Voorpagina Maatschappelijk, Media, Politiek

Papegaaitje leef je nog: TRIWIO!

Oh jawel! Koren op de molen van de gemiddelde burger van Rotterdam. Ook nog wat koren op de molen van de gemiddelde islamofoob, de slecht geïnformeerde racist, de lelijkinterpreterende discriminant, de bevooroordeelde oelewapper en alle partijen met boter op hun hoofd. Tariq Ramadan Is Weer In Opspraak (vanaf heden: TRIWIO).

Nadat deze zogenaamde wolf-in-schaapskleren met de verborgen agenda het homo-incident in de Roffa’se heksenketel ternauwernood had overleefd (er bleek niets van te kloppen, maar het kleeft wel…), rolde hij alweer door naar het volgende sappie-verhaal.

TRIWIO omdat hij een show presenteert op het engelstalige PressTV, dat gefinancierd schijnt te worden door de Iraanse overheid. Het is een zender die tegenwicht moet bieden aan des werelds CNNs, BBCs en Foxnews’s van deze tijd.

Je zou denken dat in een land als Nederland, waar de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat, dit nobele streven van PressTV’s financier wel aan zou slaan. Zeker als je weet dat de Nederlandse overheid subsidie geeft aan een oppositievoerend radiostation dat uitzendt vanuit Nederland in het Perzisch. Met andere woorden: Nederland mengt zich met pro-Westerse propaganda (denken we, we verstaan het niet) in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine natie. Oh. Bugger.

Hoe was het ook alweer? De biografe van Descartes zei ooit: "ik veracht uw mening, maar zal tot de dood strijden opdat deze gehoord mag worden". Of zoiets. Maar de Nederlandse staat heeft hierin natuurlijk het Recht aan haar zijde. Zoals we allen weten is het Iraanse regime fout. Foutfoutfout. Zeg mij allen na: het Iraanse regime is fout. En daarom papegaaien we allen na: TRIWIO!

Ik ken Tariq Ramadan al een tijdje. Niet dat ie een mattie van me is of zo, maar ik heb hem al een paar keer horen spreken, heb wat van zijn boeken gelezen (waarin hij steevast ondertekende met: May the Light love you!) en vooral ontzettend genoten van zijn schokkende ideeën.

Over de westerse maatschappij: zet je als moslim in voor je maatschappij omdat je een mens onder mensen bent en je de plicht hebt om je leefomgeving te verbeteren. Voor jezelf maar vooral ook voor anderen. Of: lever een bijdrage aan de plek waar je woont. En: investeer in jezelf; leer over je geloof, leer over de wetenschap.

Over homoseksualiteit: ik voed mijn kinderen met de Islam op en homoseksualiteit is daar geen onderdeel van. Maar als een van mijn kinderen homo blijkt te zijn zeg ik: ik heb hem of haar opgevoed tot volwassen en weldenkend individu. Daarna maakt hij of zij de eigen keuzes waar hij of zij zelf verantwoordelijk voor is. Ik zal onvoorwaardelijk van mijn kind houden, ongeacht…

Over het Midden-Oosten: hij is van mening dat vele moslimlanden gebukt gaan onder totalitaire regimes en dat de moslims die leven in de blakende vrijheid van het Westen een positieve invloed kunnen hebben op die landen. Hij is van mening dat de emancipatie en verlichting van de moslim in het Midden-Oosten zeer zeker plaats zal vinden, maar ook dat dit gebeurt langs de lijnen van de eigen geschiedenis en ontwikkeling.

Dit laatste is, vermoed ik, van belang om te begrijpen wat hij doet bij PressTV. Ramadan ziet het namelijk als een historische miskleun om te denken dat alle landen op dezelfde manier bij dezelfde vorm van democratie zullen uitkomen als pak ‘m beet Nederland of de VS. Het revolutie- en/of verlichtingsmodel zoals sommige westers landen dit hebben gevolgd, heeft voor hem vooral relevantie voor… die landen in het westen: de tijden zijn veranderd, mensen ook en dus de keuzes en gebeurtenissen die daarbij horen ook. Het getuigt van een primitief soort occidentalisme om het westerse model simpelweg te willen kopiëren. (Zie Golfoorlog 1, en 2).

Wat doet Ramadan eigenlijk bij PressTV. Volgens zijn eigen woorden en die van de zenderbaas vooral wat hij altijd doet: discussiëren, reflecteren, de vele zaken en variaties van het leven bekijken vanuit Tariq Ramadan, moslim en filosoof. Weten we wat hij zegt op dit kanaal? Ik niet, dus ik kan er niet veel over zeggen. Het AD, de Trouw en meeste andere bronnen zeggen er weinig over. Wie er wel veel over zegt is het gros van de politici in Rotterdam. Heerlijk voorbarig. Papegaaitje leef je nog… TRIWIO!

En eigenlijk hoeven we er ook helemaal niets over te schrijven of te vinden of te zeggen: tegen de beschuldiging van Wolf in Schaapskleren of Verborgen Agenda kan niemand zich verdedigen.

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van