– "Only for you, special price!" Het is voor velen (bijna) vakantietijd. Ik wil het daarom over één aspect hebben waar ‘de Nederlander’, als die al bestaat, tijdens vakanties in het zuiden moeite mee schijnt te hebben: het afdingen. Is het niet vreemd, dat ook ‘de Nederlander’, die van nature een handelaar is en van jongs af aan thuis leert onderhandelen, in tegenstelling tot mensen van andere culturen, problemen met afdingen heeft? Hoewel, er is wel een cultuurverandering gaande op dit gebied in Nederland. Bij grote aankopen, zoals bij een TV of koelkast, blijken de prijzen tegenwoordig minder vast te zijn dan vroeger. Weer een zegen van het multiculturalisme?
Enfin, het afdingen is ook voor de allochtoon die hier is geboren en getogen nog steeds iets vreemds. Het is vooral een aspect van de ‘zuidelijke’ cultuur dat men buitenshuis leert. Voor de toerist op die locatie is het een aspect dat moeilijk te ontwijken is. Zelfs al lig je op het strand bij een 4-sterren hotel en mijlenver van de soeks, dan nog is de kans groot dat je middels een soortgelijke formule op je badlaken wordt wakker geschrikt: "You like this watch? Special price, …only for you!"
Tja, als de berg niet naar Mohammed komt, zal Mohammed naar de berg moeten gaan. Om u toch uit benarde situaties te helpen bied ik u mijn 10 gulden tips bij het afdingen. Ik zou zeggen, "If you like?…" Print ze dan uit en stop ze bij uw paspoort en andere papieren. Mijn girorekeningnummer kunt u bij de hoofdredacteur opvragen!
De 10 Gulden afdingtips.
1.- Vergelijk! Vraag voordat je echt aan het onderhandelingsproces begint bij verschillende winkels wat hun laagste prijs is. Noem in beginsel geen prijs want zodra je dat doet kunnen ze je eraan vastnagelen. Vraag wat hun laagste prijs is en loop dan verder naar de volgende. Je hoeft niet de hele soek door. Twee à drie winkels is voldoende.
2.- Duik! Na de inventarisatie heb je een beeld van de vraagprijs. Weet dat de vraagprijs vaak zo’n twee a drie x hoger dan de werkelijke waarde van het product. Ga dus altijd ruim onder de helft zitten en kijk hoe ver ze willen gaan.
3.- Wees discreet! Laat geen geld zien. Dat verzwakt je onderhandelingspositie. Het helpt om er ‘incognito’ als een ‘local’ uit te zien. Is je huid te blank en zijn je ogen te blauw dan helpt het soms om er als een student, hippie, of sloeber uit te zien.
4.- Handen thuis! Hou het product nooit vast in je hand terwijl je aan het onderhandelen bent over de prijs. Daarmee geef je namelijk non-verbaal aan dat je het product sowieso wilt kopen en er voor de verkoper geen noodzaak is om veel te zakken met zijn vraagprijs. Hou dus ook je andere pret emoties onder de pet!
5.- Bluf! Acteer en trek een pokerface. Bluf over wat jij denkt dat het product waard is. Doe alsof je het product niet echt nodig hebt en ook makkelijk zonder kan. Als laatste kun je de weglooptruc doen. Als je te maken hebt met een koppige verkoper die niet wilt zakken met de prijs of je bent benieuwd hoe ver hij echt wil zakken loop dan weg en zeg dat je het gewoon te duur vindt. In negen van de tien gevallen wordt je teruggeroepen en hoor je zijn/haar echte laagste prijs. Zo niet dan was dat zijn laagste prijs en kan je altijd terug!
6.- Verken! In toeristische wijken zijn producten altijd duurder dan daarbuiten. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Een stukje verder buiten de toeristische zone lopen, loont ook!
7.- Denk groot! Wees niet gulzig. Ga niet te veel afdingen op kleine aankopen. Dus niet gaan afdingen bij het kopen van een ijsje, daar bespaar je niet veel geld mee en het is zonde van je tijd en kan tot onnodige conflicten leiden.
