Voorpagina Gastarbeiders

Oudermishandeling

Famile Arslan is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Ze heette Zehra, de moeder van de moeder van mijn moeder, ik heb haar nooit gekend. Ik heb gehoord dat zij een prachtige Turkse vrouw was uit een welgestelde familie. Wat ik van haar weet, is dat zij veel heeft geleden van haar schoondochter. Maar wie niet, zou je denken.

Ouderen zijn een groeiende groep in de moslimgemeenschappen. Immers de eerste generatie gastarbeiders is nu op een leeftijd waar je haar hoogbejaard kan noemen. Met het ouder worden van deze groep groeit een fenomeen dat we maar al te graag willen verzwijgen. Oudermishandeling.

Oudermishandeling is een vorm van huiselijk geweld. Zoals bekend is huiselijk geweld onder te verdelen in meerdere vormen van geweld, zoals fysiek, psychisch en seksueel. Daarnaast kent het meerdere slachtoffers, waaronder de vrouwen en kinderen, maar ook ouderen en gehandicapten worden slachtoffer van huiselijk geweld. Met name als zij slecht ter been zijn, wat vaak het geval is. Ouderen die het huis niet meer kunnen verlaten en totaal afhankelijk worden van de kinderen die hun bankpasjes innemen en bepalen wat zij te eten krijgen.

Ondervoeding van ouderen is een vorm van oudermishandeling. Maar meestal worden ouderen bestolen door hun kinderen. De uitkering wordt gestort op een rekening waarvan de bankpasjes worden ingenomen. Een man had het zelfs zo bont gemaakt dat hij ook dingen ging bestellen en bij zijn vader liet bezorgen, waarop de deurwaarder zich bij de vader, die van niets weet, meldt.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in mijn werkomgeving niet heb gehoord van seksueel geweld, maar fysiek geweld wordt niet geschuwd. De arme moeders en vaders verbergen hun wonden en blauwe plekken. Er gaat echt van alles door me heen als ik dat zie. Zo oud, fragiel, kwetsbaar en zij schamen zich zo erg. tranen die niet willen stoppen. Een vader zei tegen me: "Ik heb zo erg mijn best gedaan voor hen. Ik heb gewerkt voor een beter bestaan, maar wordt afgedankt als een hond. Waaraan heb ik dit verdiend." Ik zweeg omdat woorden alleen pijn zouden doen.

Steeds vaker wordt van jongvolwassenen verwacht dat zij als mantelzorger de zorg over hun ouders op zich nemen. De reden daarvoor is dat thuiszorg beperkt voorhanden is en natuurlijk duur. Eigenlijk is dat raar. We zijn aan de ene kant een zeer individualistische (lees: egoïstische) samenleving, maar vervolgens wordt van diezelfde samenleving verwacht dat zij de zorg van anderen op zich nemen. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander. Maar mantelzorg in handen van particulieren kan voor veel spanningen zorgen. Je hebt mensen die hun slechte jeugd gaan verhalen op hun ouders en anderen kunnen de druk gewoon niet aan en worden agressief.

In een strafrechtelijke zaak heb ik het te doen met beiden. Enerzijds met de slachtoffers, de ouderen, omdat niemand zo behandeld mag worden en zeker niet door de eigen kinderen. En anderzijds met de daders, jongvolwassenen, die zo ziek zijn om hun eigen ouders, zij die hen opgevoed hebben, te slaan, te verwaarlozen, uit te buiten.

Ik denk dan aan mijn oma en voel de angst van velen naast mij, die geen kinderen op de wereld durven te zetten. Misschien omdat we bang zijn om geconfronteerd te worden met dergelijke daden van ons vlees en bloed.


Famile Arslan (34) is geboren in Turkije en sinds 1975 in Nederland. Nu is ze advocaat en procureur in Den Haag.