Voorpagina Islam, Maatschappelijk, Politiek

Top 13 van dingen die Wilders niet voor elkaar heeft gekregen

Wilders heeft weer eens een natte wind gelaten, ditmaal op het weblog The Post Online. Zijn opiniestuk met de titel ‘Het Marokkanenprobleem ettert door’ bevat eigenlijk niets nieuws. Hij typeert de islam als ziekte en pleit ervoor die met politiehonden te bestrijden. Sinds wanneer kunnen honden ziektes genezen? Geen wonder dat ‘het’ (vooral in zijn eigen wereldbeeld) door blijft etteren. Gaap dus. Maar wel een reden om een lijst samen te stellen van dingen die Wilders nog meer niet voor elkaar heeft gekregen.

1. Moslims achterlijk? Het aandeel hoger opgeleide migrantenjongeren is in tien jaar tijd verdubbeld, schooluitval is verder afgenomen en ook in het beroepsonderwijs is sprake van een duidelijke verbetering. Vooral voor personen van Turkse en Marokkaanse herkomst geldt: ‘hoe jonger, hoe hoger opgeleid’. Van de ouderen heeft 52 procent alleen maar basisonderwijs genoten, maar onder jongeren is dat nog maar 12 procent. Ook hebben de Turkse en Marokkaanse jongeren bijna twee keer zo vaak hoger onderwijs (HBO en WO) gevolgd dan de ouderen. Deze laatste ontwikkeling tekent zich overigens breed af: de instroompercentages in het hoger onderwijs liggen onder niet- westerse groepen momenteel zo veel hoger dan een decennium terug dat de achterstand op autochtonen sterk is afgenomen. Vooral onder meisjes is de stijging groot. Dermate groot dat de totale categorie niet-westerse meisjes een vrijwel vergelijkbaar instroompercentage in het hoger onderwijs kent als autochtone meisjes. De sterkste verbetering tekent zich daarbij af bij Turkse en – vooral – Marokkaanse meisjes.

2. Wilders heeft enorm veel PVV’ers uit zijn partij gejaagd. Van één weten we inmiddels dat hij bekeerd is tot de islam.

3. Tien jaar na dood van idool Pim heeft de Grote Blonde Leider weer een paars kabinet mogelijk gemaakt.

4. In 2004 werd geconstateerd dat moslims minder religieus werden. Met name onder Marokkanen van de tweede generatie blijkt dat niet meer zo te zijn. Steeds meer mensen uit die groep bezoeken minstens een keer per week de moskee. Tussen 1998 en 2011 steeg het percentage bij Marokkaanse moslims van 9 naar 33 en bij Turkse moslims van 23 naar 35.

5. Mosknee? Nederland telt momenteel meer dan 500 moskeeën. Still counting. Afgelopen week werden zelfs de eerste palen van de Westermoskee in de grond geslagen.

6. Halal (islamitisch verantwoord) heeft een opmars gemaakt in de voedselindustrie. Niet alleen hebben slachthuizen prominent halalkeurmerken op de muur hangen, ook alle kaas van het oerhollandse Campina is halal. Kaas en halal. Auw.

7. Kopvoddentax? Zelfs leden van het koningshuis dragen zo nu en dan hoofddoek om rekening te houden met moslimstaatshoofden wereldwijd.

8. Islamitische basisscholen hebben een opmars gemaakt en één daarvan behoort zelfs tot de twintig meest excellente scholen van Nederland.

9. De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, ofwel: HEMA, verkoopt hoofddoeken. Uitgerekend HEMA.

10. PVV was niet zo lang geleden boos omdat er in 1993 in een Kinderen voor Kinderen liedje 27 keer Allahu Akbar werd gezongen. Anno 2013 presenteert een Marokkaanse het Jeugdjournaal. Hoe ironisch.

11. Marokkaanse vrouwen onderdrukt? Wereldkampioen Taekwando is van Marokkaanse komaf: Ilhame El Kafroune. Geboren en getogen in Nederland.

12. De burgemeester van de tweede stad van Nederland is zowel Marokkaan als moslim. #Rotterdam

13. Steeds meer moskeeën maken gebruik van het recht op de gebedsoproep.

Kortom, Wilders is een zegen voor Nederlandse moslims, Marokkanen en al het andere dat hij zo verafschuwt. Moge hij nog vele jaren onder ons zijn.

Foto: Roel Wijnants via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie