Voorpagina Maatschappelijk, Media, Politiek

‘Busra woont in de Schilderswijk en is voor een dubbeltje geboren’

Maak kennis met Busra. Van Turkse komaf, woonachtig in de Schilderswijk en voor een dubbeltje geboren. Ze is slechts 7 jaar oud, maar weegt nu al 53 kg en 136 cm lang. Ze lijdt aan obesitas en als ze zich zo blijft ontwikkelen zal ze tussen de 14 – 18 jaar diabetes krijgen. Verder zal ze een te hoge bloeddruk ontwikkelen en te maken krijgen met een verminderende schildklierwerking. Busra zal als ze geluk heeft – en dus niet op haar 45e aan een hartaanval overlijdt – 7 jaar minder lang leven dan haar autochtone vriendjes. Voor zover ze die heeft, want zoals je weet wonen die meestal in de betere buurten.

Busra’s gezondheidssituatie is geen uitzondering. Meer dan 30% van de Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse kinderen uit de Schilderswijk is te dik. Duizenden kinderen. Maar daar gaat het niet over. Wel over de vermeende stichting van een mini-kalifaat in die wijk.

Met termen als ‘verborgen driehoek’, ‘moslimenclave’, ‘punt van het zwaard’, ‘sharia driehoek’ las het artikel in Trouw van Perdiep Ramesar over de vermeende islamisering van de Schilderswijk een beetje weg als een nieuwe bestseller van Dan Brown. Maar het was een bloed-se-ri-eus artikel. Waar vanuit Den Haag nog serieuzer op werd gereageerd. Voornamelijk door lui die zich alleen tijdens de verkiezingen in de wijk durven te begeven.

PvdA’er Keklik Yucel bijvoorbeeld, die ik in de Kamer op nog geen inhoudelijke reactie hebben kunnen betrappen, reageerde hysterisch binnen vijf minuten (vijf minuten!) op het artikel: “Rechtstaat en grondrechten voor allen in NL, dit kan dus niet. Als je wijk verandert in een ‘klein kalifaat’.”

Niet eens de tijd nemen om het te laten bezinken. Nee hoor, meteen je afschuw uiten, op wijksafari gaan en met het blote oog waarnemen wie de Nederlandse verworvenheden bedreigen. Het is een belachelijk idee. Minstens zo belachelijk als een bezoek aan het Gooi, om te kijken welke bankiers de Nederlandse welvaart bedreigen.

Enfin. Laten we het voordeel ervan inzien. Er is weer aandacht voor de wijk. Ik ben oprecht benieuwd of al die politici en journalisten de 7-jarige Busra zullen tegenkomen. Of ze samen haar leeftijdsgenootjes opvalt tussen de mensenmassa, in de aanwezigheid van al die cameraploegen.

Met haar corpulente verschijning zal dat toch wel?

Abdelkarim. Voormalig hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl. Documentairemaker. Is geboren in de Zeeuwse contreien en wist al op vroege leeftijd dat het boerenleven niet voor hem was weggelegd. Hij besloot om zijn hooivork aan de wilgen te hangen, de koeien vaarwel te zeggen en zijn geluk te beproeven in Rotterdam. Hij studeerde Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, was als journalist werkzaam bij de VARA, columnist voor KRO Hemelbestormers en Joop.nl, praat graag tegen vreemden, schaamt zich slechts voor zijn tenen en hoopt dat zijn levensmotto ooit de geschiedenisboeken ingaat: "Als je een geit een jurk cadeau geeft, weet je nooit wat er gebeurt"

Lees andere stukken van Abdelkarim