Voorpagina Media, Politiek

Hebben we dan niets geleerd van het militair ingrijpen in Irak en Afghanistan?

We staan op het randje van een oorlog gebaseerd op dezelfde leugens als in 2003, maar deze keer mét de kennis van de catastrofale gevolgen van zo’n oorlog. De VS bevinden zich daarom in een lastige positie nu zij er praktisch in hun eentje voor staan Syrië aan te vallen. Gisteravond heeft het Britse Lagerhuis 90% van het volk gerepresenteerd en tegen Cameron’s motie voor militair ingrijpen in Syrië gestemd.

Ook Duitsers zijn massaal tegen de oorlog en Merkel heeft zich aangesloten bij Ruslands positie voor een ‘politieke oplossing’. Alle omringende landen van Syrië weigeren unaniem hun land- en luchtwegen vrij te geven voor mogelijke aanvallen omdat de mensen weten dat een oorlog in Syrië, een oorlog in de hele regio betekent. Het Franse volk weigert de VS te volgen en Hollande moet zijn positie herzien. En ook Timmermans durft geen steun te verlengen aan de VS voordat het VN rapport terecht is en een volkenrechtelijk mandaat heeft plaatsgevonden – want dat is “de les na Irak“.

De les na Irak is dat je een land niet militair kan aanvallen op basis van leugens. Irak had géén massavernietigingswapens. Er was nooit bewijs van massavernietigingswapens in Irak. Miljoenen mensen gingen in 2003 de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Irak. Maar de miljoenen stemmen werden niet gehoord en Irak werd onder leiding van het criminele duo Bush en Blair toch aangevallen. We zijn nu tien jaar later later en het enige wat massaal is vernietigd: is Irak zelf.

Mijn echtgenoot George Galloway, Brits parlementslid en grote tegenstander van de Irak oorlog en die in Syrië, gaat nu een documentaire film maken over de voormalige Britse Prime Minister Tony Blair, het brein van het duo. Over zijn smerige leugens, zijn illegale oorlogen, zijn corrupte deals met dictators, zijn bloeddorstige spelletjes: al zijn misdaden zullen worden belicht.

George kent Tony Blair van dichtbij – als geen ander van zijn tijd als parlementslid voor de Labour Party gedurende 16 jaar – totdat Blair hem persoonlijk uit de Labour Party uitstootte vanwege zijn uitgesproken oppositie tegen de Irak oorlog in 2003. In de documentaire film zal George Blair najagen met verzoek voor uitleg van zijn misdaden die in het Internationale Gerechtshof in Den Haag hadden moeten berecht worden.

De documentaire film zal principieel kijken naar (1) hoe Blair de Labour Party heeft vernietigd tot de Anti-Labour of zelfs Non-Labour Party, (2) hoe hij direct en indirect verantwoordelijk is voor de dood van een miljoen mensen in Iraq en Afghanistan (3) hoe hij vandaag de dag schaamteloos pocht als ‘Vredesambassadeur voor het Midden-Oosten’ en optreedt als ‘Speciale Consultant’ in Dowing Street. Met het laatste maakt Blair groot geld. Héél veel geld – in het Engels vertaald als “making a killing“, zodoende de driedubbele betekenisvolle titel van de documentaire film: “The Killing of Tony Blair”.

De documentaire film zal worden gefinancierd middels crowdfunding: een nieuwe, democratische manier waarbij het collectief geld verzamelt om een project als deze rond te krijgen. Je kunt een bedrag zo klein als 5€ doneren en daarmee effectief bijdragen. En iedereen die bijdraagt zal op z’n minst individueel worden geëerd in de credits aan het einde van de documentaire film.

Afgelopen donderdag werd het project gelanceerd op www.kickstarter.com en binnen 24 uur werd bijna de helft van het minimale doelbedrag al bereikt. Dit is people power in haar nieuwste vorm.

Maakte jij ook deel uit van de miljoenen mensen die wereldwijd de straat opgingen in protest tegen de oorlog in Irak? Voel ook jij je bedrogen van je democratisch recht toen Bush en Blair de stem van de overweldigende meerderheid negeerde en de oorlog in Irak alsnog aanging?

Hier is je kans om je bijdrage alsnog gehoor te geven – en deze keer zal het er daadwerkelijk aan toe doen. Ga naar Kickstarter en draag jouw steentje bij. Gerechtigheid voor de miljoen doden zal worden gezegevierd als de moordenaar wordt berecht in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en achter tralies komt te zitten. En deze film zou een stap in die richting kunnen zetten, met jouw bijdrage.

Een decennium later jaagt het rampzalige debacle van de Irak oorlog de Westerse leiders nog steeds na. Syrië heeft GEEN chemische massavernietigingswapens. De mensen zijn TEGEN een oorlog in Syrië. En deze keer zullen de leiders naar hun machtige meerderheid moeten luisteren. People power zal zegevieren!

Foto: chrisjohnbeckett via photopin cc

Afgestudeerd in kinderrechten, de van huis uit antropologe en gedreven tekenaarster uit hartje Mokum met wortels in het Grootste Archipel, is heden genesteld in London maar reist de wereld rond met haar man als politiek activiste: zij is Putri Gayatri Pertiwi, freelance columniste voor Wijblijvenhier.nl

Lees andere stukken van