Voorpagina Islamic Finance

Nederland is klaar voor Islamic Finance, maar waar wachten we op?

“Eindelijk halalhypotheken!” juichen mijn vaders vrienden in koor wanneer hij ze vertelt over mijn scriptie met als onderwerp: de ontwikkeling van Islamic Finance in Nederland. Helaas moet ik ze teleurstellen, want mijn onderzoek gaat dus niet over halalhypotheken.

De zakelijke markt
Inmiddels is bekend dat de halalhypotheken niet dezelfde speelveld kennen als de huidige hypotheken. Fiscaaltechnisch is het niet mogelijk de halalhypotheek gelijk te stellen aan rente en voor aftrek in aanmerking te laten komen. Daarmee verdwijnt dan ook de aantrekkelijkheid van de halalhypotheek en ook mijn interesse in dit onderwerp als een mogelijk afstudeeronderwerp. Veel interessanter vind ik Islamic Finance voor de zakelijke markt. Het juridische/fiscale kader van Nederlandse wetgeving is niet geschikt voor het ontwikkelen van Islamic Finance voor de particuliere markt, terwijl dit kader juist erg geschikt is voor het ontwikkelen van Islamic Finance voor de zakelijke markt.

Een onderzoek naar de mogelijkheden om de islamitische financieringscertificaten (sukuk) onder het Nederlands privaatrechtelijk stelsel te structureren wijst erop dat de juridische constructies die worden toegepast bij islamitisch financieren met gemak in het Nederlands juridische systeem passen. Er zijn kansen voor het ontwikkelen van Islamic Finance in Nederland en in vergelijking tot landen als Luxemburg, Engeland en Frankrijk benut Nederland nog niet haar kansen om ook te profiteren van deze groeimarkt.

Buitenlandse investeringen
In 2012 leverde de buitenlandse investeringen Nederland zo een 5.166 banen op, 930 miljoen euro aan toegezegde investeringen en 126 hoofdkantoren, vooral rond Amsterdam. Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie. Deze investeringen zorgen naast werkgelegenheid en omzet in Nederland, ook voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Nederland profileert zich de laatste jaren steeds meer als dé global business hub.

Toch verbaast het mij dat juist deze zogenoemde global business hub één van de opkomende markten aan haar neus voorbij laat gaan in vergelijking tot haar concurrenten. Het Verenigd Koninkrijk ziet Islamic Finance als een perfect voorbeeld van haar ambitie om Londen te positioneren als een toonaangevende financiële centrum en aantrekken van buitenlandse investeringen voor de economie in ruimere zin. En net als het Verenigd Koninkrijk hebben ook Ierland, Luxemburg, Duitsland en Parijs laten weten een Islamic Finance hub te willen zijn in Europa. Waar blijft Nederland hierin?

Nederland zelf doet het zo slecht nog niet als we het hebben over het vestigingsklimaat. Nederland wordt gezien als een ‘Gateway to Europe’ in de ogen van potentiële investeerders. Ook het Midden-Oosten lijkt haar weg naar Nederland te hebben gevonden met toenemende interesse in tastbare industrieën zoals food en techniek. Hadden wij hier in Nederland geen dreigende tekort aan technici?

Poging nummer ‘zoveel’
Het wordt opnieuw tijd dat Nederland zich buigt over Islamic Finance en zich ook gaat profileren als een sterk financieel centrum waarin zij concurreert met de andere partijen. Buitenlandse investeringen helpen Nederland aan banen, nieuwe kennis en meer mogelijkheden voor ondernemers om zaken te doen. Daarnaast moet Nederland volgens het SER-advies via internationale kanalen invloed uitoefenen om de globalisering in een eerlijke en duurzame richting bij te sturen. Begint dat niet bij een duurzame manier van financieren?

Gelet op de huidige financiële crisis en het debat over de hervorming van de financiële sector, kan de islamitische financiële aanpak een manier bieden om na te denken over de wijze waarop de financiële sector duurzaam hervormd zou moeten worden. Dat zou een tweede stap kunnen zijn. Voor nu de vervolgvraag: hoe kan Nederland zich zo positioneren, opdat de zakelijke markt kan profiteren van de groeimarkt van Islamic Finance? Gestructureerd naar: welke mogelijkheden zijn er? Wat is het draagvlak? En tot slot, wat wordt de aanpak? Hier zal ik mij de komende tijd in verdiepen, afgebakend tot de regio Amsterdam.

Op de vraag of een echte Almeerder bestaat moet je bij Nisrine zijn, ook wel uitgesproken als Nes-e-rin-e. Toch voelt ze zich meer Amsterdammer dan de meeste die er geboren zijn. Ze is er meestal op de fiets te vinden met een sterke wind tegen. Haar levensmotto kwam zij een paar jaar geleden tegen op een muurtje geschreven. Sindsdien beschrijft zij deze als: "Ik wil mijn leven, dat wat ik beleef, onderga omzetten in vormen. Ik wil creëren, iets uit niets maken, al is het maar een indruk, een afdruk, een suggestie."

Lees andere stukken van Nisrine