Voorpagina Algemeen

Ghosht recept

Na vele verzoeken om mijn ‘ghosht-recept’ (vlees) openbaar te maken, doe ik dat bij deze dan maar:

Ingredienten:

– 1 kilo lamsvlees in blokjes van de Marokkaanse slager
– 1 1/2 dl yoghurt, liefst Turkse met groen etiket waarop een oud mannetje met een baard staat afgebeeld
– 1 1/2 dl plantaardige olie; eventueel mengen met zaytuun ka teyl (olijfolie)
– 2 laurierblaadjes
– 5 kardemom peulen (alaachi)
– 250 gr uien fijngesneden
– 3 eetl. van mijn ma’s pasta (gember, knoflook en groene peper)
– 1 eetl. korianderpoeder (dhania)
– 1 theel. geelwortel (kurkuma)
– 3 theel. chilipoeder (surkh mirch)
– 150 gr. tomaten in blokjes
– 3 eetl. komijnpoeder
– 4 rode pepers
– zout naar smaak

Bereiding

(1) Begin met bismillah (In de naam van Allah)
(2) lamsvlees in yoghurt met een beetje zout marineren en circa 1 uur laten staan
(3) olie in pan verhitten, verkruimelde laurierblaadjes én geneusde alaachie erbij
(4) gooi de ui erbij en fruit het aan totdat het lichtbruin is; gember en knoflook pasta erbij; tevens surkh mirch, dhania en kurkuma erbij doen
(5) meng gemarineerd lamsvlees erdoor en breng aan de kook; hierna vuur laagdraaien en stoven totdat het gaar is 
(6) schep er doorheen blokjes tomaat, komijnpoeder en hele pepers toe en stoof door totdat er een dikke saus ontstaat.

Eet smakelijk!

P.S.: we hebben in het urdu het spreekwoord ‘haath aur haath mein farq hoota he’ (er is verschil tussen de ene hand [die kookt] en de andere hand [van een ander persoon die hetzelfde klaarmaakt]) ;)

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van