Voorpagina Algemeen, Islamic Finance

Wake Up Yourself!

"World Jewish Population: 14 million. Distribution: 7 m in America, 5 m in Asia, 2 m in Europe, 100 thousand in Africa. World Muslim Population: 1.5 billion. Distribution: 1 billion in Asia/Mid-East, 400 M in Africa, 44 M in Europe, 6 M in the Americas. Every fifth human being is a Muslim. For every single Hindu there are two Muslims. For every Buddhist there are two Muslims. For every Jew there are 107 Muslims. Yet the 14 million Jews are more powerful than the entire 1.5 billion Muslims. Why?"

Bovenstaande is een gedeelte van de speech, gegeven door de baas (Hafez A.B Mohamed) van één van de grootste Islamitische banken ter wereld (Al baraka bank, HQ Saudi Arabie). Lees hier de rest van z’n speech. Ik heb dit soort vergelijkingen wel vaker gezien en de feitelijke verschillen tussen ‘de mensen van het boek’ zijn enorm. Echter, ik vind dat hij een denkfout maakt met betrekking tot de oplossing. 

Hoe meer kennis wordt toegepast, des te groter de mogelijkheid om kennis toe te passen en des te meer mensen gaan leren. Wat heb je eraan als je kunt lezen, kritisch kunt nadenken, kennis hebt vergaard, maar je van de elite in het land de mogelijkheid niet krijgt om deze toe te passen. Hij moet zich focussen op de relatie van de elite met de staat en de relatie van de elite met de productiefactoren (land, arbeid en kapitaal) als hij wil dat mensen educatie opdoen. De elite, die als een business class in de maatschappij is gecreëerd door de staat. Intellectuelen in de Moslimwereld aldaar zijn ook part of the elite. 

Ik heb me hier nooit in verdiept, omdat het een ver-van-mijn-bed-show was. Maar dit soort zaken behandelen we in de module International Finance and Development en het issue of het aan de Islam ligt dat economische ontwikkeling in de Moslimwereld traag op gang komt. Aangezien ik de enige uit Europa ben, (de rest van de klas komt uit ontwikkelingslanden).. leeft het nu méér bij mij en kan ik economische ontwikkelingen en politieke theorieën direct toetsen/bespreken met klasgenoten uit die landen.

De elite zal in ieder geval nooit aan de mensheid denken. Ik zou graag willen zien dat elk mens in de wereld kan lezen, schrijven en kennis opdoen voor 2015 (UN millenniumdoel nummer 2). Alle mensen zijn op de lange termijn erbij gebaat, ook economisch, wanneer analfabetisme bestreden wordt, en kennis wordt TOEGEPAST in ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Ik las in the Guardian dat men in Polen gek wordt van de Russen en Chinezen die daar alle banen wegkapen en voor ‘pinda’s’ werken. Het is toch gezonder als NL ineens concurrentie in de aardappelenteelt krijgt vanuit bijvoorbeeld Ghana, dan dat iedereen hiernaartoe komt? May the best win. Vrije markten. BTW: er is een hadith waarin de profeet Mohammed (vzmh) geen interventie duldde omtrent gestegen prijzen. Islam is dus vóór vrije marktwerking.

Het begint allemaal met kennis vergaren, daar heeft de bankdirecteur gelijk in. Maar als je als inwoner van een land de kans en de mogelijkheid niet krijgt om de vergaarde kennis toe te passen… (Zou Hafez Mohammed deel uitmaken van de elite van de 6.000 ruling families in Saudi Arabie of zou hij gebruik hebben gemaakt van z’n ‘personal contacts to be promoted’?)

Elk land heeft zo z’n elite. Wie is de elite in Nederland? En wat is haar relatie met de staat en haar relatie met de productiefactoren? Even op micro level: in hoeverre kun je je als Moslim in Nederland ontwikkelen en krijg je de kans en de mogelijkheid om je vergaarde kennis in het bedrijfsleven toe te passen. Om vervolgens na een aantal jaar in functie door te stromen? Moslim of niet, hoeveel mensen werken überhaupt op hun niveau in het Nederlandse bedrijfsleven? In hoeverre krijg je als Nederlandse Moslim de kans en de mogelijkheid om vastgoed te verkrijgen. Zonder de welbekende gemoedsbezwaren. Tot slot, een gewetensvraag: eerlijk is eerlijk, de mogelijkheid om kennis te vergaren in Nederland is volop aanwezig, maar als je de vergaarde kennis zou kunnen toepassen in het land van je ouders, op dezelfde wijze of betere wijze als hier in Nederland, zou je dan hier blijven of vertrekken?

Just some food for the mind. Cheers.

NB: Hierbij nog een scherpe tijdloze opinie van een leraar om het verstand te prikkelen.  


Nordien Chalhi is bezig met een MA Islamic banking in Engeland. Hij is te volgen via: http://nordien.waarbenjij.nu

Nordien Chalhi is voorzitter van Stichting Onderzoekscentrum Rentevrije Financiële Dienstverlening. ORFD houdt zich bezig met eigen onderzoek, voorlichting en ondersteuning van onderzoekers, academici & studenten en is actief met de ontwikkeling van rentevrije financiële producten en diensten door samen te werken met diverse maatschappelijk verantwoorde organisaties.

Lees andere stukken van