Voorpagina Ervaringen, Maatschappelijk

Karakter

De eerste momenten dat ik na een vakantie terug ben in Nederland, merk ik het het sterkst: het typische karakter van dit land. Elk land heeft zo zijn eigen karakter, een indruk die het op je maakt op basis van hoe de inwoners ervan met jou omgaan en hoe ze met elkaar omgaan. Na een weekje Rome met m’n vrouw en dochtertje, hebben de Italianen me positief verrast. Ontzettend aardig, erg behulpzaam, heel open en sociaal. Het beeld of vooroordeel van de arrogante en irritante Italiaan, die ik had op basis van het Italiaans voetbal (ik weet ook niet waarom), verdween eigenlijk meteen bij de eerste stap die ik in Rome zette. M’n dochtertje kreeg zoveel aandacht dat ze denkt dat ze nu echt een prinsesje is. Zelfs de Don Corleone look-a-like pakte haar zo uit onze handen en gaf haar een dikke kus: ‘Bella Bamba!’ Als dat hier in Nederland zou gebeuren, zou ik het erg vreemd vinden. Daar leek het de normaalste zaak van de wereld. Zo heeft elk land z’n eigen smaak: het ene is gastvrijer, kleurrijker of vrolijker dan het andere.
Je hebt aan de ene kant het kille van de Scandinaviërs en aan de andere kant de totale gestoordheid van de Indiërs. Maar wat is nou het karakter van Nederland? Ik voel het meteen als ik terugkom uit het buitenland. Het gevoel van ‘waarom is het hier zo saai?’, ‘waarom loopt iedereen zo langs elkaar heen?’, ‘waarom zijn we hier allemaal zo nuchter, veels te nuchter?’.
Ik heb een hekel gekregen aan ‘nuchter’. Na deze eerste momenten (kan ook een aantal dagen of in extreme gevallen weken duren) van verwarring en vluchtgedachten, bereik ik uiteindelijk toch altijd het punt van ‘Nee, man. Hier hoor ik thuis, dit is mijn thuis.’ Maar waarom? Geen idee. Dit land heeft toch wel wat. Maar wat?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van