Abdellah Dami is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl
Spannend, nadat mijn vader naar Nederland kwam als voormalige gastarbeider, ben ik er nu ook één. Alhoewel, voor Wijblijvenhier.nl. Afgelopen zaterdagnacht kwamen mijn collega Alfred Broer en ik aan op Schiphol na een enerverende reis vanuit bezet Palestijns gebied. En wat een reis was het.
Voor een samenwerkingsverband tussen de JO, EO en de NMO, kwam ik vrijdag 6 februari aan in het Beloofde Land.
Abdellah in Ramallah
Na twee uur intensief te zijn ondervraagd en apart te zijn gehouden, mocht ik na een blaatsessie van een regisseuse uiteindelijk toch nog het land in. Leuke binnenkomst zullen we maar zeggen. En hier begon een rit vanaf het vliegveld in Tel Aviv naar Al Quds.
Omdat we met een bus die kant uitgingen, kregen we van een gids ook toeristische informatie. Olijfboompje hier, waterprobleempje daar… Enfin, je kent het wel.
Acht dagen later, reis ik samen met mijn taxichauffeur Abdallah terug richting het vliegveld over precies dezelfde route. En guess what: dan komen er opeens geheel andere feiten boven tafel. Ooit gehoord van Deir Yassin? Van Lifta? Nee? Logisch. Het zijn waargebeurde rampverhalen, maar door sterke propaganda weggemoffeld. Deir Yassin is het sprekende voorbeeld van moordpartijen begaan door Israëlische militairen tijdens de Nakba, de opeising van de Joodse staat Israel. Check bijvoorbeeld de documentaire die geheel online ter beschikking staat met Engelse ondertiteling. Een andere reden waarom je deze verhalen zo weinig hoort is omdat Israel deze steden nieuwe namen geeft. Ga je vervolgens zoeken op internet via gangbare zoekkanalen, dan krijg je uiteraard de gelikte toeristische shit over je heen. Hier vind je veel informatie over dit dorpje en haar tragische verleden. Of check Wikipedia.
Er zijn veel verhalen over mensen die NU in Deir Yassin leven. Jongeren die dromen hebben, iets willen maken van hun leven en bezet bloed door hun aderen hebben stromen. Wat betekent de plek waar ze wonen, voor hun mogelijkheden? "Veel", hoor ik onder andere van de 15-jarige Areej, die later door middel van muziek anderen wil helpen met het verwerken van hun trauma’s. Nobel lijkt dat, maar die droom van haar is ook weer onbewust voor haar een manier om met haar trauma’s om te gaan. Want zij is één van de vele jongeren die bij Spaffords Children’s Center in Jeruzalem langskomen voor gesprekken, muziek, recreatie.. Gewoon even jong zijn. Want als één ding mij duidelijk wordt wanneer ik daar ben, dan is het wel dat jong zijn en jong voelen twee verschillende zaken zijn daar.
Het is een schande om te zien dat Arabische Israeliers (Palestijnen en hun nakomelingen die na ’48 niet gevlucht zijn) in hun eigen land zo erg als tweederangs burger worden beschouwd. Omdat ze vanwege hun afkomst – of geloof? Wie zal het zeggen – het leger niet in mogen, betekent dit ook dat ze soms niet mogen studeren aan Israëlische universiteiten. Of zelfs dat ze, vanwege de wijk waar ze in wonen, niet een andere wijk betreden! Ook dat overkwam Areej.
Mijn reis tussen Nablus en Jeruzalem, Lifta en Deir Yassin kun je zondag volgen bij de NMO, om 14.30 uur op Nederland 2. Reageer!
Abdellah Dami presenteert wekelijks voor de NMO op Nederland 2 en Radio 5. Afgelopen week was hij in Jeruzalem, Nablus en Ramallah, waar hij kennis maakte met de daadwerkelijke situatie en mensen daar.
9 Reacties op "Naar Palestina voor TV"
Mooi stuk. Jammer dat mensen weer over andere dingen gaan beginnen. Dami, hoop dat je vaker zult schrijven.
*@ All
het gaat hier niet om boksen, fatwa’s, dansen, saudi arabie, etc… Dit topic is opgeschoond*
Ook bij Joris Luyendijk die in Oost Jeruzalem woonde las ik over de discriminatie. Er zijn gedeelten van de wijk waar het vuilnis niet wordt opgehaald gewoon om wie er wonen. Het niet mogen studeren in eigen land dat wist ik niet en is een schande. Laatst zag ik een schokkende documentaire waarin bleek dat joden in oost-jeruzalem letterlijk woningen bouwen op de woningen van Palestijnen.
Ik ben benieuwd naar de uitzending.
Palestina is nooit meer hetzelfde zodra je er bent geweest. We zouden allemaal een tripje moeten maken, maar het niet daarbij moeten laten. We need action!
Mooie uitzending. Idd was die taxichauffeur werkelijk geweldig.
