Voorpagina Media

‘Hoe een neptweet over een aanslag op Obama, Wall Street op zijn kop zette’

Wat een kans gemist! We hadden gisteren allemaal flink rijk kunnen worden. Gisteren was er namelijk in drie minuten gratis geld te verdienen. Die kans heb je nu gemist. Maar geen zorgen, dit was niet de eerste keer en vast ook niet de laatste keer dat zich weer zo een kans voordoet. Het enige wat je hoeft te doen is: volg de actualiteit en wees er snel erbij!


Voor diegene die geen Twitteraccount hebben
De wereld was gisteren weer even verbijsterd. Twitter explodeerde en de beurs zakte in een keer in elkaar maar veerde meteen weer op in drie minuten. Dit was het gevolg van een tweet van het twitteraccount van persbureau Associated Press (AP) dat 2 miljoen volgers heeft. Het twitteraccount was gehackt. Rond 19:00 uur Nederlandse tijd twitterde de hackers dat Obama gewond was geraakt door twee explosies in het Witte Huis. Direct daarna kelderde de beurs naar beneden met meer dan 128 punten (The Dow Jones).

De gevolgen
De gevolgen voor de markt op zulke momenten kunnen intens zijn. Beurshandelaren reageerden dan ook gelijk op de tweet door snel te handelen in aandelen. Voor een paar minuten was het een vlaag van handelsactiviteiten. Totdat de AP twitterde dat het account gehacked was. Reuters meldt dat er in die drie minuten meer dan 620,000 S&P 500 E-mini futures contracten verhandeld zijn met een totale waarde van meer dan $26 miljard.

Het gevaar hiervan is dat men in die paar minuten een enorme hoeveelheid geld kan verdienen. Door op het moment van de beursval aandelen te kopen en deze daarna weer te verkopen haal je makkelijk en zonder risico het prijsverschil binnen. Oftewel ‘free money’. Helaas voor de beleggers waarvan de aandelen gedwongen naar de beurs verstuurd worden omdat ze de stopprijs bereikt hebben. “Voor diegene met een trailing-stop, onze medeleven”, wordt er gezegd. Zelf zullen particulieren beleggers minder snel grote hoeveelheden aandelen kopen op zo een moment, maar banken en hedgefondsen wel. Zij kunnen hier dan ook flink aan verdienen.

De flash crash
Dit incident is niet nieuw. Het ergste incident was op 6 mei 2010 toen de Dow Jones kelderde met meer dan 600 punten in ongeveer vijf minuten. De markt herstelde zich weer meteen daarna, maar de oorzaak van deze ‘flash crash’ bleef mysterieus. Tegenlicht maakte hier een mooie reconstructie van onder de titel ‘speed en money’. Een aanrader.

Dit incident wijst echter opnieuw op de kwetsbaarheid van de netwerken die de financiële markten beheren. Dat de markten zo makkelijk manipuleerbaar zijn voor valse informatie zegt veel over de betrouwbaarheid van het systeem. Beleggers wordt aangeraden om niet te handelen op basis van twitterberichten. Waarom staat men de invloed van twitter op de financiële markten überhaupt dan zomaar toe?

Op de vraag of een echte Almeerder bestaat moet je bij Nisrine zijn, ook wel uitgesproken als Nes-e-rin-e. Toch voelt ze zich meer Amsterdammer dan de meeste die er geboren zijn. Ze is er meestal op de fiets te vinden met een sterke wind tegen. Haar levensmotto kwam zij een paar jaar geleden tegen op een muurtje geschreven. Sindsdien beschrijft zij deze als: "Ik wil mijn leven, dat wat ik beleef, onderga omzetten in vormen. Ik wil creëren, iets uit niets maken, al is het maar een indruk, een afdruk, een suggestie."

Lees andere stukken van Nisrine