Ze vertelde me met een glimlach dat ze zou gaan trouwen. Ik had haar ogen nooit zo zien glinsteren en de opluchting die van haar af straalde, zette mij aan het denken. Ze ging altijd al als een mooie, zelfstandige vrouw door het leven, maar toch vroeg ik me stiekem altijd af waarom ze nog niet getrouwd was. Toen we eenmaal aan het praten waren, kwam ik erachter waarom ze het huwelijksbootje nog aan de kant liet wachten. De ideale man voor haar was ze simpelweg gewoon nog niet tegen gekomen. Laat ik het beter zeggen, hij was altijd aanwezig maar de weg naar grotere plannen was gevuld met obstakels die ze allebei uiteindelijk overwonnen hebben. De kans om de helft van hun Imaan te vervullen hebben ze met beide handen aangegrepen. En nu was het dan zo ver, samen als man en vrouw door het leven gaan. Het was voor ons tijdens het gesprek meer dan logisch dat we het belang van het huwelijk onder de loep namen. Een lange discussie van een aantal uur bracht ons op een antwoord.
Wij als moslims leren aan de hand van het leven van de Profeet (vzmh) hoe we onszelf behoren te gedragen in bepaalde situaties. Maar, toch valt er nog veel bij te spijkeren als het gaat om de manier waarop we spreken, waarop we handelen maar vooral de manier waarop we met anderen omgaan. Diep in ons achterhoofd weten we dit wel, maar een verandering aanbrengen, blijkt vaak moeilijker dan het is. Wanneer je trouwt, heb je iemand om je heen die je constant behoort te motiveren om bepaalde gedragingen te verbeteren. Een positieve ontwikkeling in je manier van denken, doen en laten wordt vereist op het moment dat je met iemand samen leeft. En hier en daar een Islamitische oppepper, die we allemaal wel kunnen gebruiken, zorgt voor een concreet streven in je leven. Een streven naar méér. Een droom, om ooit hand in hand het paradijs binnen te wandelen als man en vrouw.
En dat is iets wat ik mijn vriendin A en haar echtgenoot N, van harte toe wens. Moge Allah de twee paden die jullie hebben bewandeld één maken en jullie de kracht, de liefde, het geduld en het respect geven om bij elkaar te blijven. In dit leven, maar ook in het hiernamaals inshAllah. Ameen.
ps. je zag er beeldig uit mashAllah!
19 Reacties op "Met een glimlach het huwelijk in"
“wij moslims ” . En de politiek zich maar afvragen waar dat wij / zij denken vandaan komt. OT; Ik meen een tijdje geleden te hebben gelezen dat veel moslima’s uithuwelijking vrezen ?
Scaffie is jaloers. Had graag een moslima gewild. Maar je moet je eerst laten bekeren jonge. Dus begin met een goede leraar te zoeken en als je geslaagd bent, wil ik wel als huwelijksbemiddelaar optreden.
haha, thanks. But no thanks.
Mooi :)
@ Scaffold
Wat is er fout aan het ‘onderscheid’ die er gemaakt wordt in dit stuk? Het is toch niet zo dat niet-moslims de profeet aanhouden als voorbeeld?
Scaffold
Wat is er mis met ‘wij moslims’ het is toch zo dat moslims het instituut huwelijk anders zien dan christenen, hindoes, joden, atheisten enz. Niet gelijk aangrijpen om iemand van het wij/zij te beschuldigen want dat is te makkelijk in dit verband.
Mooi stuk :)
ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf snel de kriebels krijg van zinnen die beginnen met “wij moslims,” omdat er negen van de tien keer iets in staat wat ik (als moslim) niet doe of waar ik het niet mee eens ben. maar in dit geval kan zelfs ik met mijn lange tenen er weinig mis mee zien! Moslims zien de profeet als voorbeeld, ja toch? de manier waarop en in wat precies verschilt per persoon maar in het algemeen lijkt dat me wel waar.
Meryem,
Mooi geschreven meid!! Zo zie je maar weer dat alles el mektab is.
Ik vind dit nu al een legendarische zin:
” Wij als moslims leren aan de hand van het leven van de Profeet (vzmh) hoe we onszelf behoren te gedragen in bepaalde situaties. Maar, toch valt er nog veel bij te spijkeren als het gaat om de manier waarop we spreken, waarop we handelen maar vooral de manier waarop we met anderen omgaan. Diep in ons achterhoofd weten we dit wel, maar een verandering aanbrengen, blijkt vaak moeilijker dan het is.”
Als ik het goed begrijp, stelt de schrijfstel een aantal mitsen en maren aan de wijze waarop haar profeet voorschrijft hoe zij en haar geloofsgenoten zich moeten gedragen. Het is nieuw voor mij, dat iemand zo makkelijk een ‘ja maar’ stelt wanneer het gaat om het voorbeeld van de profeet. Ik ben benieuwd naar welke mitsen en maren dat dan zijn (wat valt er precies bij te spijkeren als het gaat om de manier waarop we (ik begrijp ‘we’ hier als ‘moslims’, klopt dat?) spreken, handelen en vooral (dat woord intrigeert me met name) met anderen (wie zijn de anderen? de niet moslims? het andere geslacht? ik ben benieuwd!) omgaan.
