Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

‘De samenleving moet accepteren dat jihadisme een Nederlands product is’

De overheid is van plan om de Nederlandse nationaliteit af te pakken van jongeren die deelnemen aan de jihadistische strijd. Er gaan een hoop dingen mis in Nederland. Onder andere het feit dat de overheid de problemen van de samenleving negeert. Jongeren in Nederland die radicaliseren zijn vrijwel allemaal jongeren die uit moeilijke wijken komen, uit gescheurde gezinnen, van ouders die moeilijk weten hoe hun kinderen om te leren gaan met vrijheid.

Meestal hebben deze jongeren ook een verleden waarin ze met de politie in aanraking zijn gekomen. Ze vinden op een gegeven moment heil in het geloof en hebben opeens een ‘nobel’ doel in het leven waarnaar ze kunnen streven. Jihadisme werkt als een magneet. Hun minderwaardige gevoelens verbergen ze om te bewijzen dat ze niet inferieur en zwak zijn. Want van binnen is dat wat ze voelen, gemaskeerd door etiketten als ‘helden’ en ‘dappere’ jongeren. Maar dan allemaal verpakt in de naam van het geloof.

Zonder verder te gaan met uitleggen is het duidelijk dat de problemen veel dieper liggen dan men denkt. Het is erg naïef van een overheid om dan met zo’n oppervlakkige maatregel te komen. Om het nog maar niet te hebben over het feit dat dit ruikt naar discriminatie. Hoe je het wendt of keert, deze jongeren zijn Nederlandse jongeren die hier geboren zijn, en de samenleving moet dat accepteren zonder steeds te kijken naar hun oorsprong. De samenleving moet gewoonweg accepteren dat jihadisme een Nederlands product is.

De jongeren zijn hier opgegroeid en ze beheersen de Nederlandse taal beter dan de taal van het land waar hun ouders vandaan komen. Bovendien zijn er ook genoeg Hollandse bekeerlingen die jihadistische gevoelens koesteren. Wat doe je daarmee?

De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen in plaats van steeds met dit soort PVV’achtige maatregelen te komen, die eerder als doel hebben de populariteit te vergroten bij het publiek dan daadwerkelijk de problemen bij de wortel aan te willen pakken.

Politici en een visie van nul komma nul. Ook daar is waarschijnlijk flink op bezuinigd.

Foto: FreedomHouse via photopin cc

Geestelijk consulent, relatiecoach en blogger.

Lees andere stukken van Badr