Voorpagina Sport

Cricket kleurt Oranje

Na de importbruid doet sinds kort een importsport zijn intrede in de Nederlandse samenleving en wel een heel opmerkelijke: Cricket. De desi-kids (Pakistaans/Indiaas) in mijn wijk hebben zelfs de Marokkaanse en Turkse jongens weten over te halen om deze -ooit zo saaie- sport te spelen. Op het grasveld prijken dan ook twee wickets in plaats van twee goals en de gastjes lijken echt plezier te hebben. Het spel dat bekend stond om zijn saaiheid heeft sinds vorig jaar een metamorfose ondergaan en is nu een boeiende en zelfs spectaculaire sport geworden.

Men heeft het ingekort van een wedstrijd van vijf dagen, tot eentje van twee keer anderhalf uur (het zogenaamde Twenty20). Er worden meer risico’s genomen, er wordt harder geslagen en er zit meer show in. En ook het grote geld begint ineens te rollen. Na voetbal is het het grootste tv-sport ter wereld (een WK cricket wordt door bijna drie miljard mensen bekeken) en de Twenty20-format heeft het charisma om een Olympische sport te worden. Er is dus eigenlijk geen ontwijken meer aan: Cricket gaat het helemaal worden in de 21ste eeuw.

En laat net nu ook het Nederlands elftal voor een grote sensatie hebben gezorgd op het WK cricket. Ons Oranje heeft de Engelsen in eigen huis op gruwelijke wijze verslagen en hebben daardoor zelfs kans om een ronde verder te komen. De Engelsen wisten zich zondag nog wel te herstellen door in de volgende wedstrijd Pakistan opzij te schuiven. En dus staat er vanmiddag de ‘kraker’ Nederland-Pakistan op het affiche. Mocht Nederland van de Pakistani’s winnen, dan zijn we een stap dichter bij de cricketisering van Nederland. De Pakistanen maakten een vrij zwakke en krachteloze indruk tegen de Engelsen en werden door de Engelsen gedegradeerd tot figuranten, dus het zit er misschien wel in. Ik hoop in ieder geval op een finale tussen India en Nederland. Hup, Holland, Hup!

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van