Dat de gebedsoproep een recht is, betekent nog niet dat je er gebruik van hoeft te maken. Als je als moslim merkt dat je iets doet wat klachten en conflicten oproept dan is je prioriteit om datgene wat je doet te staken. Want het vermijden van conflicten en problemen, krijgt in de islam meer prioriteit dan wat jij wil doen.
Ik begrijp heel veel moslims nog steeds niet. Nou, ik begrijp ze wel, maar ik zeg dat ik ze niet begrijp vanuit een verbazing en teleurstelling. Naast het vermijden van conflict en ruzie, krijgt het oproepen tot het gebed via een luidspreker geen prioriteit in de islam. De reden heeft te maken met het feit dat de zogeheten ‘illa (reden) niet aanwezig is. De oproep tot het gebed doe je om mensen te herinneren dat ze moeten komen bidden. De realiteit is dat moslims in Nederland al tientallen jaren gebruik maken van gebedstijden die ze thuis op een A4’tje aan de muur hebben hangen. Wie bidden wil, weet precies hoe laat het gebed is.
Vroeger hadden mensen geen gebedstijden en geen klok. Mensen waren letterlijk afhankelijk van de oproeper tot het gebed. Tegenwoordig loopt iedereen met een smartphone rond, en zijn er ontelbaar veel apps die op de seconde nauwkeurig kunnen bepalen hoe laat je mag bidden.
Dus wat is hier het probleem? De gemeenschap heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Den Haag. Daar heb ik geen problemen mee, maar waarom wil men per se oproepen tot het gebed als er klachten binnen komen? Waar komt toch die drang vandaan? Terwijl je weet dat je daarmee problemen veroorzaakt? Het probleem met veel moslims is dat ze te veel bezig zijn met uiterlijke schijn, vertoning en het opeisen van aandacht.
Ik denk zelf dat als een moskee goede contacten onderhoud met de buurtbewoners en goed met ze communiceert dat ze wellicht op een gegeven moment kunnen oproepen tot het gebed. Maar als dat niet gebeurt en het overkomt alsof moslims de gevoelens van de bewoners aan hun laarzen lappen; dan negeer je de gevoelens van de buren en dat is in zekere zin kwetsend.
Oproepen tot het gebed in een stad waarvan de meerderheid bewoners geen moslim is – en daar wellicht niet blij mee zal zijn – is geen islamitisch gedrag. Eerder haantjesgedrag verpakt in een islamitische masker. De islam eist juist dat je respect moet hebben voor diegenen die niet op die oproep zitten wachten. Ik heb mijn twijfels over hoe sommigen hun geloof mee hebben gekregen. Lezen ze wel überhaupt genoeg boeken om te begrijpen hoe de islam in elkaar zit?
9 Reacties op "‘Dat de gebedsoproep een recht is, betekent nog niet dat je er gebruik van hoeft te maken’"
Waarom heb je het over moslims als ze? Ben jij geen moslim?
Men moet niet afzien van een recht omdat dit mogelijkerwijs tot een klacht leidt. Niet elke klacht is gegrond.
Waar ik het wel mee eens ben is dat je niet lomp van de ene op de andere dag tot het gebed gaat oproepen. De buurtbewoners erbij betrekken en inspraak aanbieden om draagvlak te creeren.
@abdel Ik denk dat met ‘ze’ verwezen wordt naar degenen over wie de schrijver twijfels heeft over hoe ze hun geloof mee hebben gekregen en degenen die mogelijk niet genoeg boeken lezen om te begrijpen hoe de islam in elkaar zit. Als Moslim mag je toch kritisch zijn naar mede-Moslims nietwaar? Ehm… als niet-Moslim toch ook…?
Ik denk dat je niet van een recht moet afzien omdát het toch klachten leidt. Maar daarmee mis je mijnziens zijn punt. Zelfs als iets een recht is, moet je er wél bij stil moet staan als het tot klachten leidt. Wel, eigenlijk ook als het niet tot klachten leidt. Ik denk dat nadenken en lezen over (onder andere) rechten en plichten een onderdeel van verdieping in je geloof is.
Ik vind het een mooie analyse. Het verbaasd mij ook vaak hoe mensen vasthouden aan gebruiken zonder zich af te vragen waarom iets is zoals het is. Gebruiken zijn vaak terug te leiden op een culturele en tijdsgebonden context. Het is dan mooi om het aan te blijven houden, een traditie voort te zetten. Zelfs als de oorspronkelijke context verloren is. Maar het is wel belangrijk en interessant om je te blijven beseffen wat de reden was om iets op een bepaalde manier te doen. Ik vind het mooi hoe de schrijver de Koran aanhaalt om zijn vraagtekens hierbij te zetten.
mooi verhaal, wat sommigen lijken te vergeten is dat de kerken ook gewoon de klokken luiden. Als dat gewoon toegestaan is, dan waarom geen gebedsoproep eenmalig laten klinken per dag, of elke vrijdag?
