Rob Brons, collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool, verdiener van bijna twee ton belastinggeld per jaar, heeft samen met zijn rechterhand mevrouw Menendez het middel gevonden om nu eindelijk het probleem studiesucces te tackelen.
Op de vraag hoe zo’n onethische effectieve regeling tot stand is gekomen kwam het volgende antwoord: ”Wij hebben speciaal iemand bij de dienst financieel economische zaken (FEZ) aan het werk gezet om te kijken hoe studiesucces verbeterd kan worden en de school weer gezuiverd kan worden.” De dienst gaf als antwoord:
“Wij zijn hiervoor bij uitstek DE geschikte dienst. Wij zien namelijk getallen en geen mensen, anders hadden we zo’n regeling niet kunnen bedenken. Het was in het proces ook van belang om de menselijke kant zoveel mogelijk weg te cijferen.”
Studiesucces, een kwantitatief getal dat kijkt naar hoe snel iemand afstudeert, daalt al jaren op de HHS. Een logisch verschijnsel op een school die ervoor zorgt dat er sociale stratificatie plaats kan vinden onder het volk. Daarnaast is het van belang om de toenemende ongelijkheid in de wereld en ook in Nederland een beetje af te remmen. Zoals hogeschoolraadslid Bart de Bart aangaf: “De Haagse is een kweekvijver om vanuit de Schilderswijk mee te draaien in de samenleving.”
Bij studiesucces wordt ook niet gekeken naar wat voor kwaliteit er wordt afgeleverd; het gaat puur en alleen om hoe snel iemand studeert. De Haagse vindt het geen succes als iemand twee bestuursfuncties heeft vervuld en gemiddeld een acht staat want dat haalt studiesucces naar beneden. Wie zorgen er nu voornamelijk voor dat dalende studiesucces? U raadt het misschien al wie het probleem zijn: allochtonen en MBO-‘ers.
Toen de dienst FEZ dit in kaart had gebracht werd er naar een effectief middel gekeken om deze groepen zoveel mogelijk te weren van deze school, en als ze hier al aanwezig zijn hoe we ze zo snel mogelijk weg kunnen sturen. Een student kan volgens de wet het collegegeld in een keer betalen of in termijnen. Wat voor termijnen dat moeten zijn staat niet in de wet. Het moet alleen zijn overeengekomen tussen het bestuur en de student. Dit gaat door middel van een top down keuzemenu waarin de student kan kiezen tussen in een keer betalen of in termijnen. Hier mag de student alleen zijn handtekening onder zetten of niet, zo niet moet je ergens anders heen.
De regeling die bedacht is, is dat er in plaats van 9 ongelijke termijnen 6 termijnen worden afgeschreven. Om er voor te zorgen dat studenten zo snel mogelijk weggestuurd kunnen worden zijn de gevolgen voor wanbetaling aangescherpt en de termijnen heel kort op elkaar ingepland. Zo betalen ze binnen een half jaar toch bijna het gehele collegegeld. Op deze manier wordt het voor studenten die hun studie zelf moeten betalen of waarvan de ouders maar net een een/tiende deel kunnen betalen onmogelijk om aan deze voorwaarden te voldoen. Dit zijn ook weer precies de groepen die minder ‘studiesucces’ hebben, studenten waarvan hun ouders niet gestudeerd hebben en allochtone studenten.
Sommige studenten zijn radeloos en zoeken de mazen van de wetten op om een legale manier uit de erbarmelijke regeling te komen. Zo ook Jeffrey Bomans. Hij kijkt eerst of hij zijn studie ergens anders kan afronden en als dat niet gaat zoekt hij een grijs gebied op. Hij schrijft zich in voor een tweede studie en schrijft zich uit voor een korte periode voor deze studie. Hij betaalt dan collegegeld aan Hogeschool Utrecht, HvA of de HAN waar hij netjes in 10 termijnen zijn collegegeld betaalt. Met dit bewijs van betaling mag hij alsnog studeren aan De Haagse, maar het is dan zijn laatst bedoelde inschrijving waarvoor hij geen collegegeld hoeft te betalen.
Met bezorgde groet,
Falko Evers
Foto: Gerard Stolk (vers l’Été ) via photopin cc
3 Reacties op "Hoe maak je van de Haagse Hogeschool weer een witte school"
Ongelofelijk. Ik kan best begrijpen dat je als hogeschool zijnde je studiesucces wilt verbeteren en zo ken ik nog genoeg andere hogescholen die hun beleid hierop hebben aangepast of in de toekomst gaan aanpassen, maar deze maatregel gaat mij te ver. Zelf als bijna afgestudeerde HBO’er heb ik mij de afgelopen vier jaar ook dood geërgerd aan mede-studenten die niet voldoende gemotiveerd waren en je dan ook in een projectgroep enorm laten stikken of lekker meeliften. Ik ben daarom ook voorstander voor een strengere selectie door bijvoorbeeld een hogere studiepunten-eis voor overgang. Een student moet nu voldoen aan een minimumnorm, maar wordt totaal niet uitgedaagd om het maximale resultaat te behalen met als gevolg een grotere kans op studie uitloop. Het lijkt wel alsof iedereen alleen nog streeft naar het minimale. Hier valt ook zeker het hogeronderwijs iets aan te verwijten. Om dan de vinger alleen te wijzen naar studenten zoals de FEZ dat hier doet is wel erg makkelijk en duidt op een compleet gebrek aan zelfkritiek van de Hogeschool. Studenten moeten weer uitgedaagd worden. En ik moet zeggen dat de HvA haar beleid (sinds dit jaar) al enigszins hier naar heeft aangepast door de studiepunteneis te verhogen naar 50 punten, maar ook het verplicht stellen van lesuren. Daarnaast een ander manier van lesgeven welk ik in mijn laatste jaar zelf nog heb mogen meemaken is het aanstellen van echte professionals uit het bedrijfsleven als leraren. Intern zorgde dit voor grote onrust, maar als student zijnde was ik enorm blij met dit besluit. We hadden nu leraren die niet zoals hun voorgangers alles door een roze bril zagen. Deze leraren daagde je echt uit, confronteerden je met de harde werkelijkheid en stoomde je echt klaar voor de echte wereld. Zelfkritische aanpassingen en dwangmatige ouderwetse maatregelen, maar die wel voor gunstige rendementseffecten en minder kwaliteitsverlies zorgen. Hier kan de Haagse Hogeschool een voorbeeld aan nemen.
Zijn ze helemaal gek geworden?
van 9 termijnen naar 6 termijnen? pffff. Succes beste studenten. Nog meer motivatie om voor de zomer klaar te zijn (als het mogelijk is natuurlijk). Voor degene die het nog niet kunnen. Ook veel succes toegewenst.
HHS is aan het doordraaien.
Haha, slim bedacht van meneer Jeffrey Bomans. Als er veel studenten het zo zouden aanpakken, loopt de HHS een groot smak geld mis(?)