Voorpagina Maatschappelijk

De vrouw op mijn achterbank

Gisteren reed ik de hele dag door Amsterdam van hot naar her. Strakke afspraken, strakke planning, no time to waste. Zo was ik onderweg naar een bestuursvergadering, ik was te laat en zat vast ergens in Amsterdam-Zuid ter hoogte van een tramhalte. Terwijl ik aan het wachten was om door te kunnen rijden, las ik mijn mail en maakte notities. Opeens werd er op mijn raampje geklopt. Een Marokkaanse vrouw, 1e generatie, wanhoop in haar ogen. Of ze met me mee mocht rijden tot aan de Overtoom, zodat ze een andere tram kon pakken.

Dit is niet de vrouw die in het artikel beschreven wordt

Ondertussen kwam er beweging in de file en moest ik doorrijden, dus ik reageerde impulsief en intuïtief en zei haar dat ze in kon stappen. Ze ging achter mij zitten, opgelucht en blij dat ze niet meer in de regen op een tram moest wachten.

Ik vroeg haar wie ze was, of ze kinderen had, getrouwd. Ze had kinderen inderdaad, getrouwd met een Shmetta (nietsnut in het Marokkaans) en haar dochters zaten niet op school en deden niets anders dan wachten op een man. Daarnaast zat haar zoon sinds kort in een TBS kliniek – ze begon te huilen.

Dat was wel even een relativeringsmoment, dat gehaast om niets. Deze vrouw droeg de wereld op haar schouders, geen Nederlands sprekend, dochters en een man die je niet helpen en een zoon die vastzit. Hartverscheurend. Ondertussen waren wij bij de Overtoom aangekomen en sprong ze uit de auto, ze riep mij mooie dingen toe ‘op deze heilige vrijdag’, gaf mij een kus en zei dat ze trots was op vrouwen zoals ik. Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik haar weg zag lopen. Een vreemde vrouw in mijn achteruitkijkspiegel, die in 10 minuten haar hele leven vertelde. Het luchtte haar op en het zette mij weer even met beide benen op de grond.

Ik reed op mijn gemak naar mijn vergadering.

Raja Felgata is journaliste en programmamaker. Ze heeft in 2010 als hoofdredacteur de eerste Kleurrijke lijst van Nederland gelanceerd. Een jaarlijkse lijst van 101 Kleurrijke vrouwen (en mannen) die benaderd kunnen worden door bedrijven, organisaties en redacties van mediaprogramma’s. Op deze manier beïnvloed de Kleurrijke Lijst de beeldvorming in Nederland, kleurrijke stemmen die gehoord en gezien mogen worden en op die manier hun expertise delen.

Lees andere stukken van Raja