Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk

Eerste beelden RTL-uitzending over ontvoerde Marokkaanse kinderen uitgelekt

Op YouTube zijn trieste beelden te zien van vier in Nederland geboren kinderen die ontvoerd zouden zijn, en in Nador (Marokko) bij de schoonfamilie moesten wonen. Voor het programma ‘Ontvoerd’ werd John van de Heuvel ingeschakeld door de moeder van de kinderen. Zij woont in Nederland en zag haar kinderen ontvoerd worden door haar echtgenoot.

Laatstgenoemde is daar inmiddels voor veroordeeld en zit in Nederland zijn straf uit. Van de Heuvel spoorde – met een uitspraak van de Nederlandse rechter op zak (en bekrachtigd door de Marokkaanse rechtbank) – de kinderen op en probeerde ze mee te krijgen naar Nederland. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Zowel de kinderen als de schoonfamilie deden er alles aan om dat tegen te houden.

Of de kinderen oprecht in Marokko willen blijven is maar de vraag. Op internet gaan er geruchten dat de kinderen werden opgesloten, en ingefluisterd wat ze voor de camera moesten zeggen. Tegelijkertijd gaan ze voor het oog van een verborgen camera tekeer tegen de moeder en lijken ze allerminst terug te willen keren naar Nederland.

De kinderen komen in verschillende filmpjes zowel in het Nederlands als Berbers aan het woord en vertellen (in door de schoonfamilie opgenomen) filmpjes dat ze niet terug willen en slecht behandeld werden. Volgens Van de Heuvel werden ze geïndoctrineerd door de schoonfamilie. Wat volgt zijn confrontaties tussen de kinderen en de moeder. Tussen de schoonfamilie en de autoriteiten. Hoe de vork in de steel zit is niet helemaal duidelijk, maar wat wel vaststaat is dat de kinderen bang zijn, en de enige en echte slachtoffers zijn.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie