De eerste momenten dat ik na een vakantie terug ben in Nederland, merk ik het het sterkst: het typische karakter van dit land. Elk land heeft zo zijn eigen karakter, een indruk die het op je maakt op basis van hoe de inwoners ervan met jou omgaan en hoe ze met elkaar omgaan. Na een weekje Rome met m’n vrouw en dochtertje, hebben de Italianen me positief verrast. Ontzettend aardig, erg behulpzaam, heel open en sociaal. Het beeld of vooroordeel van de arrogante en irritante Italiaan, die ik had op basis van het Italiaans voetbal (ik weet ook niet waarom), verdween eigenlijk meteen bij de eerste stap die ik in Rome zette. M’n dochtertje kreeg zoveel aandacht dat ze denkt dat ze nu echt een prinsesje is. Zelfs de Don Corleone look-a-like pakte haar zo uit onze handen en gaf haar een dikke kus: ‘Bella Bamba!’ Als dat hier in Nederland zou gebeuren, zou ik het erg vreemd vinden. Daar leek het de normaalste zaak van de wereld. Zo heeft elk land z’n eigen smaak: het ene is gastvrijer, kleurrijker of vrolijker dan het andere.
Je hebt aan de ene kant het kille van de Scandinaviërs en aan de andere kant de totale gestoordheid van de Indiërs. Maar wat is nou het karakter van Nederland? Ik voel het meteen als ik terugkom uit het buitenland. Het gevoel van ‘waarom is het hier zo saai?’, ‘waarom loopt iedereen zo langs elkaar heen?’, ‘waarom zijn we hier allemaal zo nuchter, veels te nuchter?’.
Ik heb een hekel gekregen aan ‘nuchter’. Na deze eerste momenten (kan ook een aantal dagen of in extreme gevallen weken duren) van verwarring en vluchtgedachten, bereik ik uiteindelijk toch altijd het punt van ‘Nee, man. Hier hoor ik thuis, dit is mijn thuis.’ Maar waarom? Geen idee. Dit land heeft toch wel wat. Maar wat?
Ben jij al Vriend van Wij Blijven Hier!?
29 Reacties op "Karakter"
Zijn inwoners zullen het niet zijn want daar mag niet mee gehuwd worden als moslim.
Ja sorry joh, maar dat puntje van de moslim zal ik nooit aanvaarden.
Waarom discrimineren jullie ons in eigen land ? Ach ik weet het wel, zo is jullie geloof nu eenmaal.
Vind je het dan gek dat wij de islam hier niet pruimen?
Zo blijven jullie een aparte groep met een apart geloof, apart paspoort met aparte arabische namen en als je een beetje pech hebt ook nog eens een aparte taal en cultuur.
Voor mij ben je dan geen nederlander, maar dat heb je zelf in de hand.
Zijn ook heel veel nederlandse moslims hoor met hollandse cultuur en er komen er jaarlijks heel veel bij.
Waarschijnlijk zal er dus gewoon islam ontstaan met een nederlandse cultuur die de marokanen en turken dan ook kunnen aannemen aangezien cultuur plaats gebonden en functioneel is.
Zeikerds als jorden kunnen we missen als kiespijn, komen we geen stap verder mee.S
Schrijft iemand een leuk klaag-topic(typisch nederlands) is het weer niet goed.
#1 Jorden, wat doe je dan op deze website?
Verder … ja hoe noordelijker hoe geslotener en minder spontaan en soms zelfs wat zwaar op de hand. In Frankrijk vind ik het wel afhankelijk van stad of platteland hoe ik de inwoners ervaar. Maar dat is eigenlijk in ieder land zo.
“The Undutchables” is zo’n boekje wat dit onderwerp betreft; een analyse van de Nederlander geschreven door Colin White en Laurie Boucke. Maar een boekje wat ik ook nog steeds niet gelezen heb maar mij wel heel leuk lijkt is van de italiaan Edmondo de Amicis die in 1873 Nederland bezocht en “Olanda” schreef: het is door Veen Uitgevers in het Nederlands uitgegeven onder de titel “Nederland en zijn bewoners” en gaat over onze volksaard.
Wat mij altijd weer opvalt over Nederlanders is hoe territoriaal we zijn. Dat zal wel komen omdat we met zoveel mensen in zo’n kleine oppervlakte wonen. Ik heb ooit een verhaal gelezen over kinderen die een kamer delen, en een streep midden over de vloer trekken, en al het speelgoed dat aan de verkeerde kant van de streep belandt verdwijnt spoorloos? Dat moeten Nederlanders geweest zijn.
