Voorpagina Algemeen

Stop de huiskamerpreken! Terug naar de Moskee

Vermissing van maar liefst drie Haagse jongeren was aanleiding voor een aantal Islamitische organisaties in Den Haag om bij elkaar te komen en van gedachtes te wisselen. De jongeren schijnen namelijk te zijn geronseld door de zgn. huiskamerpreken. Waar ging het fout en wat eraan te doen? Daar ging het over in Den Haag…

Er waren drie imams aanwezig: El Baghdadi (Mohsinin), Bekkali (El Islam) en de omstreden imam Fawaz (As Sunnah). Ieder hield een kort toespraak in het Arabisch gevolgd door een vertaling. Imam Fawaz zijn groet ‘goedenavond iedereen’ hoefde in ieder geval niet vertaald te worden.

Islam staat voor vrede. We moeten daarom altijd in dialoog blijven gaan. Mocht er toch iemand radicaliseren dan moet het bekend zijn bij de mensen dat de islamitische gemeenschap het niet steunt. Aldus imam Baghdadi.

Nabil ben Allouch (voorzitter van Mohsinin) laat weten dat men geen weet heeft over de huiskamerpraktijken en dat eigenlijk de moskee de enige plek is waar kennis van de Islam opgedaan kan worden.

Imam Bekkali van moskee El Islam (waar koningin Beatrix ook langs is geweest ooit) geeft duidelijk aan dat extremisme verworpen moet worden. Oorzaken zijn te vinden in de ideologie en politiek. Iedere moslim is verplicht rust te bewaren in de maatschappij. Ze zijn daarom ook verantwoordelijk deze extremisten op de juiste weg te helpen; de gouden middenweg. Ze moeten aangesproken worden op een goede en nette manier. De imam vind het jammer dat de meeste aandacht gaat naar de extreme moslims, want ook in andere religies zijn extremisten te vinden.

Islamdeskundige Maurits Berger is aanwezig als forumleider. ‘Niet alle moslims zijn terroristen, alle terroristen zijn moslim’. Met dat citaat van een Arabier begint Maurits. Radicalisering is een proces. Het begint met isolatie, wat op zich zelf niet verkeerd is. Maar het wordt pas gevaarlijk als het wordt bestreden. Dan is het fout. Hierdoor krijg je niet alleen dat moslims zich isoleren van niet-moslims maar ook van moslims die niet eenzelfde leer hebben als zij.

In het forum komen de deelnemers aan het woord. Een belangrijke rol volgens hun in het oplossen van het probleem hebben de ouders, media en de scholen. Ze erkennen dat extemisten hard aan de weg timmeren waardoor zij sneller hun doelgroep bereiken. Onwetenheid en onderdrukking helpt hierin mee. Radicalisering is ook terug te vinden in de media en politiek. In plaats van je vinger te wijzen naar de moskeeën zou er een samenwerking moeten komen met de overheid, die is er namelijk op het moment niet. De imams kunnen er niet veel meer aan doen, die worden zelfs verketterd door de geradicaliseerden. Herkennen van geradicaliseerden is zelfs voor de moslims niet makkelijk. Het zijn namelijk normale jongens die meestal intellectuelen zijn.

‘Waardeer de bestaande moskeeën, ze doen veel’. Een belangrijk signaal. Volgens het forumlid zou de samenleving veel slechter aan toe zijn geweest zonder die gebedshuizen.

Imam Fawaz komt nog aan de beurt. Hij laat weten dat er rekening gehouden moet worden met drie punten:
1) Probleem tussen ouders en kind
2) Probleem tussen geleerden en jongeren
3) Probleem tussen geleerden en politici

De huidige moslim jongeren zouden niet in de criminaliteit moeten komen. Meer studeren en hogere functies bekleden zijn voorbeelden die veel problemen kunnen voorkomen. De imam is niet verantwoordelijk voor wat een moslim doet. Er komen veel moslims in zijn moskee en hij weet niet wie wat doet. Ook vindt hij dat een imam moet kunnen zeggen wat hij wil en niet wat van hem verwacht wordt. Hij wenst alle Nederlanders samenhorigheid toe en is ze dankbaar.

Wethouder OCSWI Dhr P. Heijnen mag het slotwoord doen. Terroristen zijn voor hem slachtoffers van ronselaars. De eenvoudige jongens zijn er vatbaar voor. Op zijn eigen vraag of Nederland mensen uit het buitenland moet weigeren om zo minder vatbaar te worden voor invloeden van buitenaf, zegt hij: ‘U hoort erbij, u hoort bij ons’. Hij wil dat er nog drie dingen gedaan worden:
1) Een sociaal-economisch perspectief moet er geboden worden aan de jongeren
2) Onvoorwaardelijke acceptatie van iedereen in het land
3) Onderschrijving van het democratisch rechtstaat

Er moet ruimte zijn om God te verheerlijken maar ook om God te lasteren, hoe erg het ook is voor de moslims. Zijn telefoontje gaat af dus ‘saved by the bell’. Met een applaus wordt de dag afgesloten en de wethouder is meteen weg.

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal