De Marokkaanse koning gaat financiële steun geven voor de restauratie van een joodse begraafplaats op de Kaapverdische eilanden. In de Volkskrant staat verder: “Carol Castiel, een Amerikaanse die zich inzet voor het behoud van het joods erfgoed in Kaapverdië, noemt de inzet van de Marokkaanse koning ‘heel bijzonder’.”
Slijmachtig en hypocriet gedoe. Zou hij niet eerst de kleihuizen moeten vervangen van de Berberbevolking die elk jaar van de kou sterven alvorens hij zich zorgen moet maken om joodse begraafplaatsen in Kaapverdië? Op Facebook komen er dagelijkse filmpjes en verhalen voorbij van Marokkanen die om hulp smeken voor arme patiënten die geen geld hebben voor een operatie.
Niet dat ik er tegen ben dat je steunt het herstel van begraafplaatsen die joden of van welke groep mensen dan ook, maar er is ook zoiets als prioriteiten. Je gaat een naakte man ook geen juwelen geven als hij eerst kleding nodig heeft. Eigen imago bij de joodse lobby is blijkbaar belangrijker dan het belang van eigen volk.
Maar nog hypocrieter vind ik deze zogenaamde onafhankelijke Westerse media die hier dan met zo veel lof over praten alsof dit een heel bijzonder gebaar is. Blijkbaar ben je een ‘goede’ moslim of leider alleen als je iets doet voor de joodse gemeenschap.
28 Reacties op "‘De Marokkaanse koning kan beter de kleihuizen van de Berberbevolking vervangen’"
Die kleihuizen vervangen zou heel dom zijn, ze zouden gerestaureerd en verbeterd moeten worden , maar in het Marokaanse klimaat zijn ze de best mogelijke oplossing om zonder veel energieverbruik je huis warm in de winter en koel in de zomer het houden ..
” elk jaar van de kou sterven” …Na het eerste jaar lost dat zichzelf dan toch op?
Wanneer gaat iemand hen het concept vuur eens uitleggen?
Het klopt wat Al Bakrastani zegt. Maar de auteur heeft het vooral over de armoede die structurele veranderingen nodig heeft die er toch niet zullen komen, jammer genoeg.
Ik zal niet vertellen hoe het dan zal zijn wanneer de US dollar valt en de 95% van de wereld een hap van zijn koopkracht verliest.
@Multi
Wat wordt ik moe van jouw. Ik heb geen energie om die commentaar van jouw te reageren. Scheer je snel weg naar geenstijl.nl daar kunnen ze het je beter uitleggen. Want wij zijn te dom om dat te doen. pfffffffffffffffffffffffff
“Eigen volk eerst?” Beetje een Nederlandse gedachtegang..
@Multi,
Ik hoop dat je ooit eens bij -20 voor een paar maanden ergens op + 2000 meter vast gesneeuwd komt te zitten en je alleen hout hebt om je aan te warmen dat je ook nog eens spaarzaam moet gebruiken omdat er in de wijde omgeving geen hout te vinden is en als het er is, is het ondergesneeuwd en doornat! Eens kijken hoe lang het duurt voordat jij met je concept van vuur doodvriest.
@Robine,
Niet eigen volk eerst maar elementaire noden van het volk eerst. Dat is een wereld van verschil!
ik snap de redenatie van dit artikel maar ik vind het een beetje kortzichtig om te suggereren naar de motieven van de koning. Daarnaast lijkt het mij dat de koning wel meer geld uitgeeft aan zaken waar de arme bevolking niks aan heeft, maar omdat het geld dit keer een Joodse bestemming heeft is het het waard om erover te schrijven? Dat snap ik dus niet helemaal.. Wanneer er geld van moslims naar rijke olie sjeiks en corrupte leiders in de islamitische wereld gaat, hoor ik niemand klagen. Het doet me allemaal een beetje denken aan de pvv mentaliteit waarin er wordt geklaagd dat er geld gaat naar “de dictaturen van Brussel” terwijl in Nederland er genoeg mensen in armoede leven. Hypocriet vind ik het gewoon allemaal, steek hand in eigen boezem.. De westerse media is echt geen haar beter of slechter dan de islamitische
Er zijn verschillende . op het minst gedeeltelijke , oplossingen voor het warmteprobleem in de winter die met de middelen daar ter plaatse mogelijk zijn , het dagbudget van deze “koning ” zou daar waarschijnlijk al makkelijk een paar mensen om die methodes te onderwijzen enkele jaren kunnen betalen …
Jaren geleden een docu gezien over huizen van leem. Betaalbare huizen voor de gewone man en vrouw realiseren als oplossing voor sloppenwijken en huizennood in Marokko. Een architect in Marokko had een concept bedacht waarbij men de traditionele huizenbouw ( grondstoffen lokaal voorradig en bouw kon door mensen zelf gedaan worden) voorzien van moderne ( Electra/waterleiding/riolering) benodigdheden. Er kwam geen staal of cement bij te pas maar wel twee verdiepingen en binnen een paar weken te bouwen. Pilot geweest gefinancierd door de VN. Iedereen dol enthousiast. Behalve natuurlijk de roversbende die Marokko regeert en het monopolie heeft op staal, cement etc. en daaraan goud geld verdient. Project verdween zoals gewoonlijk in de onderste la en sindsdien is er nooit meer iets van vernomen.
Beste Badr Youyou,
Je denkt toch niet dat de koning van Marokko financieel steun geeft zonder daarbij enige baat bij te hebben. De steun is niet alleen een politiek strategische zet maar ook enigzins symbolisch. Waarom symbolisch? Nou het schijnt zo te zijn dat er ooit een groep Marokkaanse joden zich hebben gevestigd Kaapverdie en daar dus ook gestorven zijn. En ook joodse Marokkanen behoren tot de onderdanen van Marokko en alleen daarom al vind ik dit een gerechtvaardige reden om ze financieel te steunen.
En waarom is het een politieke strategische zet? Nou omdat Marokko alle reden heeft om de banden tussen Marokko Kaapverdie goed te houden en zelfs te versterken. Wat je misschien niet weet is dat, en ik eerlijk gezegd ook niet voordat je dit stuk schreef, is dat Kaapverdie op een gunstig strategische plek ligt met een zeeroute naar Azie en Zuid Amerika. Dus ik heb daarom ook een zwaar vermoeden dat er veel handel wordt gedreven tussen de twee landen en dat er dus ook veel economische belangen mee gemoeid zijn. En dat de koning zomaar iets doet zonder daarbij enige(lands) belang bij te hebben lijkt mij heel erg sterk?
Dus waarom niet een relatief kleine donatie schenken. Het gaat tenslotte om een begraafplaats en niet om iets gigantisch groots.
Wat BestOfBothWorlds zegt. Een — relatief aan het totale Marokkaanse budget — haast verwaarloosbaar kleine financiële bijdrage bekritiseren omdat ‘het geld aan arme Marokkanen besteed had moeten worden i.p.v. aan Joden’ is slecht verpakte Jodenhaat, meer niet.
@badr youyou: ik vind dat je ongelijk hebt.
De koning van Marokko doet zijn best voor alle Marokkanen.
Of het nou berbers zijn of joden, het zijn allemaal volwaardige burgers van Marokko.
Om Marokko te veranderen heb je verandering van de volksmentaliteit nodig en dat duurt generaties.
Badr, je moet je frustraties over het verleden niet afschuiven op de koning.
Daarmee doe je hem onrecht.
De monarchie is naar mijn mening juist een zegen voor Marokko. Het zorgt voor eenheid en stabiliteit.
@Karim
De koning van Marokko doet vooral zijn best voor zichzelf.
Overal heeft hij zijn grijpgrage vingers in, aandelen in elke industrie.
Dat heet in een mooi woord corruptie voor persoonlijk gewin.
@Multi,
Zelfs een islamfoobje slaat soms de spijker op z’n kop!
Morocco’s Predator King: An Exposé
The king derives a good portion of his wealth from the Société Nationale d’Investissement (SNI), an enormous company that controls big chunks of many major economic sectors in the country: banking, agriculture, distribution, construction materials, mining, telecommunications, real estate, energy, etc. Mounir Majidi, the king’s private secretary, spearheaded the concept of “national economic champion”—which makes the king, through SNI, a resource tycoon while his country struggles to make ends meet.
As if preying Morocco’s private economy was not enough, the state pays king Mohammed VI a monthly salary of $40,000—that’s twice as much as the French head of state. In addition to that, the Public Treasury dishes out one million dollars a day for the king’s 12 royal palaces and 30 private residences. His royal automobiles are allocated $7,738,200 and his fashion whims take $2,579,400 from the national budget per year. On top of all the bills paid by the state, the subsidized sector guarantees the royal businesses record profits.
Terwijl het volk armoe lijdt:
….over 5 million Moroccan citizens were living on $1.20 per day, the poverty level had exceeded 18%, and the country ranked 126th out of 177 countries in terms of human development.
https://www.mamfakinch.com/moroccos-predator-king-an-expose/
Morocco Big Buck PR
These facts have not been lost on the Moroccan people. On Jan. 4, protesters in the northern city of Taza chanted slogans denouncing the monarchy and the king’s personal wealth — eventually leading to clashes with riot police. On Jan. 18, after a group of unemployed graduates had been protesting for several days due to lack of jobs, five set themselves on fire in protest in downtown Rabat.
https://www.mamfakinch.com/morocco-big-buck-pr/
Under the High Patronage of His Majesty King Mohammed VI #Mawazine
Chants during 2011 were even popularized and continue to be used in protests up until today, such as:
“Bghina khoubza ou koumira, ach ghan dirou bi Shakira?” (We want [typically round] bread and baguettes, what are we supposed to do with Shakira?)
When I attended a protest in front of Parliament this past February, similar chants alluding to the objection of the festival and the participation of its stars were used.
https://www.mamfakinch.com/under-the-high-patronage-of-his-majesty-king-mohammed-vi-mawazine-by-charquaouia/
Moroccans Know
Today, the only thing equally rigid, and even more stubborn than the Moroccan regime is people’s drive to move forward. People’s conscious and subconscious unwavering expectations will shape up the future of this country. Moroccan people’s aspiration for change continues. Many Moroccans might not have liked the members of Feb20, nor adhered to protests (certainly not after random arrests, beatings and incarceration began), but the quest for dignity, freedom, a government that actually represents people and answers to them as a opposed to a higher power, and an independent judiciary for a better tomorrow in this country will not falter. Moroccans know that.
https://www.mamfakinch.com/moroccans-know/
My Makhzen and Me
This is a documentary film about the February 20th Movement, the activists leading a continuing uprising against the Makhzen, the ruling elites of Morocco. In celebration of the one year anniversary of the Moroccan pro-democracy February 20th movement, Nadir Bouhmouch’s documentary film, “My Makhzen and Me”
http://24.mamfakinch.com/pages/my-makhzen-me-film
Ik blijf erbij dat jullie de koning onrecht aan doen met deze ondoordachte oordelen.
Natuurlijk bezit en verdient hij veel geld en doet hij big business maar dat wil niet zeggen dat hij niets teruggeeft aan het land zelf.
Het land is broke door de mentaliteit van veel (niet alle) mensen in het land die stelen van elkaar en alleen aan zichzelf denken. Zelfs als de koning geld geeft voor een project voor arme mensen dan steken bepaalde ambtenaren en bepaalde zakenmannen dat geld voor een groot deel in hun eigen zak. Dat is het grote probleem in Marokko.
De koning doet zijn uiterste best om het land te ontwikkelen en vooruit te helpen maar als een groot deel van de betrokkenen niet serieus en eerlijk zijn werk doet dan kan de koning daar niet veel aan doen. De koning heeft heel veel ambtenaren op allerlei gebieden vervangen door frisse en jonge ambtenaren en hij heeft de lonen verhoogd in de hoop dat de corruptie afneemt. Je kunt niet zeggen dat het aan de koning ligt. Ik heb respect voor de koning als staatshoofd van Marokko en omdat hij in ieder geval meer doet dan alle andere Arabische en Islamitische staatshoofden in de wereld.
Allah, alwatan, elmalik !
In een land draait het om de elites, zij zijn het die de definitiemacht bezitten en een kruispunt zijn van alle hoofdrolspelers in binnen- en buitenland. De elite kan verschillende belangen nastreven, eigenbelang, groepsbelang en het algemeen belang. Het laatste verdient de voorkeur, in Marokko is de elite vooral bezig met eigenbelang (nog niet eens groepsbelang). De families die de elite uitmakn hebben geen enkele boodschap aan de sociale catastrofe die Marokko de laatste decennia heeft getroffen. De elite investeert hevig in allerlei repressiemiddelen, propaganda, lobbyen in het buitenland om de situatie vooral te laten zoals het is. Dit geld dat het land broodnodig heeft had beter productief geinvesteerd kunnen worden ipv de soldaten en het politieapparaat een nog hoger salaris te geven.
Elk land heeft en bepaald allocatiesysteem oftewel een systeem om de middelen (geld) van een land te evrdelen grofweg; via de familie, staat of de markt. In Nederland is het een tussenvorm tussen markt en staat. In Marokko is het de koninklijke familie di topdown gelden verdeelt over de families. Deze geldstromen drogen uiteraard op naarmate het verder naar beneden moet druppelen, overal blijft er iets hangen. Dat is niet alleen de schuld van degenen die de gelden verder moeten verdelen, maar vooral van het opgelegde systeem aan de Marokkanen.
We hebben nu een aantal cosmetische ingrepen gezien in Marokko. Het leidt tot nergens omdat het land gevangen/gechanteerd wordt met bruut geweld indien men de situatie zoals die nu is wil wijzigen. Het ziet er slecht uit voor de marokkaanse bevolking. Hoe slecht het ook gaat in Syrie, daar heeft men het lot hoe wrang het ook uuitpakt in eigen handen genomen, in Marokko is de vernedering geinternaliseerd.
Een volk dat met gebogen hoofd door het leven gaat, is niet in staat om maar iets te betekenen.
@Abdel: het Marokkaanse volk gaat helemaal niet met gebogen hoofd door het leven. Integendeel: Marokkanen weten dat er geen beter alternatief is op dit moment.
Dus denkt men: beter een stabiele bekende monarchie met eenheid en vrede in het land dan oorlog en verdeeldheid.
Ik ben ook een monarchist om rationele redenen: het brengt stabiliteit en eenheid in het land.
Dus ik zeg: lang leve de koning ! :)
Trouwens, wat doen jullie voor Marokko om het land vooruit te helpen ???
Jullie klagen en zeuren over Marokko en over de koning maar jullie doen helemaal niets voor Marokko.
De koning doet tenminste wat voor Marokko.
Hoe zwart jullie hem ook maken, ik blijf de koning respecteren en ik steun hem in al het goede. Het is belangrijk dat Marokko stabiel en 1 blijft.
Hij kan toch allebei tegelijk doen, en dat doet ie ook. Overal in Marokko verijzen woonbuurten en worden de barakken afgebroken. Daar is de koning al jaren mee bezig.
Een goed imago van de koning is goed voor de handel met het land bovendien.
@ mohammed boubkari
Salamo alaikom oema,
Hoe heet die documentaire over huizen bouwen in marokko zonder cement etc. waar je het over had? Afak
thanx…;)