Voorpagina Politiek

Obama’s handreiking

Het is altijd lastig als iemand, die je enigszins wantrouwt, een hand naar je uitsteekt voor vriendschap. Hij heeft me altijd dwars gezeten, vaak belazerd en nu wil hij weer vrienden worden? Waarom zou hij me nu niet weer belazeren, hij heeft zijn hypocrisie vaak genoeg bewezen? Aan de andere kant maakt het je leven een stuk gemakkelijker als je geen, of minder, vijanden hebt.

Deze dilemma’s begonnen vroeger al op de schoolpleintjes en zullen waarschijnlijk altijd wel blijven. Het volgende dilemma ligt voor me: Hoe moeten we nu kijken naar de ‘change’ die Barack Obama ons voorlegt?

In zijn speech in Cairo van vorige week, wilde hij het liefst het verleden vergeten: Zand erover, visier richting de toekomst, hand in hand kameraden. Een dramatische wending in toon en taal vergeleken met zijn voorganger. Maar het blijft nog altijd Amerika en het blijft nog altijd politiek en het tweede wantrouw ik misschien wel meer dan het eerste. Maar de toon maakt wel de muziek. Obama sprak mooi over de invloeden van de Islam op de wereld, maar ook hard en eerlijk over de slechte daden van sommige moslims. Hij sprak mooi over de invloeden van Amerika, maar ook hard en eerlijk over de slechte daden van sommige Amerikanen.


"As the Holy Koran tells us, "Be conscious of God and speak always the truth." That is what I will try to do to speak the truth as best I can, humbled by the task before us, and firm in my belief that the interests we share as human beings are far more powerful than the forces that drive us apart."

Hij onderbouwde de strijd tegen de extremisten niet met allerlei technische analyses van de geheime diensten, maar met teksten uit de de heilige boeken van de moslims. Het zal wel geen toeval zijn dat hij dezelfde teksten gebruikte als een belangrijke Pakistaanse geleerde, Maulana Sarfraz Naeemi, die onlangs bij een aanslag in zijn moskee omkwam.

"The extremists have killed people of different faiths, more than any other, they have killed Muslims. Their actions are irreconcilable with the rights of human beings, the progress of nations, and with Islam. The Holy Koran teaches that whoever kills an innocent, it is as if he has killed all mankind; and whoever saves a person, it is as if he has saved all mankind. The enduring faith of over a billion people is so much bigger than the narrow hatred of a few. Islam is not part of the problem in combating violent extremism it is an important part of promoting peace."

Verder is het de eerste Westerse president die zich zo open uitspreekt over het feit dat de Islam in veel Westerse landen een niet te vermijden onderdeel van de maatschappij is. Met concrete voorbeelden als het invoeren van een systeem voor Amerikaanse moslims om hun zakaat verplichtingen te voldoen en de vrijheid van moslima’s om een hoofddoek te mogen dragen, lijkt hij wel zijn goede wil te tonen. Zijn advies aan het Westen is in ieder geval helder:

"It is important for Western countries to avoid impeding Muslim citizens from practicing religion as they see fit for instance, by dictating what clothes a Muslim woman should wear. We cannot disguise hostility towards any religion behind the pretence of liberalism."

Daarnaast heeft hij het gehad over allerlei investeringen in educatie en wetenschap die hij in ‘moslimlanden’ wil doen, waarmee hij wil aangeven dat hij echt de hand wil reiken om ze uit dat dal te halen. Dus het lijkt erop dat hij écht wil helpen en dat hij écht geintresseerd is in moslims. En om dat te bewijzen, citeerde hij nog maar een vers uit de Quran:

"O mankind! We have created you male and a female; and we have made you into nations and tribes so that you may know one another"

Het feit dat hij zo vaak citeerde uit de Quran, laat zien dat hij er in ieder geval respect voor heeft. En met respect kom je al gauw verder bij mensen, en dus ook bij moslims. Maar als ik zijn speech (of moeten we het een preek noemen?) zo beluister, dan moet ik nog steeds diep nadenken of ik zijn handreiking wel moet vertrouwen. Het zijn natuurlijk prachtige woorden en hij kan het als geen ander inspirerend overbrengen, maar zal hij dat ooit met daden kunnen waarmaken? Op de schoolpleintjes werd je al snel weer vriendjes, maar of dat nu ook zo verstandig is…

De critici en de historici zullen natuurlijk genoeg erop aan te merken hebben, maar na lang nadenken, geef ik hem toch maar het voordeel van de twijfel. (oh oh, het blijft wel politiek)

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van