Voorpagina Gastarbeiders

Naar Palestina voor TV

Abdellah Dami is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Spannend, nadat mijn vader naar Nederland kwam als voormalige gastarbeider, ben ik er nu ook één. Alhoewel, voor Wijblijvenhier.nl. Afgelopen zaterdagnacht kwamen mijn collega Alfred Broer en ik aan op Schiphol na een enerverende reis vanuit bezet Palestijns gebied. En wat een reis was het.

Voor een samenwerkingsverband tussen de JO, EO en de NMO, kwam ik vrijdag 6 februari aan in het Beloofde Land.


Abdellah in Ramallah

 Na twee uur intensief te zijn ondervraagd en apart te zijn gehouden, mocht ik na een blaatsessie van een regisseuse uiteindelijk toch nog het land in. Leuke binnenkomst zullen we maar zeggen. En hier begon een rit vanaf het vliegveld in Tel Aviv naar Al Quds.

Omdat we met een bus die kant uitgingen, kregen we van een gids ook toeristische informatie. Olijfboompje hier, waterprobleempje daar… Enfin, je kent het wel.

Acht dagen later, reis ik samen met mijn taxichauffeur Abdallah terug richting het vliegveld over precies dezelfde route. En guess what: dan komen er opeens geheel andere feiten boven tafel. Ooit gehoord van Deir Yassin? Van Lifta? Nee? Logisch. Het zijn waargebeurde rampverhalen, maar door sterke propaganda weggemoffeld. Deir Yassin is het sprekende voorbeeld van moordpartijen begaan door Israëlische militairen tijdens de Nakba, de opeising van de Joodse staat Israel. Check bijvoorbeeld de documentaire die geheel online ter beschikking staat met Engelse ondertiteling. Een andere reden waarom je deze verhalen zo weinig hoort is omdat Israel deze steden nieuwe namen geeft. Ga je vervolgens zoeken op internet via gangbare zoekkanalen, dan krijg je uiteraard de gelikte toeristische shit over je heen. Hier vind je veel informatie over dit dorpje en haar tragische verleden. Of check Wikipedia.

Er zijn veel verhalen over mensen die NU in Deir Yassin leven. Jongeren die dromen hebben, iets willen maken van hun leven en bezet bloed door hun aderen hebben stromen. Wat betekent de plek waar ze wonen, voor hun mogelijkheden? "Veel", hoor ik onder andere van de 15-jarige Areej, die later door middel van muziek anderen wil helpen met het verwerken van hun trauma’s. Nobel lijkt dat, maar die droom van haar is ook weer onbewust voor haar een manier om met haar trauma’s om te gaan. Want zij is één van de vele jongeren die bij Spaffords Children’s Center in Jeruzalem langskomen voor gesprekken, muziek, recreatie.. Gewoon even jong zijn. Want als één ding mij duidelijk wordt wanneer ik daar ben, dan is het wel dat jong zijn en jong voelen twee verschillende zaken zijn daar.

Het is een schande om te zien dat Arabische Israeliers (Palestijnen en hun nakomelingen die na ’48 niet gevlucht zijn) in hun eigen land zo erg als tweederangs burger worden beschouwd. Omdat ze vanwege hun afkomst – of geloof? Wie zal het zeggen – het leger niet in mogen, betekent dit ook dat ze soms niet mogen studeren aan Israëlische universiteiten. Of zelfs dat ze, vanwege de wijk waar ze in wonen, niet een andere wijk betreden! Ook dat overkwam Areej.

Mijn reis tussen Nablus en Jeruzalem, Lifta en Deir Yassin kun je zondag volgen bij de NMO, om 14.30 uur op Nederland 2. Reageer!


Abdellah Dami presenteert wekelijks voor de NMO op Nederland 2 en Radio 5. Afgelopen week was hij in Jeruzalem, Nablus en Ramallah, waar hij kennis maakte met de daadwerkelijke situatie en mensen daar.