Ik persoonlijk vind het gebedsoproep niet het belangrijkste, ik denk dat de meeste moslims wel andere prioriteiten hebben.
Ik ben het volledig eens met de schrijver, helaas wordt er niet gekeken naar de inhoudt van de Islam. Maar de dingen eromheen, zoals het gebedsoproep. Wat is nou belangrijker dat je je gebed bid of het oproepen tot gebed terwijl er naast het Moskee christenen wonen of joden of ongelovigen. Wat is er met edeb ( respect) gebeurd tegenover je medemens.
Het verdiepen in de Islam heeft mijn prioritei dan de dingetjes eromheen!
…Maar inmiddels leven er in Nederland 1 miljoen moslims. Feitelijk gezien is Nederland dus een christelijke- islamitische- humanistische samenleving.
Dat Nederland bij uitstek een judeo- christelijke samenleving is, is een veel gebruikte oneliner door bijvoorbeeld islamofoben welke gewoonweg niet klopt. Check the facts, simple as that.
Het punt is, klokken horen ook ik luiden en dat heb ik te accepteren. Hetzelfde zou dus ook gelden voor de gebedsoproep, dat heeft men dan dus ook gewoon te accepteren. Tuurlijk zijn er grenzen, bijvoorbeeld geen gebedsoproep door de luidspreker voor het ochtendgebed. Ik ben dus best voor een middenweg, maar ben niet voor ’terugdringen’ zoals de schrijver. Maar in de middag zou het wat mij betreft wel gewoon moeten kunnen, immers dan hoor ik de klokken ook luiden.
We leven in een multireligieuze samenleving, ik denk dat de schrijver dit nog niet helemaal door heeft en met hem een heel groot gedeelte van Nederland…
Dus of er nou wel of niet een ‘illa’ aanwezig is, dat is in deze niet eens relevant.
Ik weet niet hoe correct uw beredenering is m.b.t. uw bewering dat de gebedsoproep alleen bedoelt is om mensen te herinneren dat het gebedstijd is. Wie zegt dat dit de zogenaamde ‘illa (reden) is?
Voor zover ik weet (en misschien zit ik wel verkeerd) heeft het meer redenen. Als het alleen bedoeld was om mensen de gebedstijden te herinneren zou het genoeg zijn om het bij “Hayya ‘alas-Salah” te houden (bijvoorbeeld). De kalenders en smartphone apps worden ook in moslimlanden gebruikt, maar we zien nergens een geleerde de Adhaan/Azan afschaffen.
Dat er belangrijkere zaken zijn voor moslims in Nederland klopt idd, maar dat houdt niet in dat uw beredenering klopt.
Pingback: Gebruik het recht op de gebedsoproep! | Wijblijvenhier.nl
Gebedsoproep of oproepgeluid.
De gebedsoproep staat opgeschreven opdat men het niet vergeet. Oproepen tot gebed is het voortbrengen van geluid om mensen tot gebed te bewegen. Zoals muziek en muziekgeluid van elkaar verschillen, verschillen gebedsoproep en oproepgeluid van elkaar. Omwonenden die de Arabische taal niet machtig zijn, zullen de gebedsoproep niet als zodanig beleven en daarnaar luisteren , maar eerder oproepgeluid horen waar men niet naar luistert. Zoals een grasmaaier en grasmaaiergeluid, waar men ook niet naar luistert maar slechts hoort.
Oproepgeluid, muziekgeluid en grasmaaiergeluid kan geluidhinder veroorzaken.
Onze Grondwet art. 6, vrijheid van godsdienst of levensovertuiging houdt in om o.a. religieuze opvattingen openlijk te belijden als de vrijheid om dit openlijk uit te oefenen, …
Ofschoon de Grondwet de godsdienstvrijheid uitbreidt tot een algemene vrijheid van levensovertuiging, leidt deze uitbreiding niet tot een vrijheid van geweten. Gewetensvrijheid brengt echter niet met zich mee dat iemand op grond van zijn opvattingen eenzijdig de ongeldigheid of nietigheid van ook op hem toepasselijke wetten mag inroepen.
Een gebedsoproep ten gehore brengen kan geluidhinder veroorzaken.
De oproep tot het gebed is geen recht. Godsdienstvrijheid is een pivé recht, dat betekent dat je vrij bent in het kiezen van je godsdienst, maar niet dat alles mag om je godsdienst te belijden. Je hebt geen recht om omwille van het beleiden van je geloof de openbare ruimte op te eisen.
Verkeerde interpretatie van de Grondwet. Sorry.
Klokkenluiden is ook geen recht, maar dat wordt wel geaccepteerd en getolereerd. Dat heeft te maken met het feit dat onze Nederlandse samenleving gebaseerd is op de Christelijke waarden en normen. Daarom is het zo’n fijn land geworden.