Voorpagina Maatschappelijk

Vandalisme versus Kunst

Er zijn altijd al verschillende meningen geweest over het aanbrengen van graffiti. De één gebruikt liever de term vandalisme als hierover wordt gesproken en de ander ziet het als een vorm van kunst. Ik heb er nooit echt een concrete mening over gevormd, omdat ik me kan vinden in beide termen. Niemand heeft het recht of mag het recht in handen nemen om andermans spullen te vernielen. Wanneer een persoon bewust en doelgericht schade aanbrengt op openbare ruimtes, zie ik het als meer dan vanzelfsprekend dat hier een straf voor wordt opgelegd.

Maar, aan de andere kant als ik denk aan vernieling dan denk ik niet aan het opfleuren van muren die schreeuwen om wat aandacht. Want, als er één ding is waar mijn ogen stiekem van genieten tijdens het reizen dan is het toch wel het volgen van ware kunstwerken die zich overal bevinden.

Een mengeling van alle kleuren van de regenboog en de vorm van allerlei letters, prikkelt elke keer weer mijn fantasie. Dezelfde tekeningen die ik keer op keer zie, geven elk een unieke boodschap. En ik denk dat wanneer men het gaat hebben over het legaliseren van graffiti op bepaalde gebieden, de vastgeroeste emoties van jongeren eindelijk de kans zullen krijgen om naar buiten te komen. Gek genoeg zullen er dan nog mensen zijn die klagen over vervuiling en dan zeg ik: maak kennis met Reverse Graffiti. Want, het schoonmaken van vervuilde muren met een artistieke hand, daar zeg ik ja tegen.