8.- Wees scherp! Wees niet goedgelovig. Trap niet in praatjes als "O, kom je uit Nederland. Daar heb ik heb familie ..daar heb ik gewoond….ik spreek ook beetje Nederlands bla bla." Het is een beruchte truc om een band met je op te bouwen en vertrouwen te winnen. Mensen zijn nu eenmaal meer bereid veel geld te geven aan een vriend of leuke verkoper waar je wat mee gemeen hebt. Laat je ook geen dingen aansmeren. Hou de touwtjes in handen. Weet dat de klant koning is. In geval van nood stap je naar de politie. Vaak is dreigen naar de politie te stappen al voldoende. Weet dat de politie (meestal) aan de zijde van de toerist staat.
9.- Wees leuk! Speel het spel mee. Gebruik je charmes en humor! Het is een groot toneelstuk en je bouwt een leuke band op met de verkoper. Het is goed voor je mensenkennis en zelfkennis. Oefening baart kunst. De afdingkunst zit echt niet in de genen, maar is aan te leren. Afdingen wordt pas echt leuk als je er goed in bent geworden.
10.- Wees serieus! Je mag het leuk en gezellig maken, maar speel geen spelletjes over de essentie van de zaak. Realiseer je dat de verkoper zijn brood aan het verdienen is. Geef hem geen valse hoop. Als na tien minuten afdingen een overeenstemming is bereikt, is het erg onbeschoft om het dan alsnog af te wijzen.
Aansluitend op het laatste punt hoorde ik eens het grappige waargebeurde verhaal van een Australiër die ik jaren geleden op een terras heb ontmoet in Marokko. Hij vertelde dat hij in Marrakech aan het oefenen was geslagen met afdingen. Op een gegeven moment begon hij bij een kraampje af te dingen op een paar sandalen.
De vraagprijs was honderd dirhams (circa tien euro) en de Australier bood twintig dirhams (twee euro). Hij bleef koppig volhouden aan die twintig, omdat hij toch niet van plan was te kopen maar slechts wilde oefenen. Dus wat gebeurt er? De verkoper blijft zakken, 80, 70, 60, 50, 40….de Australiër antwoordt: "No, no, no,….I said twenty". Na tien minuten onderhandelen pakt de verkoper de sandalen voor hem in. "O.K. , for you twenty". De Australiër reageert verrast,… hij wil ze helemaal niet!
Hij had nooit gedacht dat de verkoper naar 20% van de vraagprijs zou zakken. Hij bedankt daarom vriendelijk. Op dat moment voelt de verkoper zich besodemieterd en kan zijn emoties niet meer bedwingen. Hij groet daarom de Australiër op de Arabische gepaste wijze. Jullie weten wel: vliegende tapijten sandalen! Gelukkig kon hij er achteraf om lachen. Ik adviseerde hem naar de politie te stappen, maar dat vond hij niet nodig. De emotionele en fysieke schade vielen gelukkig mee. Hij vond het bovendien een erg grappige en leerzame ervaring…
22 Reacties op "Afdingen: 10 Gulden Tips"
Nog 1 tip …
Laat als je een gemengd stel bent degene uit de plaatselijke cultuur het woord doen , Mijn vrouw bracht de verkopers in Casablanca tot huilen en ik sprak plotseling geen woord Frans of Engels als ze de onderhandeling naar mij probeerde te verplaatsen :)
Op de zwarte markt in beverwijk onderhandeld zij met Marokanen en ik met de Nederlanders ..
Hee, Abushams, ben jij een Nederlander ook nog?
Inderdaad , ik ben Nederlander ..
Ben je een bekeerde?
Een bekeerde wat ??
Ik ben Moslim , al zo’n 12 jaar
Daarvoor al 13 jaar bij een soefiegroep waar Moslim zijn niet van belang was …
Ja, je loopt gewoon het rijtje verkopers af ;)
Tegen de tweede vertel je: die doet het voor zo veel. Gaat (2) lager.
