
Maar waar alle modellen het wel bij het goede einde hebben is dat de mens steeds meer wil, zijn honger is niet te stillen, groei, groei in het kwadraat is wat de wereld draaiende houdt. Waar het naartoe dreigt te draaien begint nu langzaamaan duidelijk te worden. Hoe nu anders?
Ik weet het niet, wie wel?
kees
oplichting is van alle tijden, alle volken en alle religies
http://www.ynetnews.com/articles/1,7340,L-3674685,00.html
we zullen allemaal een stap terug moeten doen
de één ( werkloos) helaas iets meer dan de ander.
Maar we leven in een van de rijkste landen van de wereld met een prachtig sociaal vangnet, zelfs voor tijdelijke gasten.
Ben ik niet met je eens vele!
Juist nu allemaal een stapje erbij. Dit om te voorkomen dat we overgaan tot economische stilstand.
Het is zaak om, zoals reflex al zegt, onze creativiteit weer aan te boren. Niet angstig en hamsterend afwachten, maar ogen en oren open en kijken waar de eventuele kansen zich voordoen om die vervolgens weer te grijpen.
Ben zelf net weer een nieuw bedrijfje gestart. Ga heel flauw lekker niet zeggen in welke branche, aangezien het een vrij nieuw idee betreft, en er nog relatief weinig spelers op de markt zijn, en ik dat voor zolang als mogelijk dat wil houden. ;-)
Het feit dat ik dit gestart ben, heeft weer zoveel leuke en handige contacten opgeleverd, waardoor ik nu al weer 3 aanvragen op mijn bureau heb liggen. Aanvragen die mij proberen over te halen om of te participeren dan wel investeren in hele interessante ideeën.
Dus Crisis? Hoezo Crisis? Mogelijkheden!! oneindig veel mogelijkheden!!!
Met stapje terug bedoel ik in welvaart
niet in inzet, dat laatste is oa de kracht van de Aziatische en westerse culturen.
Reflex heeft trouwens makkelijk praten vind ik, een legale drugskoerier….
Die blijven we nodig hebben, misschien zelfs meer ten tijde van recessies en crisissen. Desondanks vind ik dat je gelijk hebt Reflex, mensen leven tegenwoordig boven hun stand, hebben (torenhoge) schulden en ga zo maar even door… Als we een ieder nu precies hetgeen uitgeven wat we daadwerkelijk hebben, crisis solved!
@ Abdel
“hoe nu wel?”
Tja, ik heb als wereldvreemde idealist wel een mening ;) :
Probleem 1) de mens is biologisch nog steeds ingesteld op een leven in stamverband.
a) Zodra organisaties groter worden dan die (laten we zeggen) 200 mensen, treedt depersonalisatie op. Het gevolg: wanneer je de ander niet meer als mens ziet, leidt het uitbuiten, oplichten en uitmelken van anderen – die toch al minder ‘mens’ waren – tot veel minder schuldgevoel, want reciprociteit kwijt. Als mensen elkaar abstrakt beinvloeden is zoiets concreets als een hart en menselijkheid de dupe. Entree uitbuiting dus op grote schaal.
b) te grote groepen waarin mensen concureren om leidinggevende posities leiden tot overmoatige, ongezonde druk (zie o.m. publikaties van Desmond Morris) omdat er teveel mensen zijn voor te weinig plekken.
Oplossing 1: weliswaar samenwerking op internationale schaal faciliteren, maar de basale organisatievorm toch terugbrengen (waar mogelijk) naar stamgrootte. Autonomie dus binnen federale verbanden. Hierbinnen de samenleving zo inrichten dat beslisnemers geconfronteerd worden met de direkte gevolgen van hun acties (net als TV-serie in ’terug naar de werkvloer ;) ).
Probleem 2: (hier al vaker benoemd) Rente leidt in economische zin leidt inflatie. Inflatie leidt tot waardeverlies. Waardeverlies leidt tot achteruitgang in consumptievermogen. Door rente ontstaat hierdoor een voor de economie nimmer stilbare honger naar meer consumptie. Kortom, de consumptiemaatschappij waarin lenen tegen rente noodzakelijk is voor velen o vooruit te komen wordt de norm; lenen en hebben wordt gewoonte. Entree de financiele guru’s die op de rug van deze verslaving rijk worden.
Oplossing 2: het kapitalisme onder de loup nemen en zover als haalbaar aanpassen, zodat “rente” uit het systeem gehaald wordt en de “consumptiemaatschappij” als onwenselijk doel ipv wenselijk wordt beschouwd.
