Voorpagina Ervaringen

… met lentereces!

Noureddine Steenvoorden… is met lentereces. Dat wil zeggen: in verregaande vorm van rappe radicalisering. Maar niet getreurd, hij heeft een bericht achtergelaten:

"Beste Allemaal,

Aangaande mijn verdere radicalisering had ik helaas geen tijd om tussen de training in het bos en verdere propagandering, nog even een stuk te schrijven. Wel heb ik een opdracht en een gedicht voor jullie meegegeven aan de redactie. Het gedicht is afkomstig uit de bundel ‘Radical Renfrew: Poetry from the French Revolution to the First World War’. Deze bundel is ooit samengesteld door Tom Leonard, uit nooit eerder gepubliceerde gedichten die hij in de Paisly Library Archives vond. Het betreft gedichten van diverse schrijvers uit West-Schotland die op de een of andere manier te omschrijven zijn als radicaal: feministisch, populistisch, sektarisch, nationalistisch – doe maar gek!

De opdracht voor de komende paar weken is om een ander radicaal werk te lezen, namelijk Tariq Ramadans’ ‘Radical Reform: Islamic Ethics and Liberation’. Mogelijk zullen we die dan bespreken, als ik terugkom insha’Allah, want het zijn per slot van rekening groene tijden!

strevend naar een betere wereld,
de mazzel,
Noureddine"

Rondeau

My love, my wife, three months ago
I joined the fight in London town.
I haven’t conquered yet, you know,
And friends are few, and hope is low;
Far off I see the shining crown.

I’m daunted, dear, but blow on blow
With ebbing force I strike, and so
I am not felled and trodden down
My love, my wife!

I wonder when the tide will flow,
Sir Oracle saying ‘No,’
And Fortune smile away her frown.
Well, while I swim I cannot drown;
And while we sleep the harvests grow,
My love, my wife.

John Davidson (1857-1910)

(Niet vergeten: voor huiswerk leest allen Tariq Ramadan. Radical Reform: Islamic Ethics and Liberation. Oxford University Press, 2009.)

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van