Ik zou met veel plezier een uitweiding lezen van de schrijfster als het gaat om bovenstaande puntjes! Ik kijk ernaar uit want ik ben oprecht nieuwsgierig.
Ze heeft het al een keer uitgelegd in een van haar andere stukken:
Naar mijn mening is zelfreflectie één van de belangrijkste factoren betreffende de ontwikkeling van een individu. Zonder zelfreflectie is men niet in staat om te groeien. Een voorbeeld dat ik hierbij zou kunnen noemen, is de nadruk die wordt gelegd op het ”˜leren van je fouten’. Ik denk dat leren van je fouten pas mogelijk is op het moment dat je bij jezelf te rade gaat wat de eventuele oorzaken ervan zouden (kunnen) zijn. En in hoeverre jijzelf een bijdrage hebt geleverd in het maken van die fout. Maar tegenwoordig willen wij onze eigen onvolmaaktheden verbergen en willen wij onze negatieve kanten niet inzien.
;) Zelfreflectie, geldt voor iedereen.
@10: moet ik dat nou serieus als een antwoord zien op mijn vraag? Zelfreflectie blablabal zelfreflectie blabla men moet blabla in hoeverre blabla onvolmaaktheden blabla
Ik wacht nog even op een concreet antwoord als je het niet erg vindt.
“Een droom, om ooit hand in hand het paradijs binnen te wandelen als man en vrouw.”
Een betoverende stuk met lovende woorden,Meryem:)
Respect, like always!
Hi Meryem het beeld van een verliefd
paar is betoverend. Ik hoop voor je vriendin dat zij niet hoeft te werken als de kinderen komen. Naar mijn dochters en stiefdochters kijkende, is er zoveel stress in een huwelijk als de echtgenote moe thuis komt van werk en dan voor het gezin moet zorgen. Weliswaar, helpen (soms?) de mannen.
De maatschappij is zo veel harder geworden met werkverschaffing voor de jongere generaties en hoop ik van harte
dat het nieuwe echtpaar het zich goed zal maken in de komende jaren.
Cheers van Christchurch.
moooi:D
@sloffervos
Volgens mij, maar ik kan natuurlijk niet voor Meryem spreken, bedoelt zij juist dat we het voorbeeld van de Profeet (vzmh) meer moeten volgen.
We weten hoe we onszelf behoren te gedragen MAAR doen dat niet. De zin achter jouw citaat luidt ook:
“Diep in ons achterhoofd weten we dit wel, maar een verandering aanbrengen, blijkt vaak moeilijker dan het is.”
Ik denk dat moslims zich altijd wel eens betrappen op “hoe we het volgens het voorbeeld van de Profeet (vzmh) zouden moeten doen” maar dat we soms te zwak, eigenwijs of simpelweg verleid worden anders te handelen.
Salaam en dikke groeten,
Eighty!
@eighty: Dank voor je reactie. Als het zo is zoals je stelt, dan maakt dat het voor ‘de moslim’ toch alleen maar moeilijker? Want het handelen van de profeet is niet zo eenduidig….
Zeker nu het in dit topic gaat over het huwelijk. Moeten we daarin nu meer of minder het voorbeeld volgen van de profeet (m.a.w. moeten we werkelijk ‘bezit nemen’ van minderjarige meisjes?)
Mag ik enkele vragen stellen?
Wat vinden jonge moslima dat ze door hun moeder worden begeleid naar vaginale besnijdenis. Dat kan van een “kleine” besnijdenis tot een complete verminking zijn. En dat enkel en alleen maar om de moslim lul te plezieren in een nauwe spleet. Er is absoluut geen plezier aan om een verminkte vagina voor je te zien en met de vrouw in kwestie gemeenschap te hebben. Theoretisch gelul? Helaas niet!
Waarom vinden moslim mannen de gewoonste zaak van de wereld dat ze wel met vrouwen van andere religies voorhuwelijkse ervaringen kunnen opdoen, om vervolgens met een moslima maagd in het huwelijk te treden?
Waarom mogen moslima vrouwen niet met niet moslim mannen een duurzame relatie aangaan?
Vinden moslim jongeren (m/v) het de gewoonste zaak van de wereld dat er zoiets bestaat als eerwraak? Ik vind dat getuigen van een klein burgerlijke mentaliteit wat thuis hoort in de middeleeuwen.
“Het voorbeeld van de Profeet (vzmh) volgen”
Wat weten we werkelijk over zijn leven? De oudste bewaard gebleven biografie dateert van twee eeuwen na zijn dood….
Ben benieuwd wat Fayza Oum’Hamed van bovenstaand stuk zou denken?
http://www.ad.nl/amsterdam/3467692/Acht_jaar_opgesloten_en_verkracht.html