Nou wist ik niet zo heel veel over Ernesto ‘Che’ Guevara, behalve dat het een communistische strijder was die samen met Fidel Castro Cuba overnam en dat zijn gezicht tegenwoordig commercieel wordt uitgebuit. Daarnaast ben ik niet iemand die net als Mohammed Boubkari boeken verslindt alsof het broodjes biologische kip zijn. Nee, ik bekijk liever lekker lui een goeie film. Al tijden wilde ik meer weten over Che Guevara, maar er kwam meer geen film uit over hem. Totdat een paar jaar geleden ‘The Motorcycles diaries’ verscheen.
Een film gebaseerd op zijn dagboek, die hij schreef tijdens zijn reis samen met een vriend van Argentinië naar Venezuela. Hij is dan een jonge arts, die in het avontuur van de reis van alles meemaakt en ziet hoe bepaalde mensen leven, worden uitgebuit en achtergesteld. Hij belandt uiteindelijk in een leprakamp en tegen het einde van de reis heeft zijn avontuur hem aan het denken gezet.
Pas een paar weken terug verscheen ‘Che: Part One’. Hier zien we hem vanaf de planning van de revolutie in Cuba tot aan de uiteindelijke overwinning. De held Ernesto Che Guevara. Je zou het eigenlijk amper een film kunnen noemen. Het heeft meer weg van een documentaire, deels een historische vertelling van de weg die hij aflegde en deels een kijk in zijn ideologie. En dat was de ideologie van de gewapende strijd om écht een revolutie teweeg te kunnen brengen. Tussendoor zie je zwart-wit beelden van zijn toespraak bij de VN, waarin hij hard uithaalt naar Amerika en delen van een interview die hij daar gaf.
De film laat een man zien die oprecht gelooft dat de revolutie het leven van de bevolking zal verbeteren en dat hij daar graag zijn eigen leven voor op het spel wil zetten. Op de vraag wat de beste eigenschap moet zijn van een revolutionair, zegt hij dan ook: ‘Liefde. Liefde voor de mensheid, voor rechtvaardigheid en voor de waarheid’. Tijdens zijn strijd ontziet hij dan ook de bevolking. Sterker nog, hij helpt ze zoveel mogelijk. Er mag hen dan ook geen enkel onrecht worden aangedaan. Dat is wellicht de belangrijkste reden geweest dat zijn revolutie in Cuba slaagde.
Hoe treurig is het dan om ‘Che: Part Two’ te bekijken. Ze hebben Cuba, Fidel is aan de macht, maar Che wil de revolutie voortzetten in meerdere landen. Dus legt hij zijn ministerschap, zijn Cubaanse burgerschap en zijn gezin opzij en vertrekt om zijn ideologie voort te zetten. We zien in de film zijn strijd in Bolivia, waar hij het moet doen met manschappen die minder gemotiveerd zijn en een bevolking die niet achter hem staat. Zijn succesformule is kennelijk niet overal en altijd toepasbaar. Hij vecht een verloren gevecht, maar blijft geloven in zijn ideologie en zet zijn strijd tegen onrecht voort tot de dood.
Het zijn alle drie mooie verslagen (gebaseerd op boeken die Che Guevara zelf schreef), documentaire-achtige films met de best mogelijke acteurs, Gael Garcia Bernal in ‘Motorcycle Diaries’ en Benicio del Toro in ‘Che’ (zou zo de tweelingbroer kunnen zijn). Na afloop kan je dan nog uren met je vrienden doorpraten, over zijn ideologie, over parallellen in het heden, over vrijheidsstrijders, over het verschil tussen zo iemand en bin Laden bijvoorbeeld. Over Amerika, over de ongewapende strijd van Gandhi, zelfs over de strijd die de profeet Mohammed vzmh voerde. Een film blijft natuurlijk maar een film en dit smaakte toch naar meer.
Hmm…Misschien toch maar meer boeken lezen.
10 Reacties op "Che Guevara"
Dan moet ik deze film zeker eens bekijken denk ik
Een ander geluid over de held van vele pubers
http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1551
Of je kijkt de film, en denkt daarna niet over verschillen met Bin Laden, de profeet Mohammed, kruistochten of iets anders wat met religie en huidige problemen te maken heeft.
@ Anoniem
Was dit niet ongeveer in dezelfde tijd?
http://www.yutube.com/watch?v=isU_OjY94NY
Sorry, tiepvoudje.
@ Anoniem
Na wat zoeken is deze wellicht nog beter. Kom zelf tot een constatering zonder gevoel voor humor.
voor meer informatie over CHe: http://www.hey-che.com
Wat een mooie man was hij! (inhoudelijk)
Inderdaad drie mooie films. Ik vond wel deel twee van de film ‘Che’ het meest interessante (hoewel tragisch). Het is een herinnering aan het feit dat guerilla oorlog, volksoorlog, underground insurgency of hoe het ook dan heet, vaak onsuccesvol is. Het valt niet mee een guerillaoorlog te voeren. Cuba is een bekend succes verhaal omdat het juist een uitzendering is in Latijns Amerika. In Argentinie lukte het niet, in Peru en Bolivia evenmin. In Colombia is de guerillabeweging niet echt verslagen maar heeft ook niet gewonnen, en is nu meer met corruptie bezig dan strijden tegen corrupite. Ernesto Guevara faalde in Bolivia, maar daarvoor faalde hij ook in de Congo. Men denkt vaak aan Vietnam als een voorbeeld van een succesvolle guerilla oorlog en terecht. Maar men moet ook denken aan de Malayan Emergency(jaren 1940s tot 1960s), Griekse communistische guerilla conflict (jaren 1940s), de Koerdische opstandelingen in Turkije en Iran of de ‘Maquis’ van Spanje (tegen de dictator Franco) als voorbeelden van gefaalde guerilla’s. Zelfs het Iraakse verzet dat vanaf 2004 tot en met 2007 geleidelijk een succes verhaal leek te worden, lijkt nu niet een optimistische toekomst te hebben (it isn’t over yet maar toch).
In deze zin laat de film ‘Che’ niet alleen zien hoe moeilijk het is om een succesvolle volksopstand/guerillaoorlog te voeren maar het laat ook zien dat achter de succesverhalen er mensen zijn met ver bovengemiddeld moed, geduld, zelfopoffering, charisma, tactisch en politieke inzicht ..en ja een stuk meedogenloosheid. Want zelfs de moedige held Guevara die al zijn privileg’es opgaf om de revolutie uit te breiden, had onschuldig bloed op zijn geweten (al zie je dat niet in de Che film, wel in de miniserie’Fidel’ waar dezelfde Bernal van motorcycle diaries ook de rol van Che speelt).
Was er in die film ook te zien dat opgeklopte volksheld Che, leider was van het executiepeleton op Cuba? 100 tot 200 mensen ongewapend tegen de muur afgeschoten omdat ze niet in het revolutionaire plaatje van Che en Castro pasten.
Met als hoogtepunt, de vanaf vijf passen afstand door het hoofd doodgeschoten tegenstander met een .45 kaliber… waar alles en iedereen langs moest lopen ter afschrikking? Vast niet??
Che was een amateur, de revolutie op Cuba was te danken aan het leiderschap van Castro, vervolgrevoluties in Afrika en ZuidAmerika zijn hopeloos mislukt…
Che, een opgehemelde lafhartige moordenaar van ongewapende mensen dmv het executiepeleton. Maar dat paste net niet meer in de film…