Bij (3) vertel je het bedrag van (2). Gaat (3) lager. Enzovoort …
Keer terug naar (1) en begin opnieuw. Herhaal dit zo vaak als nodig/geloofwaardig.
Je maakt er geen vrienden mee, maar bespaart wel bergen geld.
By the way: ‘Als de berg niet naar Mohammed komt gaat Mohammed wel naar de berg’. Niet Mozes.
“de Nederlander’, als die al bestaat”
Wat is dat nu weer voor opmerking.
net als:
Wat is “de moslim”als die al bestaat?
Wat is die cultuur van die allochtonen, in een multiculturele maatschappij.
@7 Hoorde ‘m ook zo maar goed.
Je correctie is verwerkt.
Mvg WS
@racist: er staat niet op papier wat een Nederlander hoort te zijn.
Bij een moslim is dat wel het geval.
Kamal…Uw 10 gulden regels zijn zeer goed, zo had ik dat ook ondervonden op mijn reizen in Azia, maar het afdingen was niet uit noodzaak maar meer een spelletje en vaak kregen de kooplui toch een extraatje hoor, want zij hebben echt niet veel inkomsten om een gezin te onderhouden Nu dat verdiensten stroever worden zal natuurlijk afdingen vermeerderen.
Stukje van onze krant…”New Zealanders are among the stingiest tourists in the world. Online travel agent Expedia surveyed 4500 international hoteliers who rated Kiwis as the sixth-tightest tourists for tipping.” Zijn zij ook felle afdingers wanneer in het buitenland??
Nu met duizenden immigranten in NZ waaronder velen Aziaten is er inderdaad een cultuur aan het groeien van afdingen.
Ja, zo gaat het we leren van elkaar en waarom niet?
Cheers van Christchurch.
niet alles wat op papier staat is echt.
En niet alles wat niet op papier staat is nep.
(p.s. op welk papiertje staat wat een moslim is/hoort te zijn?)
Doe niet alsof je een debiel bent.
Overigens heb ik mij ook achteraf wel eens geschaamd dat ik heb afgedongen omdat het bedrag voor mij niks betekende en voor de ander waarschijnlijk veel meer.
Afdingen is wel degelijk belangrijk.
Blanken worden geript, omdat ze als blanke herkenbaar zijn. Ik heb helemaal geen behoefte om meer te betalen dan een ander. Kwestie van principe.
Bovendien is het marktbederf en zeer vermoeiend. Als ik aan liefdadigheid wil doen dan geef ik vrijdag wel de zakat. Er is niks meer vermoeiend dan een karavaan Centerparcs toeristen die net langskwam en alles tegen woekerprijzen betaald heeft. Dat betekent voor iedere andere blanke een etterend, vermoeiend contact met plaatselijke verkopers omdat deze jou eerst en laatst als geldbuidel zien.
Je moet ook echt niet aan bedelende kinderen geven: die worden vaak geronseld door bendes, omdat ze bij het bedelen meer opbrengen door hun hoge zieligheid. Wie aan hen geeft houdt de roofpraktijken in stand.
Ik zorg zelf dat ik goed koop bij de plaatselijke middenstand tegen courante prijzen. Geen marktbederf en met behoud van struktuur toch geld in het land gepompt. Hun armoede is niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van het land zelf. Mijn verantwoordelijkheid is andermans land niet te ontwrichten door mijn toerisme. Mijn verantwoordelijkheid is in mijn eigen handelen naar hen zuiver te zijn, niet om uitbuiters en andere creeps mijn geld te geven.
Zo is Marokko een onwijs leuk land, maar als blanke echt zóó vermoeiend om te bereizen door het continue, aandringende ‘donnez moi un dirham’ en het door chauffeurs afgezet worden; ja zelfs de chauffeurs die weigeren je van de afgelegen plek mee terug te nemen tenzij je door je neus betaalt…
Nee, westerse betaalpraktijken en de aasgieren die daar op afkomen doen een land geen goed.
#15 Alison “Hun armoede is niet mijn verantwoordelijkheid, maar die van het land zelf”.
