Voorpagina Ervaringen, Opmerkelijk

Oh happy day!

Het valt me op dat de mensen in mijn nabije omgeving, maar ook de mensen buiten, veel meer lachen en gelukkiger ogen als de zon eenmaal begint te schijnen. Door dit soort dingen waar te nemen is bij mij jaren geleden het idee ontstaan, dat het klimaat wel degelijk invloed heeft op hoe de mensen zich voelen en hoe sociaal ze zijn tegenover anderen.

Onlangs zat ik mijn maandelijkse psychologie magazine door te bladeren en las een soortgelijke vraag; nieuwsgierigheid van een van de lezers. Als antwoord kreeg hij dat lage temperaturen, wind en regen een verhoogde vorm van angst en irritatie veroorzaken bij mensen en dat minder zonlicht gepaard gaat met vermoeidheid. Ik was niet verbaasd om dat te lezen, maar door de eerstvolgende zinnen die ik tegenkwam kreeg ik een nieuw inzicht. Volgens mijn redenatie zou het zo zijn dat als slecht weer een negatieve impact kan hebben, dit ook het geval kan/moet zijn bij mooi weer. Maar, volgens psycholoog Jaap Denissen heb ik het bij het verkeerde eind. Want hij concludeert dat het weer geen effect heeft op een positieve stemming. Meer zonlicht, minder wind en een hogere temperatuur maken mensen niet vrolijker.

De eerste vraag die mij dan te binnen schiet is: waarom ervaar ik dan als mens – en vele anderen met mij – een intens gevoel van blijheid als het boven de 20 graden is? Ik vond het zo interessant dat ik mijn eigen oplossingen begon te bedenken voor dit raadsel. En één ding was voor mij al snel duidelijk: hoe mooier het weer is, des te meer we de neiging hebben om naar buiten te gaan. We ondernemen op die manier meer activiteiten en komen vaker in contact met mensen, wat voor mij automatisch het begrip gezelligheid oproept. Zou dat het zijn?