Om toch nog een beetje ‘dat’ gevoel te krijgen, besloot ik de huistelefoon op te pakken om andere vaders een fijne Vaderdag te wensen. Niet zomaar willekeurige mensen, maar eerder de mensen die het in mijn ogen verdienen om vader genoemd te worden. Want, wanneer ben je nou vader? Ik zie het als een naam die je simpelweg wordt gegeven als je een kind krijgt. Dat zou dus betekenen dat iedereen die een kind krijgt automatisch een vader is, maar zo zie ik het absoluut niet.
Een vader moet in staat zijn om bepaalde verantwoordelijkheden te nemen. Het is iemand die de zorg die gepaard gaat met het ouderschap, met alle liefde omarmt en geniet van de tijden die hij doorbrengt met zijn gezin. Een man die niets anders wil dan intensief betrokken zijn bij de ontwikkeling en elke dag manieren verzint om een glimlach op het gezicht van zijn kind te toveren. Dat is de vader, die ik een vader noem. Dat is de vader, die ik een fijne Vaderdag wens.
En ik moet toegeven, misschien ben ik wat streng wat betreft de definitie van een vader. Maar, ik geloof echt dat je niet zomaar een vader wordt. Vader worden, is een proces dat jarenlang kan duren. Maar ermee bezig zijn, is voor mij al een stap naar een persoon, waar zijn kinderen en vrouw trots op kunnen zijn.
En hoe streng ik ook ben, ik zie nog zat mannen om me heen die elk een vaderlijk eigenschap bezitten. Het zijn mannen die mij eraan herinneren hoe mijn vader was als persoon. Het zijn mannen die mij eraan herinneren hoe mijn vader had kunnen zijn. Hen bedank ik uit het diepste van mijn hart, want de gedachte aan hen verzacht tegelijkertijd ook de pijn. Waarom? Ondanks het gegeven dat ik geen vader meer heb, gun ik anderen van harte de pracht van een vader.
Dus bij deze: Moge er nog lange, gelukkige, leerzame, liefdevolle, vaderlijke jaren volgen inshAllah.
13 Reacties op "Een fijne Vaderdag!"
Amien!
en bedankt voor je mooie woorden. InshaAllah zie je je vader in het Paradijs.
Wat een mooi emotioneel stukje! We hebben net de kadootjes afgegeven aan vader. Jouw vader zal vast trots op je zijn en hierdoor tover jij een glimlach op zijn gezicht.
Dit is zo`n mooie stuk dat ik heb gelezen. Dit is ook een hele goeie motivatie en rust voor anderen “echt mooi”
MasAllah!
Dit raakt me echt. Wat een mooi tekst. Ik weet zeker dat jou vader een glimlach op zijn gezicht heeft en blij is met zo’n dochter als jou.
Dank je,
WaSalaam
[b]Vaders eerst![/b] :-P
Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een moederdag lanceerde.
De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend was tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.
Vaderdag wordt sinds de jaren ’70/’80 ook in Nederland gevierd.
Fijn.. even wat anders dan de normale stukken die geplaatst worden.
Hartelijke dank voor je mooie woorden.
Wat een schitterend tekst omtrent Vaderdag. Dit raakt me echt diep.
Dank je
Mashallah! Wat een mooie tekst. Ik vind het jammer dat jou vader er niet meer is om alle mooie momenten met je mee te kunnen maken.
Ik begrijp precies hoe jij je voelt, aangezien ik mijn vader ook niet heb gekend. Maar ik weet bijna zeker dat jou vader trots op je zou zijn en insha’Allah zullen jullie elkaar op een dag weer zien in het paradijs.
Meryem, Uw artikel raakt het hart van velen. Het is echt een teken van beschaving en verantwoordelijkheid en ik zou het graag in een NZ’se krant geprint zien hebben. Ik weet niet hoe het in Nederland gaat, maar in tegenstelling, zijn er hier een hoop vaders die hun kroes in de steek laten en over de ditch (Australia)vliegen om alimentatie te ontwijken. Er is een wet dat moeders verkiesbaar ziin voor een Staatsuitkering namelijk genoemd DPB, Dependant Purpose Benefit, voornamelijk, zodat de kinderen niet tekort zullen komen, doch deze regeling wordt door een pijnlijk aantal mensen misbruikt. Meisjes al op vroege leeftijd, zodra ze school verlaten krijgen ze een kind, vaak 3 van verschillende vaders en verkregen uitkering is hoger dan een gemiddeld loon. Die vrouwen mogen niet een blijvende relatie met een man hebben,
dat wil zeggen permanent samen onder een dak want de man kan aan de levens- kosten bijdragen. Dit gebeurt clandestien natuurlijk tot ze vaak verraden worden.
Heerlijk leventje, thuis blijven, keuze van mannen en toch niets te kort komen. We kunnen wel met een paar duizend “Meryems” hier doen om het goede voorbeeld te geven.
Cheers van Christchurch.
MashAllah
Moge jij en je vader in het Hiernamaals voor eeuwig samen zijn!
Amien
Massallah meryem je hebt het weer zo mooi in woorden gebracht.
Inderdaad een mooi stukje. Ik ben me er ieder jaar van bewust hoe fijn het is om mijn 82-jarige vader te kunnen danken voor zijn rol, niet alleen als vader maar inmiddels ook als grootvader. Hulde aan die vaders en ook aan die van jou Meryem!
een beetje aan de late kant, maarja wat wil je :D ik ben nou eenmaal geen – over het internet – liefhebbende broer :P
maar bij deze Mer :D Masallah!!
en voor alle overleden papa’s mama’s oma’s opa’s iedereen die is gegaan,, en nog moge gaan.. El fatiha !! xxx
papa zou zeker trots op je zijn. je bent op het juiste pad :) just keep on going in name of allah !
1liefde!!
h0mes