Voorpagina Islam, Maatschappelijk

‘Dat de gebedsoproep een recht is, betekent nog niet dat je er gebruik van hoeft te maken’

Dat de gebedsoproep een recht is, betekent nog niet dat je er gebruik van hoeft te maken. Als je als moslim merkt dat je iets doet wat klachten en conflicten oproept dan is je prioriteit om datgene wat je doet te staken. Want het vermijden van conflicten en problemen, krijgt in de islam meer prioriteit dan wat jij wil doen.

Ik begrijp heel veel moslims nog steeds niet. Nou, ik begrijp ze wel, maar ik zeg dat ik ze niet begrijp vanuit een verbazing en teleurstelling. Naast het vermijden van conflict en ruzie, krijgt het oproepen tot het gebed via een luidspreker geen prioriteit in de islam. De reden heeft te maken met het feit dat de zogeheten ‘illa (reden) niet aanwezig is. De oproep tot het gebed doe je om mensen te herinneren dat ze moeten komen bidden. De realiteit is dat moslims in Nederland al tientallen jaren gebruik maken van gebedstijden die ze thuis op een A4’tje aan de muur hebben hangen. Wie bidden wil, weet precies hoe laat het gebed is.

Vroeger hadden mensen geen gebedstijden en geen klok. Mensen waren letterlijk afhankelijk van de oproeper tot het gebed. Tegenwoordig loopt iedereen met een smartphone rond, en zijn er ontelbaar veel apps die op de seconde nauwkeurig kunnen bepalen hoe laat je mag bidden.

Dus wat is hier het probleem? De gemeenschap heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Den Haag. Daar heb ik geen problemen mee, maar waarom wil men per se oproepen tot het gebed als er klachten binnen komen? Waar komt toch die drang vandaan? Terwijl je weet dat je daarmee problemen veroorzaakt? Het probleem met veel moslims is dat ze te veel bezig zijn met uiterlijke schijn, vertoning en het opeisen van aandacht.

Ik denk zelf dat als een moskee goede contacten onderhoud met de buurtbewoners en goed met ze communiceert dat ze wellicht op een gegeven moment kunnen oproepen tot het gebed. Maar als dat niet gebeurt en het overkomt alsof moslims de gevoelens van de bewoners aan hun laarzen lappen; dan negeer je de gevoelens van de buren en dat is in zekere zin kwetsend.

Oproepen tot het gebed in een stad waarvan de meerderheid bewoners geen moslim is – en daar wellicht niet blij mee zal zijn – is geen islamitisch gedrag. Eerder haantjesgedrag verpakt in een islamitische masker. De islam eist juist dat je respect moet hebben voor diegenen die niet op die oproep zitten wachten. Ik heb mijn twijfels over hoe sommigen hun geloof mee hebben gekregen. Lezen ze wel überhaupt genoeg boeken om te begrijpen hoe de islam in elkaar zit?

Foto: USDAgov via photopin cc

Geestelijk consulent, relatiecoach en blogger.

Lees andere stukken van Badr