Voorpagina Ervaringen

Een fijne Vaderdag!

Om toch nog een beetje ‘dat’ gevoel te krijgen, besloot ik de huistelefoon op te pakken om andere vaders een fijne Vaderdag te wensen. Niet zomaar willekeurige mensen, maar eerder de mensen die het in mijn ogen verdienen om vader genoemd te worden. Want, wanneer ben je nou vader? Ik zie het als een naam die je simpelweg wordt gegeven als je een kind krijgt. Dat zou dus betekenen dat iedereen die een kind krijgt automatisch een vader is, maar zo zie ik het absoluut niet.

Een vader moet in staat zijn om bepaalde verantwoordelijkheden te nemen. Het is iemand die de zorg die gepaard gaat met het ouderschap, met alle liefde omarmt en geniet van de tijden die hij doorbrengt met zijn gezin. Een man die niets anders wil dan intensief betrokken zijn bij de ontwikkeling en elke dag manieren verzint om een glimlach op het gezicht van zijn kind te toveren. Dat is de vader, die ik een vader noem. Dat is de vader, die ik een fijne Vaderdag wens.

En ik moet toegeven, misschien ben ik wat streng wat betreft de definitie van een vader. Maar, ik geloof echt dat je niet zomaar een vader wordt. Vader worden, is een proces dat jarenlang kan duren. Maar ermee bezig zijn, is voor mij al een stap naar een persoon, waar zijn kinderen en vrouw trots op kunnen zijn.

En hoe streng ik ook ben, ik zie nog zat mannen om me heen die elk een vaderlijk eigenschap bezitten. Het zijn mannen die mij eraan herinneren hoe mijn vader was als persoon. Het zijn mannen die mij eraan herinneren hoe mijn vader had kunnen zijn. Hen bedank ik uit het diepste van mijn hart, want de gedachte aan hen verzacht tegelijkertijd ook de pijn. Waarom? Ondanks het gegeven dat ik geen vader meer heb, gun ik anderen van harte de pracht van een vader.

Dus bij deze: Moge er nog lange, gelukkige, leerzame, liefdevolle, vaderlijke jaren volgen inshAllah.