Voorpagina Algemeen

De wonderen van Jezus

Het is bijna kerst. Nederland maakt zich op voor de gezellige sfeer die er heerst tijdens deze feestdagen. Kerstbomen, kaarsjes, verlichting en de bijbel. ALs moslim zijnde moet ik toegeven dat deze aangename gezelligheid mij enigszins verleidt. Stel je eens voor als ik als zoon van Imam een kerstboom in huis haal, om zo in de schoenen te staan van een christen. Jeetje, mij zouden ze meteen verketteren tot Mushrik (afvallige) en de fysieke klappen van mijn vader zullen eveneens moeilijk te ontwijken zijn. Nee dat wil ik liever niet ….

Het is een onomstotelijk feit dat de viering van kerst in de loop der jaren een minder religiueze betekenis is gaan inhouden. Véél Nederlanders (waaronder een behoorlijk aantal atheïsten) vieren de kerst voor de onderlinge saamhorigheid en cohesie. Het is een moment van liefde en binding. Naast het feit dat er elk jaar duizenden euro’s worden uitgegeven voor deze feestdagen, is het niet een slecht idee om even stil te staan bij de essentie van deze kerstviering. Namelijk Jezus.

Van begins af aan ben ik een trouwe ‘fan’ van Jezus (Isa a.s). In zijn biografiën kom ik vaak tekens van herkenning tegen. Zijn verhalen ontroeren mij in het diepste. Dat is niet vreemd, want hij is een belangrijke sleutelfiguur voor bijna 1 miljard moslims. Zo geloven moslims dat bij nadering van het Einde der Dagen, deze zelfde Jezus als voorbode zal komen ter waarschuwing van de Totale Vernietiging. Als je een goed ontwikkeld persoon vraagt; wat was zo bijzonder aan Jezus? zal die persoon ongetwijfeld antwoorden: Hij kon zieken genezen en doden laten opstaan. Zowel de christen als de moslim gelooft hier hetzelfde.

Wat is er nu echt gebeurd? Dat is de vraag die veel moderne lezers stellen over de wonderen die Jezus zou hebben verricht. Vooral veel westerlingen hebben moeite om oprecht en voluit in de wonderen te geloven. Sommigen geloven dat de wetenschap in principe alle verschijnselen kan verklaren en dat schijnbaar onverklaarbare zaken uiteindelijk ook ontrafeld zullen worden. Mensen, die deze overtuiging zijn toegedaan, gaan er waarschijnlijk vanuit dat Jezus’ tijdgenoten, levend in een niet-wetenschappelijk tijdperk, wonderen zagen in dingen die nu rationeel verklaard kunnen worden.

Ik persoonlijk, kan makkelijk de genezingswonderen van Jezus accepteren. Mijn verklaring hievoor is te vinden in het licht van de ontdekking van de psycho-somatische achtergronden van sommige ziekten. Wat deze precies zijn, laat ik voor één volgende keer…