Probleem 3: “geld” is abstrakt en vertegenwoordigt weinig meer dan “afgesproken produktie/bestedingsmacht” (tekens op, zie volgende reactie)
Probleem 3: “geld” is abstrakt en vertegenwoordigt weinig meer dan “afgesproken produktie/bestedingsmacht”. Doordat geld abstrakt is kan de koppeling met de werkelijkheid compleet zoek raken – zoals nu in deze crisis: goed werkende bedrijven houden op, omdat een abstrakt goedje afwezig is.
De Grieken waarschuwden al over het gevaar van geld als abstrakte entiteit. Het hebben van een economie die louter op geld draait veroorzaakt een maatschappij die totaal naast de self-sufficiency fundamenten leeft die zij meent overwonnen te hebben.
Oplossing 3: Naast abstrakt geld een tweede economie hebben: het sociale kapitaal zoals beschreven in “Bowling Alone” van Robert Putnam. Wederkerig vrijwilligerswerk, waar op lokaal “stamniveau” in een urenboekhouding (die de wind mee krijgt van intermenselijk vertrouwen en goodwill (ipv wantrouwen)). Zoals ik een eerdere reaktie al noemde: de middeleeuswe kathedralen zijn door een dergelijk systeem – naast de geld economie – tot stand gekomen: een gemeenschap die werkt voor een gemeenschappelijk doel en daarvoor uren werk aan elkaar geeft.
Allison,
Is dit niet eerder geprobeerd? Dit lukt toch alleen als de inwoners erin geloven en een bewuste keuze ervoor maken.
Alle kritiek die er ook mag zijn op het kapitalisme, het is er wel een die het dichst bij de natuurlijke staat van de mens is. Om de natuurlijke staat van de mens weg te proberen te wensen is naief. Je moet denk ik juist meer als beginpunt de natuurlijke staat van de mens nemen en dat is zowel goed als kwaad.
Abdel,
Ik ben niet tegen kapitalisme. Ik zie het meer als één economische strategie van een groter pakket – een deelstrategie, die gevaarlijke risico’s herbergt wanneer het andere vormen compleet vervangt.
Wat de werkbaarheid van “lokaal geld”/sociaal kapitaal in de ruimste zin betreft: het is in diverse vormen, als reciprocaal vrijwilligerswerk, gemeenschapszin, sociale dienstplicht, ruilhandel etc, al vele millenia een beproefde methode. De kunst is om deze oude beproefde menselijke economie in te voegen in een door het kapitalisme gedomineerde tijd.
Wat de natuurlijke staat van de mens betreft: die is volgens mij niet kapitalistisch in onpersoonlijk verband, maar wederkerig binnen spiritueel en stamverband.
In biologische zin is de mens juist groot geworden door wederkerig altruisme: de ander helpen. Dat is een belangrijk kenmerk wat ons onderscheidt van niet-sociale dieren. De redneck ‘dog eat dog’ mythe van het kapitalisme is wat mij betreft een self-fulfilling prophecy in een door grootschaligheid ontwrichte wereld.
Alison, ik bewonder Uw intelligentie en lees graag Uw opinies over de stukken in WBH, doch denk ik dat de mens ooit beschonken zal zijn een oplossing te vinden voor onze maatschappelijke problemen, hoezeer ook, wij er na willen streven.
Kijk, ik heb net zonnebloemen voor Greenfinches op een hek gearrangeerd en na een poosje komen ze er op af. Er is altijd eentje die anderen probeert weg te duwen of te pikken. Het zelfde ‘ME-Me’ scenario speelt zich af met de vogels als ik brood op het grasveld leg of geschilde appels netjes op een rij op de railing van een fence prik. Er is voldoende en teveel voor allen.
‘Zo is het aard van het beestje’, zeg ik dan tegen mij zelf hier in een luie stoel gezeten, heerlijk in de tuin.
Carry on en cheers aan de filosofen.
Christchurch.
Beste J.W. Dieudonne,
Ik hoor ook graag uit Nieuw Zeeland ;)
Groenvinken zijn volgens mij geen sociale dieren. Mensen, gophers, chimpansees, bonobo’s etc. zijn dat wel. Machtsspelletjes komen bij al deze diersoorten voor, maar wederkerigheid als sociale principe ook.
Heb zelf vroeger veel met koeien gewerkt. Het raakte me, dat als één koe gewond was de anderen er om heen kwamen staan en steunend likten.
De dierenrijk is groot en er zijn genoeg voorbeelden allerhande kanten op. Volgens mij wordt Homo sapiens zowel gekenmerkt als ernstige gewelddadigheid, als grote liefde voor anderen van de eigen groep.
mvg Alison