Ja die Italianen weten erg goed met toeristen om te gaan, zeker in Rome.
En verder is het gras in Italië zeker groener, tenminste als je steekpenningen of televisiestations hebt.
Mvg
Onzin. Sommige Italianen belazeren toeristen als niemand anders. Ik moest in Rome voor 3 kopjes koffie 25 euro betalen.
Verder liepen in Rome bij het Colosseum Romeins verkleed italianen rond die bij je komen staan en graag op de foto willen. En vervolgens vragen ze doodleuk 10 euro en als je vroeg waarom je 10 euro moest betalen voor 1 foto werd je verrot gescholden. Dan sta je daar met je vrouw en 7 boze itallianen die schreeuwen alsof je hun bestolen hebt.
Ik denk Flex dat Italianen op basis van je uiterlijk vermoeden dat je uit India komt en daardoor ben je voor hun een troeteltoerist. India is een opkomende economie en ieder land wilt graag Indiers als toerist hebben.
Maar niet alle Itallianen zijn onbeschoft. Milaan is juist heel erg gezellig en de mensen waren niet zo erg. Maar toch is Nederland 10 keer leuker, georganiseerder en gezelliger.
Dat saaie, calvinistische, nuchtere is juist wat ik waardeer aan Nederland.
Als toerist word je overal anders behandeld. Heb daar veel bonjourno’s en ciao bella’s gehoord. Ik kan me wel in Klaas’ verhaal vinden, duwen ze een roosje in jouw hand en eisen ze geld van je medereiziger.
Maar verder wel een mooi stad :) en lekker ijs O_O
Nederland is oud en vertrouwd als je hier al heel lang woont…
het nuchtere van nederlanders vind ik echt het mooiste. Als je bijvoorbeeld in Amerika bent dan is alles OMG OMG en WATSUP en alles auto;s zijn supppergroot en een bord eten is voor 1 gezin van ons genoeg. IK hou gewoon van lekker nuchter!
Hi-Reflex…Wanneer op vacantie in buitenland heeft men normaal een positieve attitude met de wens een fijne tijd te hebben en misschien ook een beetje een gekleurde zonnebril. Het heeft weing zin naar het onkruid te kijken doch echter naar de pracht van de bloemen.
Ik vind het altijd boeiend nieuwe ideeen,reglementen,concepten,zoals bijvoorbeeld in huizenbouw,kleding, agriculture, publieke transport, enz. te zien en niet te vergeten de lokale cuisine…yum! Met tourisme komen ook de aasgieren, dat is te verwachten en je leert spoedig die merendeel te ontwijken. Op terugkomst, de euforie van een buitenlandse vacantie zal spoedig oplossen in de vertrouwde omgeving waar je geboren bent en waardeer je heus wel je eigen-land’s deugden. Van elke cultuur kunnen we hopelijk wat leren.
Cheers van Christchurch.
Heeft niet iedereen dat gevoel als hij van vakantie terugkomt?
Alsje dan weer hier bent, dan trekt DAAR als een magneet aan je.
Dan komt de eerste periode na terugkeer elke nacht weer die droom. De droom van een onbezonnen leven, met veel gezelligheid, respect en medeleven van en naar alles en iedereen.
Het lijkt DAAR namelijk altijd beter, netter, humaner etc etc
Volgens mij veromantiseert iedereen DAAR!
En dan de praktijk. Heb best veel vrienden die ooit na een vakantie dan wel het au pairschap, ergens zijn blijven hangen.
Italië, Frankrijk, Spanje, USA.
En uiteindelijk blijkt dat de zon de zee en de pittoresk aandoende markt op het sinds de middeleeuwen niet meer gerenoveerde dorpsplein, niet kan voorkomen dat het DAAR onderling net zo gaat als hier!
Net zoveel roddel en achterklap. En bijvoorbeeld het gegeven dat men je als toerist graag ziet komen, en uiteraard vertrekken. Maar definitief blijven??
Eigenlijk zou je verplicht nog een weekje in eigen land op vakantie moeten gaan. Dan ben je namelijk DAAR, en wat blijkt? De mensen zijn anders, opener en vrolijker!
Ik heb me gister door een Zwitser laten vertellen dat wat hem opvalt aan de Nederlanders in A’dam, is dat we altijd lachen. Nou ben ik er nog niet helemaal uit of ik ’t met hem eens ben – in ieder geval wel vergeleken met de zwitsers :) .
