Nederlandse senioren zijn boos. Boos op het kabinet. Ook op jongeren. Omdat ze net als alle Nederlandse staatsburgers gekort worden. Dat blijkt ook wel uit de discussie op de website van de Volkskrant, waar een ingezonden brief met de titel ‘Beste 60-plussers, ik schrik van jullie schaamteloze egoïsme en onwetendheid’ 250.000 (!) keer gelezen is. Het best gelezen stuk ooit. Naar aanleiding van die brief kwamen er duizenden boze e-mails binnen van boze burgers die bang zijn dat ze in de toekomst gedwongen worden om slechts achter de geraniums te zitten.
Toen ik een aantal maanden geleden aan mijn vader vroeg of hij wat merkte van de crisis, zei hij gekscherend dat hij al vanaf aankomst in Nederland – decennia geleden – de crisis ervaart, verwijzend naar het krappe budget waarvan een gezin van 11 moet rondkomen.
Dat blijkt ook wel uit de brief die vorig jaar op de deurmat viel. Afzender? Het pensioenfonds. Of hij binnenkort even zijn opgebouwde pensioen wilde incasseren. Maar wel met een correctie want door de crisis hadden ze er een flink bedrag vanaf gehaald. In de brief stond dat hij recht had op 1150 euro. Wow, mooi bedrag dacht ik. Tot ik verder las. Het was geen uitkering per maand, of per jaar, maar dat was zo ongeveer het totale bedrag over de veertig jaar dat hij gewerkt had.
Slik.
Toen ik ook nog uitlegde dat de waarde van de pensioenfondsen enorm is gedaald omdat ‘ze’ (ja wie eigenlijk, niemand achter slot en grendel) er risicovol mee belegd hadden, vervolgde hij met een zucht, en daarna een lach: ‘Nog een reden om een beroep op jullie te doen’, zei hij onder een begeleiding van een knipoog.
Wat ik me als klein jongetje kan herinneren is dat mijn ouders niet de luxe hadden om te sparen. Elke keer als we terugkwamen van vakantie werden we verwelkomd met een aantal beruchte brieven. De brieven die de meeste angst inboezemden waren die van de scholen en de IB-Groep. Je moet je voorstellen dat je aan het begin van het schooljaar opeens voor zes kinderen (sommigen waren al volwassen of te jong) meer dan duizend gulden per persoon moest ophoesten.
Dat was een van de redenen dat ik op eigen verzoek al vanaf mijn 13e jaar werkte, in de kassen van Adriaanse voor 2,50 per uur. Ik kon tenminste wel mijn eigen opleiding betalen. En dat van mijn zusje. De rest sprokkelden we – onder aanvoering van mijn ouders – samen wel bij elkaar. Maar geloof me; het was nooit fijn om het nieuwe schooljaar zo te moeten beginnen. En dit was zo ongeveer het scenario van elk Marokkaans gezin in de omgeving. Dus in onze beleving: vrij normaal.
Maar geen reden tot klagen. Nu vele jaren hebben mijn ouders in ieder geval één appeltje voor de dorst. Een emotionele. Het huis in Marokko (emotioneel omdat het niet veel waard is, het staat immers op een berg waar ‘Bep van drie hoog’ niet dood gevonden wil worden). Hun financiële appeltjes voor de dorst, hoe gek het ook klinkt: zijn de kinderen. In Nederland hebben veel mensen dat principe omgedraaid. En laat dat nou net het problematische zijn, vooral als de waarde van het huis daalt, en de kinderen in de verste verte niet te bekennen zijn. Daar ga je dan met je participatiesamenleving.
Maar niet getreurd. Iedereen die boos is op de overheid kan bij mijn ouders terecht. Voor welgemeend advies. Bij mijn vader voor een cursus budget-managment. En mijn moeder? Die kan zo een multinational besturen. Of een land. Maar helaas zitten zij niet achter de knoppen. Nee de mensen die achter de knoppen zitten, zijn van plan om te traceren hoeveel het huis in Marokko waard is. Om er belasting over te rekenen. De schoorsteen moet immers roken. Onder andere die van de rijke pensionado’s.
Daar is slechts één reactie op mogelijk, die van mijn vader: alhamdulilah.
8 Reacties op "‘Boze Nederlandse senioren kunnen bij mijn ouders terecht voor welgemeend advies’"
Respect!
Alhamdulillah-ala-Kulli-Haal
En even eerlijk: eigendomsbelasting over buitenlands vastgoed is doodnormaal. Anders gaat elke lul toch gewoon al z’n spaargeld investeren daarin om de belasting te ontduiken? Het is gewoon eigen vermogen.. en als het zoals je zelf zegt toch niets waard is dan hoef je je verder ook niet druk te maken want zoveel procent is dat niet die box 3.
Prachtig
Tabarak Allah 3liek
Jammer, Brad2. Ik denk dat je het hele verhaal mist. Er worden in dit stuk hele goede punten aan gekaart, namelijk:
– Het kunnen terugvallen op je kinderen, wat in Nederland weer wat normaler zou moeten worden.
– Het niet kunnen bekostigen van een studie, als je meer kinderen hebt. Waardoor kinderen op jonge leeftijd moeten beginnen met werken. Daar is niks mis mee, wel als jouw hard verdiende geld op je 13 tot je laat zeggen 16e uitgaat naar schoolgeld.
– Dat je 40 jaar lang hard gewerkt hebt, waarvan de eerste 20 jaar waarschijnlijk onder slechte arbeidsomstandigheden, maar dat terzijde. Je hebt je dus het je het leplazurus gewerkt en wat krijg je er voor terug iets meer dan 1000 euro. De overheid heeft van het werkelijke bedrag waarvoor je hard hebt gewerkt weggenomen.
– En tot slot, ben je de laatste zin goed vergeten te lezen: ALHAMDULILAH. God zij dank. En dat voor alles, want ondanks dat er zoveel genomen word, heb je nog zoveel.
Geen geklaag niks, alleen maar dankbaar zijn voor wat je hebt. En jij haalt alleen die ene zin er uit. Heel knap!
Ik ging nu juist in op die punten, omdat ik ze niet helemaal begrijp. Volgende keer zal ik slechts zalvende woorden spreken en Arabische toverspreuken uitkramen zoals het een goede reaguurder betaamt hoor. Voor deze keer zal ik nog een uitzondering maken.
1 – Goed punt, alhoewel dat denk ik lastig is met gemiddeld 1.8 kinderen per ouderpaar en zoveel scheidingen. Als je daarentegen 8 kinderen (!!) hebt op 2 ouders begrijp ik dat het te doen is. Of we daar naar terug moeten lijkt me ook een hele goede vraag. Persoonlijk denk ik dat mijn ouders ook financieel eraan onderdoor waren gegaan als ze nog 6 kinderen erbij hadden genomen..dat hebben ze dus maar niet gedaan. Gelukkig bestaan er voorbehoedsmiddelen, dat scheelt over 20 jaar veel artikelen op internet. Overigens is het moeilijk relateren voor me, ik ben ouder dan Abdelkarim maar mijn ouders zitten nog lang niet aan hun pensioen (tegenwoordig moet je namelijk langer doorwerken).
2 – Het niet kunnen bekostigen kun je allerlei vragen over stellen. Hiervoor zijn al sinds mid-jaren 80 allemaal regelingen. De school van meneer El-fassi kun je gewoon opbellen om naar het schoolgeld te vragen en dan krijg je behalve te horen dat ze daar geen tijd voor hebben ook te horen dat ze 1000 gulden wel wat veel vinden voor die tijd en dat het Scheldemond ruimhartig tegemoet komt aan minder bedeelde ouders. Het schoolgeld is blijkbaar in 10-20 jaar tijd meer dan gehalveerd.. en dat terwijl de boeken er nu bijzitten en ze minder geld krijgen van de overheid.
3 – Erg treurig en een grove fout van de toenmalige vakbonden en werkgevers die onder die pensioenregelingen zijn uitgedoken. De overheid heeft dit bedrag echter niet weggenomen! Je zou de details moeten weten om erachter te komen waar dit is gebleven: mogelijk is de premie gewoon jaarlijks uitgekeerd tijdens de werkzame jaren en is de werkgever aan de pensioenverplichtingen ontkomen door zijn werknemers elk jaar opnieuw aan te nemen en een paar weken naar Marokko op vakantie te laten gaan. Iets dat overigens al lang niet meer mogelijk is (maar ja daar hebben die mensen nu weinig meer aan).
4 – Nou bij deze… hartstikke bedankt God. Hopelijk gaat onze lieve heer zich -na het bekommeren om mijn ouders pensioenproblematiek- nu weer bezighouden met stervende kinderen in andere landen want multitasken is duidelijk niet aan mannen besteed weer..
Ik begrijp uit alle pensioenartikelen zo onderhand dat Nederland jaren 70-80 een soort Sovjet strafkamp was waar mensen 20 uur per dag stenen tot zand moesten knagen met hun tanden en de korrels van Maastricht naar Groningen moesten blazen. Misschien hadden jullie ouders destijds gewoon moeten ruilen met mijn ouders, die hadden vast genoten van olijven eten in het middellandse zeegebied..Dan maar geen kinderen op de universiteit! Had ik nu lekker scooters gestolen en marokkaanse homo’s bedreigd in de magreb als kutnederlander ;)
Hoi kanaarie, bedankt voor je uitleg want hoewel ik het een mooi en leuk verhaal vond begreep ik ook niet helemaal wat de auteur precies wou zeggen. Dat ze het zo slecht haddem vroeger maar niet klagen? Dat hij de weinig pensoioen krijgt? Is het kritiek op het feit dat zijn crib i marokko belast wordt? Niet erg duidelijk verhaal dus wat dat betrefr. En wat is dan het advies van je ouders abdelkarim?
Om op enkele van die punten terug te komen.. Elk buitenlamds huis word belast, of zou marokko daarop een uitzondering moetem worden? Ik dacht dat wbh zo tegen disciminatie was.
Wat betreft de kinderen heeft brad toch echt gelijk, niet iedereen verkeerd in de luxe(!) positie dat die elk koters heeft die voor je kan zorgen. Sterker nog, de reden dat mensen in arme landen zoveel kinderen hebben zijn sociologisch gezien om het simpele feit dat in die landen de kinderen een soort oudedag voorzienning zijn. Naarmate een land economisch groeit, neemt ook het aantal kinderem dat een echtpaar neemt af (plus de mogeljkheden tot geboortebeperking van vandaag de dag. Dus om je uit je illusie te halen dat allochtone kinderen meer voor hun ouders over hebben, dat klipt ergens wel aangeziem ze in het geval vam abdelkarim precies om die reden op de wereld zijn gezet.
Jeetje Brad2 wat een respectloze reactie. Naar om
te lezen en daardoor schiet je denk ik aan je doel voorbij.
Ik kon tenminste wel mijn eigen opleiding betalen. En dat van mijn zusje.
dit raakte mij!!!