Voorpagina Maatschappelijk, Opmerkelijk

EU beëindigt sancties tegen Birma, maar geweld gaat onverminderd door

Terwijl Human Rights Watch de noodklok luidt en de BBC de onderdrukking van de moslimminderheid (4%) in Birma in beeld brengt, gaat het geweld onverminderd door. Op het internet verscheen weer een video waarin te zien is hoe in de stad Meiktila Boeddhistische meerderheid (89%) kwetsbare moslims aanvallen terwijl de Birmese politie vanaf de zijlijn toekijkt. De beelden zijn door de Birmese politie zelf vastgelegd. Hoe kan de EU de sancties uitgerekend vandaag beëindigen?

De dag na dit incident zien we hoe het islamitische gedeelte van een dorp volledig in brand staat. En ook hier zien we de oproerpolitie vanaf de zijlijn machteloos (en misschien wel instemmend) toekijken. Deze verontrustende beelden schetsten in een notendop de situatie in Birma: een moslimminderheid (4%) die herhaaldelijk wordt geteisterd door geweld en een overheidsapparaat dat er niet in slaagt haar burgers te beschermen.

Het geweld jegens moslims heeft te maken met een toenemend anti-moslim sentiment dat steeds groter wordt. Een van de personen die de religieuze haat jegens moslims voedt is Wiranthu, een vooraanstaande monnik die zichzelf de ‘Birmese Bin Laden’ noemt. Met zijn populistische retoriek heeft hij inmiddels vele volgers. Zijn klooster telt zo een 2500 monniken en op sociale media is hij met zijn duizenden volgers immens populair.

Ook de internationale gemeenschap is er tot dusver niet in geslaagd de Birmese moslims te beschermen. De EU heeft de sancties die het eerder had opgelegd vandaag zelfs opgeheven; omdat Birma naar eigen zeggen democratische hervormingen heeft aangenomen. Dat de beelden een andere verhaal vertellen is blijkbaar niet belangrijk.

Een ding staat vast: de Birmese moslimminderheid hoeft voorlopig niets te verwachten van Europa.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie