Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Media, Politiek

Fabeltjes Driehoek

Dit artikel is ingezonden door Hasan Kucuk, raadslid in Den Haag voor Islam Democraten

“Volgens Marcouch zullen speciaal getrainde politieagenten van deur tot deur moeten gaan om aangiften in te zamelen tegen bedreigingen door moslim-extremisten”, aldus dagblad Trouw als reactie op de vermeende ‘Sharia driehoek’.

Het leken net een stel wilde honden die aan het vechten waren om het laatste bot. Soms heeft de politiek veel weg van een hondenasiel. Allemaal honden die maar geen baasje kunnen vinden. Marcouch en Yucel zijn in dit geval de meest lelijke honden die niemand wil hebben en daarom het hardst blaffen.

‘Zint eer gij begint’ is een uitdrukking die jammer genoeg niet voor de politiek geldt. Waar de lokale Haagse politiek, met uitzondering van de lokale PVV en de PvdA fractie, direct aangaf zich niet te herkennen in de inhoud van het Trouw artikel doken de allochtone PvdA Kamerleden erbovenop. Als niet-Hagenaars erkenden zij alle in het artikel veronderstelde problemen.

Wij vroegen ons af waarom een journalist een dergelijk artikel publiceert. Na het lezen van eerdere stukken van de betreffende journalist werd het een stuk duidelijker. De betreffende journalist is goed thuis in het PVV hindoewereldje. Hij schreef minder dan een jaar geleden een artikel over een onderzoek naar het stemgedrag van hindoes. “[…] hindoes die de moslims zien als bezetters en onderdrukkers van hindoes, India en mogelijk straks de rest van de wereld als ze niet worden gestopt. Zij kregen dat mee in hun opvoeding”. Het frappante is dat het betreffende gebied de grootste hindoebasisschool van Nederland telt en een hindoetempel.

Het voorgeschotelde beeld komt dus niet overeen met de werkelijkheid. Er is in het artikel duidelijk sprake van een eenzijdige kijk op de buurt. De gebruikte bewoordingen vinden wij ook vreemd. Het leek ons allemaal teveel op de PVV retoriek. Wij hebben nooit een bewoner horen spreken over een ‘Sharia Driehoek’ of ‘Punt van het Zwaard’.

De journalist gaat zelfs zo ver om zogenaamd een bewoner te citeren “Een keer is mij zelfs nageroepen: Verdwijn met dat smerige beest, anders komt die in de punt van het zwaard”. Als journalist komt het wel heel goed uit als bewoners nou net die ene term gebruiken die een mooie kop maakt. Het is geen hogere wiskunde om vast te stellen dat er een hoop valt aan te merken op de geloofwaardigheid van het artikel.

Het is spijtig dat hele bevolkingsgroepen en hele buurten worden gestigmatiseerd uit politiek en journalistiek gewin. Het zijn met name de mensen die niks met de Schilderswijk te maken hebben die de beeldvorming het meest schaden. Mensen zoals Marcouch, Yucel en Wilders. Als politiek moet je kritisch zijn over wat er in de pers wordt geschreven. Eén getuige is geen getuige.

De fractie Islam Democraten zit sinds 2006 in de Haagse gemeenteraad en kijkt o.a. kritisch mee met het stadsbestuur als het gaat om onderwerpen die de islamitische gemeenschap raken.

Foto: zilverbat. via photopin cc

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie