Voorpagina Algemeen

Het globale debiliseringsproces

"Wat heb ik nou aan zo’n democratie? In dit land gebeurt niets wat ik wil. Het moet zoals het in Amerika gaat… pure democratie."

Dat was een reactie van een vriend van mij tijdens een gesprek vandaag. "Ik voel me niet betrokken bij de politiek in Nederland. In Amerika is het veel beter, daar wordt de burger ook daadwerkelijk betrokken in de besluitvormingen door referenda."

De geliberaliseerde politieke markt krimpt steeds meer in door HET exportproduct van monopolist Amerika. Dat inwoners van landen die ertoe gedwongen worden zich erbij neerleggen, is een blijk van onmacht. Maar dat inwoners die vrij zijn in hun doen en laten zich eraan neerwerpen, is voor mij nog onbegrijpelijk.

Hoe beter zijn ze daar nou af met hun ultieme democratie, waar Arnold zelfs voor het wel of niet laten van een scheet bereid is om een referendum te houden?

Ik ben bereid te geloven dat de burgers kwantitatief veel meer betrokken zijn bij de politieke betrekkingen in Californie dan in Nederland. En dan wil ik dat ook best toekennen aan de referenda. Maar kwalitatief stelt die betrokkenheid niets voor.

Het volk heeft niet voldoende expertise om overal over mee te kunnen beslissen. In Californie kiest de bevolking bij elk referendum weer om de uitgaves te verhogen voor ziekenhuizen, scholen, parken, etc… (waar op het eerste gezicht niets mis mee is). Maar vervolgens kiest diezelfde bevolking er(heel begrijpelijk) ook voor om de belastingen te verlagen. Zelfs onze voormalige body builder krijgt het hier benauwd van, omdat hij nu inziet dat zelfs hij deze op-hol-geslagen-kiesgretigen niet kan temmen.

Dat een referendum een corrigerende werking heeft, zie je ook niet vaker dan een vliegende koe. Op het moment dat de kiezer zijn vertegenwoordiger heeft gekozen tijdens de verkiezingen, moet deze kiezer zich er de komende vier jaar ook bij neerleggen. Geef je vertegenwoordiger de kans om zich te bewijzen. Het tussendoor maar steeds houden van zo’n referendum vertraagt niet alleen het proces, maar onderwerpt een vertegenwoordiger ook aan zijn kiezer.

Dat heeft het nu ook zover gebracht dat de politicus in Californie zich heeft moeten muteren tot ‘a genie in a bottle’, die na het vervullen van drie wensen zelfs door de kiezer als onbruikbaar wordt geacht.

Het is jammer, maar dit debiliseringsproces draait op volle toeren en zelfs de voormalige filmster kan hier geen happy end van maken.