Voorpagina Ingezonden

Depressie

Dit stuk is ingezonden door Mohammed Siraj

In Zomergasten was onlangs Trudy Dehue (hoogleraar wetenschapstheorie en schrijfster van het boek De depressie-epidemie) aanwezig. Enige dagen ervoor besteedde De Volkskrant al aandacht aan haar boek, maar dit op een teleurstellende wijze. Er werden 5 negatieve punten van haar boek behandeld. Als iets alleen maar negatief wordt besproken, dan is er iets mis. Er is altijd wel een positief punt te benoemen. De uitzending heeft me drie uur en vijf minuten aan de TV vastgehouden, die lange zit was misschien het enige negatieve punt.

De Soefies zeggen het al eeuwen: "Een ongelukkig hart maakt anderen ongelukkig". Het is niet voor niets dat in het Soefisme aandacht wordt besteed aan geluk, aan innerlijke vrede en aan sereniteit. Dehue toonde diverse indrukwekkende filmpjes. Je zag bijvoorbeeld de vrouw van Del Shannon die vertelde dat hij zelfmoord had gepleegd door de bijwerking van het voorgeschreven medicijn Prozac. Een andere vrouw, die een Amerikaanse patiëntenvereniging vertegenwoordigde, maakte juist duidelijk dat middelen als Prozac grote hulp bieden voor depressieve mensen. Reclamefilmpjes voor pillen tegen depressie zijn in de loop van de tijd veranderd, van het accepteren van wat je overkomt tot het je in staat stellen mee te doen met het leven.

Gezien het grote aantal mensen dat depressief is – depressie staat zeer hoog in de Top 10, waarschijnlijk ken je het verschijnsel in je nabije omgeving – gezien de explosie in het aantal voorgeschreven pilletjes, gezien het aantal websites dat ingaat op depressie, is het zinvol om aan depressie serieuze aandacht te geven. Al-Ghazzali heeft ongeveer 900 jaar geleden een middel zonder bijwerkingen ter beschikking gesteld door De Alchemie van het Geluk te schrijven. Of het nu een verantwoordelijkheid is van de maatschappij, of van het individu om iets aan depressiviteit te doen, of dat beide wegen bewandeld moeten worden… in ieder geval zijn antwoorden op depressiviteit van groot belang.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van Wij Blijven Hier!