Zelf valt me vaak op hoe arrogant Hollanders overkomen, vooral op internationale conferenties. Tact is ook duidelijk niet een van onze assets… Wel grappig te zien hoe dat binnen Nederland prima lijkt te werken. Als Nederlander in het buitenland is het iig nog een aardige uitdaging. Eigenlijk juist niet vanwege die nuchterheid, maar meer vanwege enthousiasme om dingen aan te pakken en problemen op te lossen (al dan niet met een lading polderpraat vooraf ;) ).
In Canada (en hoe leer je een volk beter kennen dan via het buitenland ;) ) staan de Hollanders bekend als hardwerkende, goed geintegreerde mensen. Hun boerenerven zijn landelijk beroemd/berucht vanwege hun zeer nette karakter. Het laatste vrije onkruid is uitgeroeid en alles staat in propere perken volgens de juiste regels der boerenkunst. De Canadezen maken met hun compliment feitelijk een contrast met de First Nations erven – waar erf en bos via een lading oude, bewaarde spullen naadloos in het bos overgaan. Deze ‘indiaanse’ erven gelden bij de blanke allochtonen als een schande – omdat alleen de eigenaar zelf de functie nog ziet van wat voor anderen oude troep is.
De Hollanders staan verder bekend om hun strenge geloof. Zo is er de filmarchetype van Reverend De Boer – de onverbiddelijke recht in de leer dominee. Veel [i]bible belts[/i] in Canada zijn vanuit Nederlands perspectief homegrown en de Nederlandse bijbel is in de praktijk een groter exportprodukt dan de wiet.
Holland Marsh, Ontario (een drooggelegd moeras, ooit wildernis; nu een burgerlijke fundamentalistische polder) is van al bovenstaande voorbeelden een perfekt voorbeeld.
Dus wat geldt daar als typisch Nederlands?
(1) het propere alles in regels gevatte;
(2) het fundamentalistische christelijke geloof.
Reverend De Boer, wonend te Holland Marsh.
Mijn vrouw uit Indonesië vindt Nederlanders koel, afstandelijk en gesloten. Onze uit Finland afkomstige verloskundige vond Nederlanders zo warm, belangstellend en gastvrij…
’t Is dus maar van welke kant je het bekijkt.
Italianen hebben iets met bambini. Maar met allochtonen, moslims in het bijzonder, schijnen ze minder te hebben, nog minder dan bij ons.
Terug van vakantie met een envelop van de belastingen op je deurmat.
Een vertrouwd gevoel.
Home sweet home.
12 Kitty “Tact is ook duidelijk niet een van onze assets… ”
Dat geldt met name voor Randstedelingen en Noorderlingen denk ik. Pas toen ik bevriend raakte met iemand uit Limburg begon ik iets te begrijpen van charme en tact. Voorheen keek ik er tegen aan als om de hete brei heen draaien maar ik kan het nu wel waarderen hoewel ik mijn roots niet verloochen.
16# Simon:
Pas toen ik bevriend raakte met iemand uit Limburg begon ik iets te begrijpen van charme en tact.
Geert wellicht? :-)
‘Zo heeft elk land z’n eigen smaak: het ene is gastvrijer, kleurrijker of vrolijker dan het andere’.
Is dit een suggestie dat Italie gastvrijer is dan NL?
http://www.ad.nl/buitenland/2708678/Fascisme_ligt_op_de_loer_in_Itali.html
Nederland toch zo slecht nog niet, Reflex?
11 # Lieke:
De droom van een onbezonnen leven, met veel gezelligheid, respect en medeleven van en naar alles en iedereen.
Het lijkt DAAR namelijk altijd beter,
(WAAR red,) netter, humaner etc etc
Volgens mij verromantiseert iedereen DAAR!
Daarom heb ik een nieuwe naam voor
het Paradijs : Het Paradaarwaar
Gezonder alternatief, nietwaar?
#16
Charme en tact is niet om de hete brij draaien. Het is meer als een volumeknop. Bij Nederlanders staat de volume vaak op 10, terwijl de boodschap bij 2 of 3 allang duidelijk is. Onbeschoftheid leidt tot verdoofdheid voor de nuance.
#17, in dat opzicht is Geert inderdaad niet al te zuidelijk. Hoewel het best zou kunnen dat dit in de persoonlijke omgang wel zo is.
Toevallig net een artikel in het NRC over de Nederlandse volksaard en hoe we met elkaar omgaan:
“Meer dan 90 procent van de Nederlanders vindt andere Nederlanders te egocentrisch. Dat heeft iets tragisch en komisch tegelijk: in feite verwijt dus iedereen elkaar te weinig rekening te houden met anderen.”
http://www.nrc.nl/opinie/article2303414.ece/We_voelen_ons_enorm_tekortgedaan
@Hendrik Jan
Ik geef je gelijk. uit de verhalen die ik heb gehoord van gastarbeiders in Italie blijkt dat het helemaal geen paradijs is, misschien wel voor een toerist die een weekje daar rondhangt, maar geloof me lang leve Nederland !