En prettig dat dit topic is opgeschoond.
Appie voor het gemakkie ;) dit is pas journalistiek!
Goede uitzending, en heel goed dat Abdellah Dami met eigen ogen is gaan zien wat de Palestijnen doormaken. Ik stoor me echter aan het stuk over Arabische Israelis:
‘Het is een schande om te zien dat Arabische Israeliers (Palestijnen en hun nakomelingen die na ’48 niet gevlucht zijn) in hun eigen land zo erg als tweederangs burger worden beschouwd. Omdat ze vanwege hun afkomst – of geloof? Wie zal het zeggen – het leger niet in mogen, betekent dit ook dat ze soms niet mogen studeren aan Israëlische universiteiten. Of zelfs dat ze, vanwege de wijk waar ze in wonen, niet een andere wijk betreden! Ook dat overkwam Areej.’
Ten eerste is een reis van 8 dagen, die Abdellah hoofdzakelijk heeft doorgebracht in Palestijns gebied, natuurlijk niet genoeg om iets te kunnen beweren over de situatie van de Israelische Arabieren. Hij lijkt zich te baseren op een gesprek met een burger, niet op grondig onderzoek.
Verder klopt het niet dat Israelische Arabieren niet het leger in mogen – ze hoeven niet. Ik heb tijdens een studieperiode in Jeruzalem meerdere Arabieren ontmoet die zich vrijwillig toch hadden aangemeld, en dus wel in het leger hebben gezeten. Verder zag ik op de universiteit in Jeruzalem altijd vele Arabische studenten rondlopen (vaak ook met hoofddoek, wat in Turkije verboden is), evenals de Universiteit van Haifa, waar het aantal Arabische studenten relatief hoger is dan het aantal joodse.
Voorts hebben Arabische Israelis voor de wet gelijke rechten en autonomie wat betreft burgerzaken. Wist je dat in het familierecht de sharia wordt toegepast? En dat een moslim met meerdere vrouwen mag trouwen door die autonomie, terwijl een jood dit niet mag? Wist je dat er leden van de Moslim Broederschap in de Knesset zitten, waar deze partij in de meeste Arabische landen verboden is?
Natuurlijk is er discriminatie, om over het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan maar te zwijgen. Maar ik vind het veel te makkelijk om gretig aan te nemen dat Israelische Arabieren het vrijwel net zo zwaar hebben. Wat vaak vergeten wordt, is dat er in Israel dagelijks 6 miljoen joden en 1,2 miljoen Arabieren het vrij aardig met elkaar rooien.
Hoi allemaal,
Wat leuk om te zien dat er zo mooi wordt gesproken over het programma. Zelfs kritiek daarin (mits respectvol) is van harte welkom.
Graag ga ik in op een aantal punten:
[i]Hij lijkt zich te baseren op een gesprek met een burger, niet op grondig onderzoek.[/u]
Correctie: van de 8 dagen daar waren 2 dagen in Palestijns gebied. Naar gelang je opvatting. Voor sommigen is ook Jeruzalem Palestijns.
Bovendien: een programma wordt altijd terdege voorbereid, en zo is dat hierbij ook gebeurd: gesprekken met professoren, ervaringsdeskundigen, criticasters en ga zo maar door. Je punt is dus terecht: zorg ervoor dat je weet wat je brengt. Daarom kan ik je gerust stellen want dat is gebeurd.
[u]Verder klopt het niet dat Israelische Arabieren niet het leger in mogen – ze hoeven niet. Ik heb tijdens een studieperiode in Jeruzalem meerdere Arabieren ontmoet die zich vrijwillig toch hadden aangemeld, en dus wel in het leger hebben gezeten. [/u]
Met alle respect: feiten zijn dat er veel Arabische studenten zijn die geen beurs krijgen omdat ze het leger niet in mogen. En dat een ‘kans’ om te vluchten uit je positie het Israelische leger niet doorgaat omdat je geweigerd wordt.
Je punt over hoofddoekjes op universiteiten in Jeruzalem klopt, je vergelijking met Turkije weer niet. Israel heeft in haar wetten nadrukkelijk vermeld staan dat het een Joodse staat is en is daarmee religieus, ook in haar faciliteiten. Turkije is seculier.
[u]Voorts hebben Arabische Israelis voor de wet gelijke rechten en autonomie wat betreft burgerzaken. [/u] Dit klopt gedeeltelijk. Want er zijn mensen die sinds vele generaties in Jeruzalem bijvoorbeeld wonen, en geen Israelisch paspoort krijgen. En dus krijgen ze een lokaal ID-kaart. En kijk daar voor de grap eens op. Bij Joden staat er ‘joods’, bij Arabieren staan er sterretjes.
Wel erg bedankt voor je feedback. Linksom of rechtsom kan ik er wat mee!
Veel groeten,
Abdellah Dami