Voorpagina Maatschappelijk, Politiek

Het zal nooit wennen

Het zal nooit wennen. Een provocerende haatkuif als volksvertegenwoordiger in ónze Tweede Kamer. Het is niet de eerste keer, en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn, dat een tweet van Geert Wilders zoveel negatieve energie in mij oproept. Ja, ik weet het. Negatieve energie is verspilde energie. Maar laten we even eerlijk wezen. Dat negeren werpt na al die jaren nog niet bepaald haar vruchten af.

Foto: Roel Wijnants

De uitlatingen van Geert Wilders worden veel te vaak afgedaan als zijnde provocerend en puberaal. Geadviseerd wordt om dergelijk gedrag te negeren. Dat schijnt te werken bij ongewenst gedrag. Een pedagogisch verantwoorde aanpak die heeft bewezen het asociale gedrag van de heer Wilders niet te verbeteren. Laten we Geert vooral niet groter maken dan dat hij is. Tegelijkertijd stoort het me mateloos wanneer de impact van zijn uitlatingen op persoonlijke levens wordt gebagatelliseerd.

“Die man maakt zichzelf compleet belachelijk. Eigenlijk is het best hilarisch.” Ik heb de hilariteit in de uitlatingen van Geert en zijn metgezellen nog niet kunnen ontdekken. Misschien mis ik de grap maar mij hoor je niet lachen. Een diepe stilte is eerder gepast. Uit schaamte dat het discriminerende, racistische en haatzaaiend gedachtegoed kennelijk voldoende draagvlak in de samenleving heeft om in de Tweede Kamer verkondigd te worden.

Het beledigen van onze medelanders mogen we niet negeren en daarmee tolereren. “Natas, trek het je niet zo aan. Hij heeft het toch niet over jou?” Nee. Inderdaad. Maar een samenleving waar ieder zich enkel en alleen bekommert om zaken die zichzelf aangaan, is niet de samenleving waar ik deel van wil uit maken.

Het wegzetten van bevolkingsgroepen roept de stijgende zorgkosten geen halt toe. Het beledigen van bevolkingsgroepen trekt de huizenmarkt niet uit het slop. Het zaaien van angst tegen bevolkingsgroepen redt ons niet uit de economische crisis. Problemen waar we allemaal mee worstelen. Simpelweg omdat we allemaal mensen zijn die in dit land wonen. Het wordt tijd dat de heer Wilders daar eindelijk eens aan went.

Foto: Roel Wijnants via photopin cc

Natasha Huiberts probeert bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat doet ze door maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en campagnes. In haar werk zijn oorlog, mensenrechten en de strijd voor rechtvaardigheid terugkerende thema's

Lees andere stukken van Natasha