@ 22 Hahahahahaha ,
Beste ALison,
#16
Charme en tact is niet om de hete brij draaien. Het is meer als een volumeknop. Bij Nederlanders staat de volume vaak op 10, terwijl de boodschap bij 2 of 3 allang duidelijk is. Onbeschoftheid leidt tot verdoofdheid voor de nuance.
Nederlanders zijn direct, dat is net iets anders en moeilijk uit te zetten tegen charme en tact.
In Nederland is het de gewoonte omdevolumekn op 10 te zetten of anders gezegd, te zeggen wat je denkt. In het zakenleven blijkt het juist voor zeer veel creativiteit. Dus niet iet oei oei ik moet charmant en tactisch (lees ik zeg niets) zijn terwijl mijn baas het aller aller stomste idee ten uitvoer gaat brengen, nee bij ons is het gewoon, baas dat kan niet en gaat gigantisch veel geld kosten.
Nederland heeft met zijn 16000 000 mensen een vooraanstaande positie, vooraanstaander dan je zou mogen verwachten, diplomatie, tact en flexibiliteit is onze core business, aleeuwenlang.
Natuurlijk staan daar weer net zo veel negatieve punten tegenover, maar das ook zo cool, in Nederland mag je al eeuwenlang zeiken, je zegt het maar en je MAG er over zeiken!
En dat doet de Nederlander dan ook.
Neem nu de andere wat meer tactischeen charmante landen, hoe is het daar gegaan bij de Europese verkiezingen.
Ook een ruk naar rechts, Ironisch Reflex valt voor de Charme van Italie, maar wat zit er onder die charme, of brei, of tussen volume 4 en 10?
Een veenbrand.
Doe mij maar het directe, net als bijna alle reageerders hier, toch?
Mvg
Ps. Alison, jou volume knop staat toch ook een heel eind tegen 10 haha!
Over onaangepast gedrag gesproken.
Ging gisteren naar de bioscoop. Harry Potter, voor wie dat wilt weten. Dat is inderdaad geen al te beste film.
Enkele groepen mensen staan netjes te wachten tot de zaal open gaat. Vervolgens komt een specifieke groep aanlopen die niet gaan wachten. Proberen direct de zaal in te lopen. Ze worden er overigens 3 keer uit gegooid door het schoonmakend personeel.
Heel toevallig zat deze roep achter mij in de zaal. Ging een van hen halverwege de film uitgebreid telefoneren. Ja, (toevallig) voornamelijk in een taal die gesproken word in Noord Afrika.
Over een ding (die hij wel in het Nederlands zei) ben ik het met hem eens. Na een uur is er nog niets gebeurd in de film.
Ik krijg net als ieder ander regelmatig te maken met onaangepast gedrag. Toevallig lijkt het wel vaak van bepaalde groepen te komen. Of ik onthoud het vaker wanneer het van zo’n groep.
Wijblijvenhier stelt in situaties graag dat er stelselmatige discriminatie van moslims plaatsvind.
Ik stel dat er stelselmatig onaangepast gedrag vertoont wordt door zekere etnische groepen.
Nederlanders zijn over het algemeen kudde dieren. Daarom wordt er ook allergisch gereageerd als iemand net even anders zijn tuintje inricht, of zijn leven.
Hoi Frank,
Ben het met je eens dat mijn volumeknop ook vaak hoog staat. Ben ik toch nog Nederlands geworden na al die jaren ;)
Ben het ook met je eens dat directheid een fijne Nederlandse eigenschap is. Blijft het grote verschil tussen directheid en onbeschoftheid en de vrijbrief die sommigen zich menen aan te mogen meten om onbeschoft te zijn, omdat dat nu eenmaal cultureel Nederlands erfgoed zou zijn.
Beste Alsison,
Het verschil tussen onbeschoftheid en directheid is inderdaad een beetje aan het vervagen.
Onze moreel superieure subgroepen zijn inmiddels zo lang aan het polariseren dat het oog voor de andere kant van een verhaal verloren gegaan lijkt te zijn.
En zo wordt directheid steeds vaker ongenuanceerd en onbeschoft, dat krijg je als je in je mening alleen je eigen kant van het verhaal verwerkt.
Gevaarlijke ontwikkeling waar iedereen debet aan is.
Wel cool dat we het weer eens eens zijn met elkaar!
Mvg