Feit is dat maar weinig landen iets structureels doen aan armoede. Ja misschien als er een camera in de buurt is. Toerisme levert hen een vorm van economie waar ook relatief arme mensen van kunnen profiteren en een bestaan mee kunnen opbouwen.
Ja Allison, ik begrijp Uw standpunt van “Niet gek maar goed.” Het is inderdaad hinderlijk wanneer zij je als easy meat aanzien, maar in zulke gevallen dat een betjak-rijder echt hard moet trappen met twee niet lichte Europeanen, n.l. mijn vrouw en ik, dan geef ik toch heus wel meer dan de afgedongen prijs. Meesten moeten zo’n betjak van een baas per dag huren dus die niets doet en strijkt het meeste van de verdiensten op. Fruit of groenten verkopers komen ook op mijn lijstje en zelf uitgezochte gidsen, b.v. de trek naar de Bromo Krater of de Idjen Kawi. Bedelaars en winkeliers in touristen straten krijgen een koude schouder. Er zullen altijd mensen zijn die misbruik maken van kindness. Als jongen maakte ik tawarren vaak mee op de pasar,het ging op een aardige leuke manier. Kort voor de market sluit in England en de kooplieden hun waar kwijt willen is er ook vaak een goede kans op een koopje, zo ondervond ik dit in St. Albans in 2007.
Met respect en cheers van Christchurch.
“oe niet alsof je debiel bent.”
Dat is geen al te vriendelijke reactie. Ten tweede helpt het niet veel in een gesprek.
Ten derde, jij laat een achterlijk papiertje bepalen wat je wel of moet vinden. Bovendien stelt u dat iets wat niet op zo’n papiertje staat (Nederlandse cultuur) ook niet kan bestaan.
Izz en Racist
Of Racist een debiel is , of het “papiertje” achtelijk is zijn persoonlijke oordelen ..
Hoeveel “papiertjes-volgen” de Moslim(a) Moslim(a) maakt zijn zelfs de Moslims het niet over eens ..
De Quran als leidraad staat vast ..
Maar over Hadith en hun waarde valt veel te twisten , en dat word dan ook gedaan … ;)
Wat de zgn Nederlandse Cultuur betreft , dat is een nog onduidelijker begrip , vooral omdat deze al lange tijd aan veranderingen onderhevig is ..
Ik ben nu bijna 50 en heb hier al zoveel zien veranderen …
(ik was in het buitenland tijdens de opkomst van Fortuyn en heb eigenlijk het gevoel nooit in mijn “eigen land ” teruggekomen te zijn , maar in een paralelle , intolerante “neder-dimensie ” )
Simon,
Je hebt gelijk: niks mis met verantwoord toerisme an sich. De vraag is natuurlijk: wat is verantwoord?
Een bus met Centerparcstoeristen is in ieder geval beter dan een pulpmill, of ander chemisch industrie.
Abushams,
[quote]ik was in het buitenland tijdens de opkomst van Fortuyn en heb eigenlijk het gevoel nooit in mijn “eigen land ” teruggekomen te zijn , maar in een paralelle , intolerante “neder-dimensie “[/quote]
Ja, dat zeggen velen die in die periode weg waren. Het is bizar en triest wat er gebeurd is.
#13 Izzy,
Maak je geen zorgen Izzy, de rol van debiel hebben we specifiek voor jou bewaard!
en dan niet vanwege het gegeven dat onzin zou praten, maar puur vanwege je luie inborst, je aanmatigende geleuter, en het feit dat je niet in staat bent om met een antwoord op de proppen te komen welke meer dan 2 a 3 regels beslaan!
Heb je nu je rekeningen al betaald? Of is je studiefinanciering nog niet gestort?
Het lijkt er op dat Lieke zeer veel waarde aan geld hecht , en haar prioriteiten aan Izz ud Din wil opdringen , Leuk en de moeite waard als je in een relatie zit , maar het begint in deze context een beetje vervelend te worden … Maakt Izz ud Din moederinsticten wakker in je Lieke ???
Je zeurt wel als een moeke ….
Ik verwacht elk moment opmerkingen in de trant van “en je ruim je kamer ook al niet op ” :P