Voorpagina Islam voor dummies, Media

Joris Luyendijk noemt RTL-redactie ‘sukkels’ vanwege item over oud-PVV’er

Joris Luyendijk heeft op Twitter stevige kritiek geuit op RTL-journalist Roel Geeraedts. Hij noemde de RTL redactieleden ‘sukkels’ vanwege het ‘op één hoop gooien’ van de islamitische en Arabische wereld.

Eerder bewees laatstgenoemde dat enige vooringenomenheid hem niet vreemd is, maar ook dit keer stond een artikel over het bezoek van Arnoud van Doorn in Saudie-Arabie bol van de verdachtmakingen en generalisaties. Zo schrijft Geeraedts:

Op het YouTube-kanaal van “Liberaal Saoedi-Arabië” wordt het bezoek van Arnoud van Doorn op typisch Arabische wijze opgehemeld, inclusief religieuze muziek en idem foto’s. Ook in die video wordt uitgelegd dat Van Doorn lid was van de partij die de film ‘Fitna’ voortbracht.

Voor Luyendijk een reden om via Twitter een lesje Arabische geschiedenis voor dummies te geven:

In het stuk raast Geeraedts verder. Hij haalt er allerlei zaken bij om Van Doorns bezoek te bekritiseren:

“Terwijl Van Doorn vergeven wordt voor zijn ‘zonden’, zitten in Saoedi-Arabië nog steeds mensen vast die de profeet zouden hebben beledigd. Hamza Kashgari hangt theoretisch nog steeds de doodstraf boven het hoofd omdat hij op Twitter te weinig respect toonde voor profeet Mohammed… Zo laat de tot islam bekeerde Arnoud van Doorn zich voor het PR-karretje van Saoedi-Arabië spannen; een land waar vrouwen niet eens auto mogen rijden en hoofden publiekelijk worden afgehakt als je niet volledig voldoet aan de wetten van de strenge islamitische regels die ze er hanteren.”

Op zich is het legitiem om het beleid van Saudie-Arabie ten aanzien van dissidententen te bespreken, vooral in een stuk dat over het bezoek van een politicus gaat. Al kun je vraagtekens zetten bij de oprechtheid van Geeraedts.

Belangrijker is: zou hij bovenstaande column ook hebben geschreven  als een Nederlandse delegatie uit het bedrijfsleven door de Saudische autoriteiten warm zouden worden onthaald? Dan zou hij namelijk elke dag schrijfvoer hebben.

We zien die columns graag tegemoet.

Foto: TEDxAmsterdam via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie