Voorpagina Maatschappelijk

Tariq Ramadan blijft hier!

Afgelopen woensdag 14 april was het dan zover, het moment waar velen op hadden gewacht.  De persconferentie van de gemeente Rotterdam, naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek naar vermeende uitspraken van Tariq Ramadan, zoals vermeld in de Gay Krant. Wethouder Rik Grashoff presenteerde de feiten: Er is geen sprake van een ‘dubbele tong’ bij Tariq Ramadan, het college is er (alles overwegend) volledig van overtuigd dat Tariq Ramadan als bruggenbouwer functioneert en het contract met Tariq Ramadan wordt in bijgestelde vorm voortgezet.

Oftewel, om maar in de woorden van Grashoff te spreken, de publicaties van Gay Krant waren; “Onjuist, tendentieus, onvolledig en uit de context gerukt.” Bovendien waren er geen nieuwe feiten aan het licht gekomen, dus terug naar de orde van de dag. Maar..

Nederland zou Nederland niet zijn, Rotterdam zou Rotterdam niet zijn en leefbaar Rotterdam zou Leefbaar Rotterdam niet zijn als we hier toch geen  misbruik van zouden maken.

Gisteren vond zich een uuuuuuuuuuuuuren lange gemeenteraadsvergadering plaats. Het debat begon inhoudelijk wel goed. Nog steeds werd Tariq Ramadan beschuldigd door Leefbaar van het hebben van een dubbele tong, dit met citaten uit een van zijn boeken. Die werd later keihard ontkracht, door de eerst navolgende regel op te lezen, waarbij bleek dat het niet om Tariq Ramadans uitspraken ging. Anita Fahmel (Leefbaar Rotterdam) zakte letterlijk steeds verder door in haar stoel, of was dit door de vermoeidheid?

Want dat was het, een vermoeiend debat. Ergens tussen 16 uur en 17 uur werd er telepathisch besloten om het niet meer over de feiten, of de kwestie te hebben, maar over de aanwezigheid van de Islam in Nederland. Perspectief van Islam ten opzichte van homo’s, homoseksualiteit en vrouwen. Het riedeltje van Leefbaar Rotterdam kwam neer op het volgende: "In een democratisch land als Nederland, een land waarin religie en staat gescheiden wordt, is er geen plaats voor de Islam, waarbij religie en staat niet gescheiden kunnen worden".

De kern van de zaak: Tariq Ramadan wordt verweten dat hij moslim is, so he’s not to be trusted! 

Het was een “dierentuin”, om maar in de woorden van andere aanwezigen in de tribune te spreken. Schorsing, na schorsing, na schorsing en net voor de stemmingen leek het een kinderspeelzaal. Leefbaar Rotterdam respecteerde de voorzitter niet meer en interrumpeerde te pas en onpas, namen het woord als zij die niet kregen en liepen met z’n allen weg, om later terug te komen voor hun nederlaag. Alleen de popcorn ontbrak.

De motie van VVD, die na een lenige wending zich liet vertalen als ‘dat Tariq Ramadan zich niet langer bruggenbouwer mag noemen’, kon niet op de meerderheid rekenen. De motie van wantrouwen van Leefbaar Rotterdam jegens wethouder Grashoff idem. Maar waar het eigenlijk om draaide was de motie van Leefbaar Rotterdam om Tariq Ramadan a la minute de laan uit te sturen.. Er werd gestemd, maar ook die motie haalde het niet.

Applaus!! Een natuurlijk opgewekte reactie vanuit de tribune. Maar opeens was Leefbaar Rotterdam voor ‘orde’. Aboutaleb verzocht de tribune rust te houden en Fractie voorzitter van Leefbaar Rotterdam Sorensen draaide zich om; “Hoofdoekje, mag je wel klappen?” Nee, maar voor jou maak ik graag een uitzondering..

De democratie waar Nederland voor staat heeft immers gesproken en daarom blijft Tariq Ramadan ook hier! Congrats!!