Voorpagina Islam, Maatschappelijk

Supermarkt Tanger Den Haag weet niet waar eigen vlees vandaan komt

Kippen groeien niet aan een boom, dat is één ding wat vaststaat. Maar waar het nou écht vandaan komt, daarover tasten de inkopers van supermarkt Tanger Den Haag in het duister. Abdelhakim ‘Halalpolitie’ Chouaati kwam er namelijk achter dat tientallen soorten vleesproducten (rund, kalf, schaap, lam, kip etc.) – geen halalstempel hebben, en de herkomst onduidelijk blijft.

Daardoor is het bovendien onzeker  – onwaarschijnlijk zelfs – dat het aangeboden vlees halalproof is. Grote kans dus dat je kipfilet (van 2,50, waar je ook je vraagtekens bij kunt zetten) van de laatste weken net zo halal is, als de plofkip van de Appie. Eet smakelijk!

Hier de excuusbrief van eigenaar A. Barghaoul:

Verscentrum Tanger
Hoefkade 303
2526 BT ’s-Gravenhage ZH

’s-Gravenhage, 20 september 2013 

Betreffende: Constateringen Halalpolitie gedurende halal-inspectie op donderdag 19-09-2013

Beste Halalpolitie,

Ik schrijf u deze brief naar aanleiding van het uitvoerige gesprek dat ik afgelopen donderdagochtend 19 september 2013 jl. had met de heer A. Chouaati, halal-inspecteur en halalconsulent bij de Halalpolitie.

In het door ons aangeboden assortiment van vleeswaren bevinden zich tientallen soorten vleesproducten (rund, kalf, schaap, lam, kip etc.). Op al de door ons aangeboden vleesproducten staat normaal gesproken of een halal-stempel, of er wordt een halal-certificaat bij geleverd. Jammer genoeg zijn sommige van onze vleesproducten buiten de boot gevallen. Zowel mijn personeel als ik waren hier niet van op de hoogte. Deze feiten zijn ons door de halal-inspecteur – na een uitgebreide inspectie – zeer duidelijk gemaakt.

Ik ben – sinds de bovengenoemde halal-inspectie – samen met het werk-team dat direct onder mij valt, onmiddellijk aan de slag gegaan. Ons team heeft iedere factuur nagekeken en al onze leveranciers gebeld. We hebben contact opgenomen met al de leveranciers die kip en/of vleeswaren aan ons leveren en hen verzocht om de bijbehorende halal-certificaten mee te leveren of op te sturen. Als ons verzoek niet wordt ingewilligd dan wordt er in de toekomst ook niet meer bij die leverancier ingekocht. De producten die nog bij ons in de schappen liggen en waarvan o.a. door de halal-inspecteur is geconstateerd dat deze niet aan de halal-eisen voldoen worden per direct uit het assortiment gehaald en geretourneerd of vernietigd.

Bij deze bied ik, A. Barghaoul – op 19 september 2013, tijdstip 13.20 te ’s Gravenhage – namens mijzelf en mijn werk-team onze welgemeende excuses aan de moslimgemeenschap, in het bijzonder aan onze klantenkring. Ik heb erg spijt dat ik niet heb opgelet en het personeel niet duidelijk heb gemaakt dat zij eerst de producten moeten nachecken op halalwaardigeid voordat er wordt ingekocht. Vanaf nu zullen er geen misverstanden voorkomen.

In afwachting van uw reactie verblijf ik,

Met vriendelijke groeten,

A. Barghaoul

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie