Voorpagina Ervaringen

De verbroederende werking van een marathon

Het fenomeen marathon is sinds gisteren volop in het nieuws, maar helaas heeft de aanslag in Boston ertoe geleid dat het niet om positieve berichten over de snelste tijden en nieuwe records gaat. We leven mee met de nabestaanden van de overledenen en wensen hen veel sterkte toe. Laten we bidden en hopen dat de gewonden snel herstellen en dat het dodental niet verder oploopt.

Sport in het algemeen en marathons in het bijzonder hebben een verbindende & verbroederende werking en in zekere zin is de aanslag, ongeacht de achtergrond van de dader, een aanslag op de verbondenheid en harmonie tussen de mensen. Vandaag de dag zie je helaas meer polariserende dan verbindende krachten, maar gelukkig is er nog altijd een tegengeluid en zijn er nog steeds mensen die van het goede in de ander uitgaan en die op zoek gaan naar hetgeen wat hen verbindt.

51 van hen kwamen afgelopen zaterdag, 13 april, samen op het hoofdkantoor van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).  Een groep enthousiaste sportievelingen, van verschillende religieuze komaf met als doel: het uitdragen van eenheid in verscheidenheid. Het middel: Het gezamenlijk lopen van een 5 km lange marathon.

Bij aankomst werden we welkom geheten door de stuwende kracht achter het hele gebeuren: Imam & geestelijk verzorger Ifthikar Ali Chisthi. Aanhangers van de bekendste levensbeschouwingen waren vertegenwoordigd; de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam steunde het initatief maar viel vanwege de sabbat helaas buiten de boot. Alle deelnemers kregen een officiële “Spirituele Marathon T-Shirt”, mogelijk gemaakt door stichting Kerk & Wereld. Daarbij werd de toon meteen al gezet:  geen small, medium of large, we zouden allen tezamen, eenheid gaan uitdragen in een XL-shirt.

De gebedsmatjes lagen al klaar en terwijl iedereen zich mentaal voorbereidde verrichten de moslims gezamenlijk het Dohr (middag) gebed voor wat spirituele energie.
Nadat iedereen de startnummers op de gloednieuwe T-shirts had vastgespeld was het tijd voor een peptalk: Imam Chisti legde uit hoe vandaag het idee van een Interfaith marathon werkelijkheid ging worden. De vorige interfaith marathon waar hij aan had deelgenomen in Luxemburg diende als inspiratie voor dit bijzondere initiatief. De belangrijkste boodschap: “Het gaat vandaag niet om het winnen, maar om de gezamenlijke deelname.” Vervolgens gaf de oudste deelnemer, Imam Ikar (68 jaar), tips en demonstreerde hij zijn flexibiliteit bij de strekoefeningen.

Na een groepsfoto liepen we gezamenlijk richting de startvakken op De Beurs in Rotterdam. Onderweg vertelde Marjo, humanist & geestelijk verzorger, over haar werk en hoe ze hier terecht was gekomen. Het gesprek eiste alle aandacht op en bijna hadden we al voor de start een eerste blessure (laaghangend verkeersbord + humanist die de aandacht afleidt = Au).

Eenmaal aangekomen bij de startvakken bleek dat wij niet de enige deelnemers waren en dat er flink wat toeschouwers waren om ons aan te moedigen. Het startschot werd afgevuurd en daar gingen we met zijn allen door de binnenstad van Rotterdam. Onderweg genoten de spirituele hardlopers van de prachtige lentedag, maar tijdens de route werd niet aangegeven hoe ver je nog moest; hetgeen tot lichte verontrusting leidde bij enkele deelnemers.

Een aantal hadden het moeilijk na de eerste helft van het parcours, maar gelukkig was er altijd wel een andere spirituele hardloper in de buurt met oppeppende woorden & een duwtje in de rug. Uiteindelijk zijn, ergens tussen de 20-40 minuten na start, alle deelnemers behalve één (vanwege een blessure) bij de finish aangekomen waar ze allen met een medaille werden onthaald. Als eerste kwam Wubbo Tempel (fractievoorzitter CDA Rotterdam) binnen met een strakke nettotijd van 22.43, Gefeliciteerd Wubbo!

Na nog een laatste groepsfoto liepen we terug naar SPIOR, daar aangekomen  werd het vochtpeil weer aangevuld met een flesje gezegend water. Tot slot werd de Spirituele Marathon Certificaat uitgereikt en alle deelnemers bedankten de organisatie voor dit mooie initiatief. De wens om dit de komende jaren te herhalen werd door de aanwezigen uitsgesproken.

Al met al een geslaagde dag met mooi weer, mooie mensen en een mooie boodschap.
Tot volgend jaar!

Foto: Faisal Mirza