Voorpagina Gastarbeiders, Islam, Politiek

Sharia in Nederland?

Nourdeen Wildeman is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Schokkend nieuws uit Engeland afgelopen maandag. Denis MacEoin van de denktank Civitas had namelijk ontdekt dat er in Engeland niet 5 maar 85 sharia rechtbanken actief zijn! Iedereen in rep en roer, want ‘de rechtbanken (kunnen: red) leiden tot verschillende wettelijke standaarden voor moslims en niet-islamitische burgers’. Het grote probleem zou zijn dat de uitspraken worden gedaan achter gesloten deuren en dus niet te controleren zijn. Maar, de stoere onderzoeker wist toch enkele uitspraken te achterhalen.

Zo werd er bijvoorbeeld gezegd dat een Islamitische vrouw niet met een niet-Islamitische man mag trouwen, totdat ook hij de Islam accepteert. Dat is dan toch weer een anticlimax; MacEoin heeft enkel aangetoond dat men in de sharia-rechtbanken enkele algemeen bekende Islamitische uitgangspunten benoemt. Als je kennis hebt van Islam is dit dus totaal geen schokkende ontdekking. Voor alle mensen die wél onder de indruk zijn, heeft de denktank een mooi boekje in de aanbieding. Jawel, marketing via de nieuwsmedia is een beproefde techniek.

Hoewel ik na het lezen van het bericht dus mijn schouders ophaalde en weer door ging met mijn everyday life bleek het op andere mensen meer indruk te hebben gemaakt. Zo werd er woensdag in de Tweede Kamer aan minister Eberhard van der Laan (Integratie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) een aantal vragen gesteld door onze vrienden van de PVV. De partij die graag de krantenkoppen als belangrijkste informatiebron gebruikt, verwijst ook nu netjes naar SpitsNieuws, DailyMail, Telegraph en zowaar het persberichtje van Civitas. Vóór donderdag beantwoorden, dank u!

Opvallend is dat in de Kamervragen niet de sharia-rechtbanken maar überhaupt de sharia in Nederland zal worden onderzocht. Vraag vier is namelijk: "Worden er in Nederland eveneens
conflicten volgens het sharia-recht beslecht door imams of anderen in of buiten moskeeën?"

Stel je voor: een vriendin van je wil scheiden en ze vraagt aan jou of zij de talaq (scheiding) mag uitspreken. Jouw antwoord valt dus binnen deze criteria. Stel je voor: een vriend heeft een huis en vraagt aan jou of hij de waarde daarvan moet meerekenen in zijn zakat (armenbelasting). Jouw antwoord valt dus binnen deze criteria. Stel je voor: je zus is verliefd op een niet-Islamitische jongen en vraagt aan jou om advies. Jouw antwoord valt dus binnen deze criteria.

Zijspoortje: SP Kamerlid Sadet Karabulut stelde eerder vast dat er sprake is van een overdosis islam in de politieke arena. Maar nu wil zij ook in het nieuws zijn en stelt dus deskundig vast dat ‘de shariarechtspraak strijdig is met het Nederlandse rechtssysteem, waarin vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn en discriminatie verboden is’. Fijn om te weten dat er echte Fiqh-geleerden actief zijn binnen de SP!

Inmiddels heeft minister Hirsch Ballin gereageerd. Hij laat per brief aan de kamer op donderdag 2 juli weten dat er een onderzoek zal komen naar de aanwezigheid van sharia-rechtbanken in Nederland. Maar vergis je niet: het onderzoek beperkt zich absoluut niet tot dergelijke rechtbanken. Zo schrijft hij volgens nu.nl dat ‘uitspraken van imams of anderen op basis van het shariarecht hier geen bindende kracht hebben en zij kunnen de Nederlandse wet dus niet opzijzetten’. Op zich een onschuldige zin, alleen neemt hij wel de formulering van de vraagstellers over waardoor het ineens ook over jou en mij kan gaan.

Vergis je niet. De PVV heeft eerder al duidelijk gemaakt dat ze overweegt mensen die ‘gekke ideeën over de sharia’ (New York, USA), of mensen die ‘denken over sharia’ (Denemarken) geforceerd te verwijderen uit Nederland. Deze Kamervragen kan je niet zien als iets op zichzelf, maar hoort in die context begrepen te worden. De afbakening is miniem, de voorgestelde maatregelen zijn extreem. Ook nu zetten zij direct in op sluiting van moskeeën waar shariarechtspraak voorkomt, met hulp van de SP. Een opvallend verzoek, aangezien dit weer in strijd zou zijn met het Nederlandse recht.

En wat doen wij er aan? Allereerst moeten we heroverwegen of wij als moslims eigenlijk wel ooit onze stem zouden moeten geven aan de SP. Ik vraag me af of dat sharia-technisch wel mag, stemmen op een partij die tegen de sharia is. Stiekem weet ik het antwoord wel. Maar ja, ik ga die vraag niet publiekelijk beantwoorden, gezien de komende onderzoekjes vanuit de overheid. Nee, het beste advies is: doe gewoon je ding, volg je geloof en laat ze maar komen met hun maatregelen. Geduld is een schone zaak en we staan er niet alleen voor.

Maar euhm…. psssst…. niet verder vertellen he!

Nourdeen Wildeman is een Nederlander van christelijke komaf die op 24 jarige leeftijd moslim is geworden. Nourdeen is oprichter en voorzitter van Stichting as-Salaamah wal'Adaalah.

Lees andere stukken van