Voorpagina Politiek

‘De drone die mijn kleinzoon Abdulrahman vermoordde’

Nasser al-Awlaki kwam via nieuwsberichten te weten dat zijn 16-jarige kleinzoon Abdulrahman, door een Amerikaanse drone om het leven was gebracht. De drone trof Abdulrahman samen met minimaal zes andere burgers toen ze in Jemen in een restaurant aan het dineren waren.

Twee weken eerder, op 30 september 2011, werd ook al zijn vader Anwar door een Amerikaanse drone-aanval gedood. Al-Awlaki verloor in twee weken tijd zowel zijn zoon als kleinzoon, beide Amerikaanse staatsburgers en beiden zonder bewijs of vonnis beroofd van het leven.

Al-Awlaki kwam in 1966 naar Amerika om te studeren. Hij bepaalde zijn doctoraat en werkte er als onderzoeker en professor aan verschillende universiteiten. Amerika is niet meer het land waar hij als student neerstreek om zijn droom te verwezenlijken. Al-Awlaki keerde terug naar Jemen waar hij minister van landbouw werd en een van de vooraanstaande universiteiten van het land oprichtte. Zijn kleinzoon was net als zijn grootvader van plan zijn Amerikaanse droom na te jagen.

Twee jaar na de dood van zijn kleinzoon zit Al-Awlaki nog vol met vragen. Hij probeert via een rechtszaak antwoord te krijgen op de vraag waarom de Amerikaanse overheid een 16-jarig kind vermoord. ‘Mijn kleinzoon werd door zijn eigen overheid vermoord. De Amerikaanse overheid moet verantwoordelijkheid afleggen voor haar daden’, aldus al-Awlaki.

Sinds Obama president is, zijn drone-aanvallen in landen als Jemen en Pakistan sterk toegenomen. Het vermeende doelwit: Al-Qaida en andere militante groeperingen. Obama’s ‘drone-oorlog’ roept veel kritiek op. Ten eerste omdat daders zonder enig vorm van bewijslast en proces een dodelijk vonnis opgelegd krijgen. Ten tweede omdat drone-aanvallen vooral veel onschuldige burgers doden, zoals Abdulrahman.

Bron: NY Times

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie